Scratch Perverts en Fingathing

Scratch Perverts
In het kader van het jaarlijkse National Phonographic festival deed het wereldvermaarde turntablist-trio Scratch Perverts (DJ Plus One, Tony Vegas en Prime Cuts) uit Londen Nighttown, Rotterdam aan. Vooraf was het niet echt duidelijk wat er te verwachten was: zouden ze twee uur lang hun turntable-acrobatiek gaan vertonen of zouden ze ook gaan draaien misschien, aangezien de Perverts dat ook in Londen vrij vaak doen? Het antwoord was: een combinatie van beide! Ik heb zelden een trio turntablists gezien dat als volleerde club-DJ’s iedere aanwezige kan boeien, terwijl ze toch ruimschoots hun ware kunstvorm, turntablism, etaleren. Van mensen die alleen de recente hiphop-hitjes kennen tot doorgewinterde hiphopfans tot turntablism-fanatiekelingen; iedereen kwam aan zijn trekken bij de set van het trio uit Londen.

De 3 DJ’s beschikten over 3 draaitafels en wisselden elkaar telkens af, dan draaide de ene weer een plaatje waarover de ander zijn virtuoze scratch-techniek ten toon spreidde en vice versa. De nieuwste Timbaland en Missy-producties gingen hand in hand met hiphop-klassiekers als Award Tour van A Tribe Called Quest en werk van Britse artiesten als Roots Manuva. De set bleef constant boeien, al was de turntablism-liefhebber misschien enigszins teleurgesteld dat turntablism slechts een onderdeel was van het optreden van de legendarische Perverts. Maar afgezien daarvan was de show erg goed en wisten Tony, Plus en Prime constant de crowd te verassen met hun strakke mix-skills, afwisselende platenkeuze en uiteraard de turntablism-virtuositeit waarmee ze door de jaren heen zoveel prijzen in de wacht hebben gesleept.

Fingathing
Een dag later in het altijd gezellige Rotown was het tijd voor de afsluiter van het 3-daagse festival: Fingathing. Peter Parker (turntablist) en Sneaky (double bass) zijn twee extreem getalenteerde muzikanten uit Manchester, die via hun werk in de begeleidingsband van Rae & Christian op het idee kwamen om een duo te vormen. Fingathing speelt over de hele wereld met hun verbluffende show en oogst overal niets dan lof. Op het ene nummer creëert Peter Parker een beat over Sneaky’s superfunky baslijnen om vervolgens in het volgende muziekstuk de MPC drumcomputer de beat te laten verzorgen en zelf te cutten.
Het concept van Fingathing is bedrieglijk simpel, maar de uitvoering en creativiteit is in een woord ongelooflijk! Ik zou nog drie pagina’s lang kunnen vertellen hoe geweldig de Mancunians zijn, maar het feit blijft dat je het echt met eigen ogen moet gaan zien als de mannen weer in ons land zijn. Tijdens de show kon de toeschouwer tevens genieten van een geweldige animatieshow die zowel door Amerikaanse comics als Monty Python beïnvloed leek. Hiphopfans met een voorliefde voor Funk en Jazz en Jazz-fans met een voorliefde voor Funk en Hiphop kwamen ruimschoots aan hun trekken tijdens Fingathing’s show. Toevallig sprak ik nog een aantal mensen die bas aan het Rotterdamse Conservatorium studeren en ze konden gewoon niet geloven wat ze zonet hadden gezien, net als ondergetekende trouwens. Na twee toegiften was het dan toch echt over en kon National Phonographic terugzien op een geslaagd festival en een meer dan uitstekende afsluitende act in Fingathing (http://www.fingathing.com)

Scratch Perverts

Fixtures:
Hoogepunt: de hele show eigenlijk, moeilijk om er iets uit te halen omdat het 1 vloeiende set was.
Dieptepunt: geen
Bier:
Wc: 0,50
Garderobe: 0,50
Fotograferen: yep
Geluid: goed
Bezoekers: lekker vol, ca. 400
Damage: 17,50 voor de hele avond.
Cijfer: 8

Fingathing

Fixtures:
Hoogtepunt: Alles, dit was een van de beste live-acts die ik ooit heb gezien.
Dieptepunt: absoluut geen!
Bier:1,60
Wc: gratis
Garderobe: geen, je kan in Rotown gewoon je jas ophangen aan haakjes in het cafe zelf.
Fotograferen: yep
Geluid: goed
Bezoekers: ca. 150
Cijfer: 10

Geplaatst door bowie op 15 november 2003