Shay – Solo Joints

Nederlandstalige hiphop uit Friesland… Ik weet dat de Nederlandse chapter van de Zulu Nation in Sneek zit, maar daar houdt het voor mij echt op. Maar schijnbaar wordt er daar toch hard aan de weg getimmerd, onder andere door het trio Triniteit. Een van deze drie gasten is de Shay en die heeft nu een solo plaat uit, simpelweg Solo Joints genaamd.

Het album kent 14 tracks en heeft een speelduur van 52 minuten waarvan geen enkele minuut me wist te boeien. Het album is een en al brag en boast, maar Shay weet het volledig niet interessant te maken. Zelfs als je denkt dat er een onderwerp aankomt doet Shay er niks mee. TRACK 9 begint met de vocalsample “A woman was made to be loved” en vervolgens besteedt Shay in de track slechts een line of twee aan de andere sekse. Solo Joints is een album met de inhoud van de baarmoeder van Big Brother Kelly.

Shay valt ook veel in herhaling. Na twee keer heb ik echt wel door dat jij Shay bent, je DJ Sniper, je plaat Solo Joints heet, dat je van oldschool hiphop, soul en jazz houdt en graag Air Force 1’s draagt. Blijf dat dan alsjeblieft niet nog vijf tot tien keer herhalen. Sowieso mist de hele plaat originaliteit. Bij de meeste beats heb ik het gevoel dat ik ze al eens eerder heb gehoord, maar dan in een betere versie, de beats op deze plaat boeien namelijk geen moment. Features voegen niets toe (wat moet je sowieso met features op een plaat die ‘Solo Joints’ heet?), het gezongen refreintje van zangeres Suus heeft het niveau van een sinterklaasgedicht van een 8-jarige en alle Engelstalige features zijn tenenkrommend slecht. Shay’s eigen Engelstalige kunsten op de hidden bonustrack zijn overigens ook verre van denderend, hij kan het beter bij het Nederlands laten.

Kijk, het is niet dat Shay niet kan rappen. Hij flowt over het algemeen goed, geen vergezochte klankrijms of zinloos gestrooi met Engelse termen. Het probleem is dat de Fries gewoonweg niet boeiend is. Niks mis met braggen en boasten, er zijn zat artiesten die me er wel mee kunnen boeien, maar Shay absoluut niet. Een toprapper zal Shay waarschijnlijk nooit worden, maar ik denk dat hij best een luisterbare cd in elkaar kan flansen als hij met inhoud zou gaan spitten.

Tracklist:
01. Intro
02. Het is de S
03. 0.5.1.5. Hiphop
04. Ze weten niks (ft. EnBee)
05. Respect (ft. Suus)
06. Ja, ja, ja (ft. O.G.)
07. Die rap shit
08. S.h.a.y.s.u.s.
09. Solo gebracht
10. Shay’s dictee
11. Groningen-Sneek
12. Shay’s funk
13. De stijl van het noorden
14. The way we rock (ft. Bedeac)
15. Outro

Meer info: http://www.str8ace.com

Geplaatst door bowie op 23 september 2006