Shagga Ranx dropt ‘0,25l’: “Ik hoor gewoon thuis op het podium.”

In Rotterdam is Shagga Ranx bijna niet meer uit de hiphopscene weg te denken. Al twee achtereenvolgende jaren stond hij in de finale van De Sena Grote Prijs van Rotterdam; eerst als onderdeel van Takkie & Ranx en later als soloartiest. Een podiumbeest die performen tot kunst heeft verworven en wel weet hoe hij een tent op z’n kop moet zetten. Logisch dat we hem boekten voor POW! WOW! Rotterdam. We zochten hem op en spraken met het hem over zijn shows, aankomende releases en energie leren doseren.

“Soms ben ik voor een show zó gefocust op wat er komen gaat dat ik even niet aanspreekbaar ben.”

Je stond onlangs op POW! WOW! Rotterdam, een festival dat voornamelijk in het teken staat van street art. Heb jij zelf ook iets met graffiti en street art?
“Weet je, persoonlijk doe ik er niet echt iets mee, maar ik vind het sowieso heel dope om te zien. Ik heb wel vrienden die er sick in bezig zijn, ook al voor een hele lange tijd. Ik zal geen namen noemen, want wat zij doen is serious man. Ik heb het gevoel dat het ook wel nodig is, graff in de scene. Street art, hiphop, MC-ing, het komt allemaal een beetje uit dezelfde tijd. Ik vind het dope dat het hand in hand blijft gaan, omdat het ook samen begonnen is.”

Je staat bekend om je explosieve optredens. Hou je je vast aan een bepaalde routine als je shows voorbereid?
“Nee, man. Wel drink ik voor een show altijd wel een biertje of drie… of vijf. Of zes, hahaha. Ik benader shows op twee manieren. Ik heb gemerkt dat ik voor een show waar iets meer druk op staat, vaak wat stiller ben. Niet eens uit nervositeit, maar ik ben dan zó gefocust op wat er komen gaat dat ik even niet aanspreekbaar ben. Je hoeft dan ook niet naar me te komen met de vraag om dingen te wijzigen. Dan heb ik één plan in mijn hoofd en zó ga ik het uitvoeren. Ik heb ook shows waar ik vijf minuten vóór een show super hyped ben. Dan wil ik van alles en nog wat veranderen. Dat is niet omdat ik wat er staat niet goed vind, maar omdat ik denk: ‘zo wordt het alleen maar beter’. Ik ben iemand die inspeelt op de situatie. Ik probeer gewoon aan te voelen wat de vibe in de zaal is en speel daar dan op in.”

“Ik geef altijd 200%. Of ik nou sta voor drie mensen, vijftig man of honderd man.”

Je hebt al veel shows gedaan. Wanneer spreek jij van een geslaagde show?
“Twee jaar geleden zou ik al blij zijn als de hele zaal het leuk heeft gevonden en heeft meegedaan. Nu is voor mij is pas een show geslaagd als ik tegen mezelf kan zeggen dat de show compleet is verlopen. Qua interactie met het publiek, mijn stage presence, de muziek. Het publiek merkt mijn foutjes niet, maar ik wel. Als ik zelf niet eens door heb dat ik een show aan het geven ben omdat alles zo flex loopt dan weet ik dat het een goede show is. Ik geef altijd 200%. Of ik nou sta voor drie mensen, vijftig man of honderd man, ik geef altijd dezelfde energy. Maar als ik voor een groter publiek sta, heb ik wel altijd het gevoel van ‘nu moet ik het laten zien, man’. Nog beter je best doen. Want het kan altijd beter.”

In het verleden was je uiteraard onderdeel van Takkie & Ranx. Heb je met het wegvallen van Takkie het gevoel dat je nóg meer energie in een show moet leggen?
“In het begin vond ik het spannend om in mijn eentje de shows te doen. Het was vorig jaar rond deze tijd dat ik mijn eerste show deed als Shagga Ranx. Als onderdeel van Takkie & Ranx kon ik nog af en toe m’n rust pakken en nam Takkie het over. Je denkt dan toch veel na: ‘Ga ik hier wel genoeg energy voor hebben om alles zelf te doen?’ Toen heb ik geleerd om met mijn energie te spelen. Bij Takkie & Ranx was het doorgaan, doorgaan, doorgaan en was er ten slotte geen energie meer over. Als soloartiest ben ik bezig met het verspreiden van de energie om er zo balans in te houden en ook vooruit te kunnen denken. Ik kan geen momentjes hebben waar ik even niet weet wat ik moet doen met de aanname dat iemand het wel opvult. Ik zorg ervoor dat ik heel de show in mijn hoofd heb. Dat ik vooraf de lijntjes heb uitgezet en bij elk nummer weet hoeveel energie ik moet geven. Als je aan het publiek laat zien van ‘aye, ik ben hyped en wil jullie ook ophypen’, dan denk ik niet dat ze iemand missen. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik iemand mis.”

Zijn er shows uit je Takkie & Ranx-tijd waar je hele goede herinneringen aan hebt?
“Sowieso, man. De releaseparty van onze eerste EP Tuono was echt gek. Dat was in de Arts Studio in Rotterdam en het ging er toen echt wild aan toe, man. Veel moshpits, mensen zijn gevallen, dingen gekneusd. Het was echt heel lauw daar. Optreden op WOO HAH! was ook heel gek. Maar het zijn vooral de kleine shows met Takkie & Ranx die veel indruk op me hebben achtergelaten. Dan spreken we wel over shows van twee jaar geleden. Uiteindelijk bouwen we naar meer mensen, grotere podia en grotere festivals.”

Je hebt anderhalve maand terug de track Niet Relevant gedropt en daarna je EP 0,25l. En er komt nog meer, toch?
“Zeker man, er komt nog een hele hoop. Er hadden dit jaar al zeven projecten moeten droppen, ofzo. Maar uiteindelijk ben ik ook maar een artiest die alles zo goed mogelijk probeert te regelen. En op het gebied van time management is allemaal nog een beetje matig. Ik heb niet altijd de zaakjes helemaal op orde gehad. Maar gelukkig is er nu de EP 0,25l. Daar komt ook nog een video bij uit. Daarnaast heb ik nog wat losse tunes op de plank liggen. Voor de rest denk ik dat vooral in 2019 veel nieuwe dingen gaan komen.”

Wat haal je uit je optredens, zoals die op POW! WOW! Rotterdam laatst?
“Ik hoop altijd dat er genoeg mensen zijn die mij voorheen niet kennen, ze mijn optreden komen checken – en blijven hangen uiteraard – en vervolgens meer van mijn muziek gaan opzoeken. Nu staat er een hele EP op Spotify in plaats van máár drie tracks. Uit mijn optredens probeer ik vooral nieuwe connecties te halen. Wat meer volgers en luisteraars te verzamelen die meer muziek van je willen horen. Ik zie het gewoon weer als de volgende stap. Ik kijk uit naar alle gigs. Ik voel me meer een podiumartiest dan een studioartiest, ik hoor gewoon thuis op het podium. Maar uiteindelijk moet er wel werk worden geleverd om dat te bereiken.”

Stream de nieuwe EP van Shagga Ranx hieronder via Spotify:

Geplaatst door bowie op 27 september 2018