Scratch

 

DVD: Scratch

Regisseur: Doug Pray

Acteurs: Alle DJ’s van naam uit Amerika (Grand Wizard Theodore, Q-Bert, Premier etc.)

Extra’s DVD: Additional scenes en uitgebreide interviews, trailer, bio’s en weblinks en een extra DVD met vele features

Film uitgebracht in: 2002

Prijs DVD: 25 dollar

Verhaal / Mening:

Scratch is eigenlijk een soort naslagwerk waarin alle aspecten van het DJ-en onder de loep genomen worden door interviews en beeldmateriaal (veel oud materiaal). Er zit niet echt een verhaal in. Het begint vrij chronologisch, maar is een soort van plakboek wat in het begin goed bijgehouden is, maar daarna een beetje verwaarloosd is. Het is een redelijk compleet overzicht van wat er gebeurd is en gebeurt op DJ gebied. De film zit goed in elkaar qua beelden, maar ook aan de muziek is de nodige aandacht besteed.

Het begint met oude grootheden die vertellen hoe de scratch is ontstaan, wat er allemaal gaande was voordat er ook maar iemand een rap-plaat uitbracht en wie daar allemaal bij betrokken waren. Grandwizard Theodore vertelt hoe bezeten hij was met het draaien en dat hij per ongeluk een keer scratchte en dat uitwerkte en gebruikte op de volgende party waar hij moest draaien. De scratch was geboren…

Jazzy Jay neemt je mee naar zijn kelder waar menig crate digger het water uit zijn mond zal lopen. Jazzy Jay zegt zo ongeveer 400.000 platen in zijn bezit te hebben en tovert ook nog een stoffige gouden plaat voor “Planet Rock” tevoorschijn. Afrika Bambaataa legt uit dat na zijn trip naar Afrika, begin jaren 70, hij geïnspireerd was om de Zulu Nation op te zetten.

Er wordt aandacht besteed aan de vele kanten die DJ-ing en turntablism (een term bedacht door DJ Babu) hebben. Verschillende crews worden belicht, zoals natuurlijk de Invisibl Skratch Piklz, X-Ecutioners en Beat Junkies. Zij geven elk weer commentaar en vertellen hoe zij de dingen zien. We zijn nog getuige van een jamsessie bij de X-Ecutioners thuis, een jamsessie bij Q-Bert thuis en een aantal flashbacks van DMC kampioenschappen vliegen voorbij.

DJ Shadow legt uit over het “diggen” en laat zien waar hij het liefst zijn tijd doorbrengt: een stoffige kelder van een platenzaak. Cut Chemist en Nu-Mark (bekend van de Jurassic 5) doen ook nog een duit in het zakje. Zij hebben het een en ander gemeen met DJ Shadow en werken ook samen met deze man. Steinski (een blanke man die in de vroege jaren van de hiphop gefascineerd werd door dit fenomeen en die een plaat uitbracht met een megamix van allerlei breaks die in tijd gebruikt werden) doet mee aan een live perfromance van diezelfde megamix uitgevoerd door Cut Chemist en DJ Shadow.

Op de 2e DVD vinden we een selectie aan scenes uit het meesterwerkje van Q-Bert, namelijk de flilm “Wavetwisters”.

 

Een leuk extraatje is de meegeleverde sticker. Een goeie tip voor de HIJS mensen bij het uitbrengen van een DVD.

Een dik minpunt vind ik de “How To Rock A Party” uitleg. Dit staat op de 2e DVD en is een (volgens mij veel te) uitgebreide uitleg over hoe je dus een party moet rocken. Hier wordt uitgelegd wat pitch control is en op dat niveau gaat het de hele tijd door. Hadden ze er beter af kunnen laten wat mij betreft.

Het is allemaal te veel om op te noemen wie en wat er allemaal voorbij komt maar deze DVD is zeer de moeite en het geld waard. Voor de DJ’s, maar ook zeker voor de geinteresseerden in hiphop in de vroege jaren is dit een aanrader.

Ik vind het een vrij compleet en duidelijk overzicht over de DJ van toen tot op het heden (uit Amerika). Ik vind het persoonlijk dope dat er veel oud materiaal in verwerkt zit (dat is de reden dat ik niet twijfelde om hem te kopen). Ook is het tof om al die oude gasten aan het woord te zien en een blik te werpen in het leven van verschillende DJ’s. De montage is dope, de muziek is dope, de mensen zijn dope en dat maakt de DVD………….dope!

Geplaatst door bowie op 11 januari 2004