Sifu Versus – The Game of Death

De veertien tracks tellende mixtape, die ik voor het gemak The Game of Death noem, wordt gehost door Shuko, een Duitse producer die onder andere samenwerkte met Saigon en R.A. the Rugged Man. Naast de twee Engelstalige bijdrages, van Symmetry en Dos Noun, is die producer het enige punt van herkenning op deze cd. Aan de Griekse teksten is voor een leek geen touw vast te knopen, wat natuurlijk jammer is bij een genre waar de inhoud niet onbelangrijk is.

Wanneer de taalbarrière op de koop toe wordt genomen, blijft een alleraardigst klinkende mixtape over. De producties zijn over het algemeen opzwepende boombapcreaties met meestal een simpele sample die het geheel afmaakt. Wat dat betreft zet de tweede track meteen de toon met heerlijk trompetgeschal dat het up-tempo nummer tot een bombastisch geheel maakt. Opzwepend is ook de juiste typering voor het vijfde nummer, dat door Shuko begrijpelijk als ‘streetbanger’ aangekondigd wordt. Ondanks dat het refrein gewoon in het Grieks is, klinkt het wel erg catchy. Als je zou weten wat je moest zeggen, schreeuwde je het uit volle borst mee. Het wat rustigere nummer daarna, dat leunt op een lekkere vioolsample, is goed voor de afwisseling in geluid. Datzelfde geldt voor de beatbox op Freestylin’, die de muzikale ondersteuning vormt voor een freestyle van Sifu.

Symmetrie flowt prima op zijn bijdrage, waarin hij fijntjes uitlegt hoe goed hij is. De uit Philadelphia afkomstige Dos Noun schetst, op een nonchalant klinkende manier, een beeld van het opgroeien in armoede. Het zijn niet de beste verses, maar eindelijk wat verstaanbaars is sowieso positief. Deze Amerikaanse toevoegingen zorgen ook voor afwisseling op de nogal wilde, soms té wilde rapstijl van Sifu Versus. Zo wordt over de lekkere pianomelodieën van V te hysterisch gerapt, al kan het natuurlijk prima passen bij de inhoud.

Het verloren gaan van de betekenis van bijna alle teksten, heeft als resultaat dat de producties de hele plaat moeten dragen. Hoewel de meeste beats op zich lekker in elkaar steken, zijn ze soms te simpel en niet spannend genoeg om de aandacht er de hele tijd bij te houden. Wanneer The Game of Death op de helft is, gaat de ergernis over de vreemde taal overheersen, wat het luisteren er niet plezieriger op maakt. Hoewel Sifu Versus een van de grotere rappers in Griekenland is, geeft deze mixtape goed aan dat niet alle muziek universeel is.

Meer info: Sifu Versus

Geplaatst door bowie op 19 november 2007