Sendar – Goed Zo

In 2000 begon Sendar actief met optreden. Hij haalt de finale van rapwedstrijd Most Wanted in 2003, en zijn eerste demo dat 4 zelfgeproduceerde tracks telde ging rond in 2004. Nu is het 2006 en Sendar vond waarschijnlijk dat de tijd rijp was om zich voor te stellen aan de rest.
“Ik herschreef m’n teksten en bleef m’n tracks vetmesten, ik neem alleen genoegen met ‘t freshte/
Kijk in het boekje, check wat ik doe yo, m’n album heet niet voor niks Goed Zo”

13 tracks voor je kiezen met de Nederlandstalige raps van deze MC uit Purmerend. Sendar denkt positief en gebruikt vaak humor om zijn ding over te brengen. Op het album zal je dus niet of nauwelijks een andere toon vinden. Misschien alleen op de track ‘Stil Water’, waarin Sendar beschrijft hoe lastig het soms kan zijn om je hoofd boven water te houden in het dagelijks bestaan. Maar ook hier zal hij niet geheel negatief zijn. Sendar is een optimistische denker en dat hoor je overal in terug.
Over het algemeen heeft Sendar met ‘Goed Zo’ niet de bedoeling om wereldpolitiek aan de kaak te stellen en voor een maatschappijkritische noot zal je niet bij hem aan hoeven te kloppen. Zoals gezegd: Sendar gebruikt vaak (bijna alleen maar) humor om zijn tekst kracht bij te zetten. Het probleem alleen met humor is, is dat het toch echt aan de ontvanger moet liggen of dit ook daadwerkelijk grappig is. Ik weet ook niet of ik het altijd ‘humor’ zou moeten kunnen noemen. Sendar vertelt over bepaalde aspecten uit zijn leven op een melige en jolige manier en misschien zou dat een betere omschrijving kunnen zijn. En melig en jolig op de Sendar-manier is niet mijn stijl, alhoewel ik toch liever dit prefereer dan boze internetrappers met Kijkshop-juwelen en een treurige drang om hun mening te verkondigen.
Een voorbeeld van een nummer waarin zijn humor wel aanslaat op mij is ‘Afpakken’. Een track waarin er constant dure of speciale dingen aan bod komen, steeds op een droge manier gevolgd door: “afpakken”. Dit blijft buiten het refrein om de hele tijd zo doorgaan en dit maakt de track erg vermakelijk.
Niet alleen aan de onderwerpen, maar ook aan de stijl van de beats kan je horen dat het de bedoeling was om een groot publiek te bereiken. De onderwerpen zijn stuk voor stuk erg toegankelijk en de beats hebben hun zogenoemde ‘herkenbare’ momenten. Qua beats hoor ik er helaas niks speciaals tussen. In plaats van de moeite doen om zijn geluid anders te maken dan de rest, heeft Sendar juist het tegenovergestelde gedaan. Lyricaal hoor je ook nauwelijks hoogstandjes terug. Hij gebruikt wordplay, maar echt leuke, unieke dingen is eerder een uitzondering dan regel.

Maar een technische rapper zonder boodschap is ook niks waard. Sendar heeft zijn humor en positiviteit en waarschijnlijk zullen er genoeg mensen zijn die dit kunnen waarderen. ‘Goed Zo’ zal echter niet sterk genoeg zijn voor de mensen die waarde hechten aan originaliteit en diversiteit.
Voor een luchtig album zonder veel ‘moeilijk doen’ moet je dit album checken, anders dus niet.

Meer info: http://www.sendar.nl

Tracklist:
01 Zet De Muziek Wat Harder
02 Klaarover remix
03 Afpakken met Robian
04 Desiree remix
05 Beesjes met Ronnie van Ronnie & De Ronnies
06 Neem Je CD’s Mee met Tjerk
07 Handen Omhoog
08 Groeten Uit Purmerend pt.2 met Reezz en The GMC
09 Trik Trak
10 Stil Water
11 Zo Gatie Goed
12 Twee Hamsters & Een Parkiet
13 Okee Doei

Geplaatst door bowie op 6 maart 2006