Shameless – Smokers die younger

Vanaf de eerste zin is het duidelijk: wie op zoek is naar gladde flows en dito beats, dient zijn geluk elders te beproeven. Brutaal en onbeschroomd smijt de 24-jarige MC uit Oost-London de woorden in je gezicht en daarbij neemt hij geen blad voor de mond. Tevens geeft hij meer dan eens een duidelijk statement af: ‘For every record I checked, the inspiration received / let it be known that I hope you’re feelin’ my shit but I’m makin’ my music for me.’ Een ambachtsman dus, en dat is in deze tijd van commercie en massaproductie een waardevolle uitzondering.

Waar het de flows betreft, is het bijzonder dat Shameless in de regel een vrij schreeuwerige stijl hanteert, maar na veertien tracks nog steeds geen irritatie opwekt. Waarschijnlijk hangt dit samen met zijn hoogontwikkelde, technische vaardigheden, waarvan de rapper een demonstratie geeft op Some things_, een track die op een nauwelijks bij te houden snelheid door de speakers vliegt en overloopt van nagenoeg onnavolgbare ritmewisselingen. Bovendien geeft de MC op bepaalde tracks uiting aan zijn ingetogen kant door de teksten bijna fluisterend ten gehore te brengen (_Die young), en dat is een aangename afwisseling.

Muzikaal gezien is de plaat echter wisselvallig. Enerzijds zijn er tracks als Intro, No hats no trainers en For my people who, die de luisteraar werkelijk omver kunnen blazen met beats die naadloos aansluiten bij de flows. Anderzijds staan er op het album evenwel een hoop composities die van weinig inventiviteit getuigen. Dead superstars bevat een klakkeloos gesamplede loop van Nirvana’s Lake of fire, Live fast bestaat voor het grootste deel uit een sample die Dilated Peoples eerder gebruikte op Proper propaganda, terwijl de muziek elders maar moeilijk samengaat met de vocalen (met name Addicted is het schoolvoorbeeld van storende contrasten).

Hoewel de beats zoals gezegd niet altijd even hoogstaand zijn, klinkt het album consistent, oprecht en ongepolijst. Voor de liefhebber van hedendaagse hiphop in haar meest pure vorm, laat Smokers die younger daarom weinig te wensen over. Het is al vaker gezegd dat Britse hiphop een volledig eigen sound koestert. Shameless laat met zijn nieuwste release zien geen uitzondering op de regel te zijn. Sterker, hij trekt de lijn door en verbetert deze waar nodig. Smokers die younger is het album waarmee hij zichzelf op de kaart kan zetten, mits de Amerikaans georiënteerde heads bereid zijn hun oogkleppen af te zetten en zich open te stellen voor wat Groot-Brittannië ze te bieden heeft.

Tracklist:
01. Intro (pass the light)
02. Everyday (In a broken dream)
03. Dead superstars feat. The PaddyRagga Band
04. Addicted
05. No hats no trainers feat. Plan B
06. For my people who…
07. Live fast feat. Lowkey & TB
08. Die young (feel no pain)
09. Some things
10. Get away
11. The calling
12. Bless, the refix feat. MG, TB & Seanie T
13. Flowers by the roadside
14. Start moving feat. TB

Meer info: Shameless

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2007