Scylla – Rijp & Ongeplukt

Rijp & Ongeplukt is eigenlijk een vreemde cd. Gezien de gelijkenis met Osdorp Posse zou je lekker rauwe hiphop verwachten, maar niets is minder waar. Ongeveer de helft van het album is gevuld met beats vol vage samples, rare refreintjes en vreemde drums. Beatmaker Cru houdt duidelijk niet een bepaalde lijn aan, wat soms positief, maar soms ook negatief uitpakt.

Al vanaf het begin kom je in een vage trip, die wat mij betreft niet al te lang moet duren. Na een tijdje word je best tureluurs van al die verschillende sounds. Daar komt nog bij dat Rijp & Ongeplukt nou ook geen schoolvoorbeeld is van ijzersterke teksten. Zo wil je Bitches & Thugz meteen afzetten wanneer je naar het tenenkrommende refrein luistert: "Alle bitches in de club zeg “hoho”/ alle thugz in de club zeg “ho-ho”.

Gelukkig komen er niet alleen maar van dit soort onzinnige onderwerpen ter sprake. Realistrijd is een van de weinige tracks die indruk maakt. Een rustige beat met een droevige ondertoon vormt de basis voor een goede track: “Verbrande kinderen liggen op straat, in een bomvol café explodeert een granaat/ De mens wordt mishandeld, gemarteld, vernederd/ De oorlog duurt voort, ieder land wordt belegerd/ Moskees staan in brand wegens haat en terreur, we worden veroordeeld op afkomst en kleur.” Dit derde album wordt verder opgefleurd door tracks als Gladiator, Wie Dropt?! en Kist Dicht. Gladiator kan bestempeld worden als de beste track van het album. Het Amsterdamse accent van de mannen komt hier het best uit de verf en de beat bangt lekker door de duistere pianosample.

Verder maakt een aantal gasten hun opwachting. Het is jammer dat Def-P over zo’n verschrikkelijke beat moet rappen, want hij komt wel weer dope. Dan Spee1tijd, een track met Casto, Donor, Jason & Defact. Hij begint hoopvol, maar kakt al gauw in. Vooral het refrein doet een beetje armoedig aan. Overigens zijn de bijdrages een beetje in de sfeer van het album: magertjes.

Rijp & Ongeplukt klinkt niet zoals de meeste Nederlandstalige hiphop, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hier en daar zit er een goede track tussen, maar over het algemeen is het magertjes. De MC’s weten grotendeels niet te overtuigen en beatmaker Cru is te wisselvallig met zijn producties. Deze cd kun je dan ook rustig laten liggen als het aan mij ligt.

Tracklist:
01. We Zijn Terug
02. Bitches & Thugz
03. Wat Is Er Aan De Hand, Nederland?
04. ClubClap
05. Tijd Verlost Verleden ft. Defact
06. Wie Dropt?
07. Wat Zou Je Heen Gaan?!
08. Artiest
09. Realistrijd
10. Gladiator
11. Laid back sssh ft. Defact
12. Spee1tijd ft. Casto, Donor, Jason & Defact
13. Kist Dicht
14. Rijmjunks
15. Tegengas ft. Def-P
16. Buigen Of Barsten

Meer info: Scylla

Geplaatst door bowie op 26 oktober 2007