Scienz Of Life – Diggin’ In The Archives

Scienz Of Life is een collectief van MC’s uit de boogie down Bronx, bestaande uit Inspector Willabe, I.D. 4Windz en Lil’ Sci dat al sinds 1996 dope tracks uitbrengt (o.a. op Bobbito’s legendarische helaas ter ziele gegane label Fondle ‘Em) en in 2000 het dubbelalbum Coming Forth By Day dropte. Na een kleine 10 jaar vond de groep de tijd rijp om een verzamelalbum uit te brengen met allerlei tracks die ze gedurende deze periode hebben gemaakt: Diggin’ In The Archives.

Dat producer I.D. 4Windz houdt van dusty samples en drumtracks wordt vanaf de intro direct duidelijk… Een mysterieuze piano-track waarover de MC’s aankondigen wat de luisteraar kan verwachten op dit album zet perfect de toon; voor een superzuivere, digitale sound hoef je bij Scienz Of Life niet aan te kloppen… “Overground” is een track die weliswaar niet slecht is, maar waarom hebben ze in ‘s hemelsnaam een solerende gitaar door de hele track lopen? Het voegt niks toe, het leidt eigenlijk alleen maar af van de MC’s vind ik. Het daaropvolgende “Metaphysics” is een heerlijke jazzy track, die is uitgekomen op Fondle ‘Em in 1997. Dusty als shit, je hebt het idee dat de track amper is afgemixed, a la het hele Enter Da Wu-Tang album. Basement-stylo to da fullest dus… Een heerlijke, voor SOL’s doen zelfs toegankelijke track is “Doin’ Our Thing” (met perfect passende Fugees-scratch “Way that we rock when we’re doin’ our thing” van Fugee-La.). Soulvolle vibes op een track waar Scienz uitlegt waar ze voor staan. Een andere hele ille track is “9 Ether”, de eerste track die de crew ooit uitbracht met lines als “My illest thoughts to blemish your mind crevice” en “No admittance for gimmicks” bewijst MC Lil’ Sci waarom hij een gerespecteerde battle-cat in het New Yorkse circuit is. Een andere track die er uit springt is “Undaground Movement Forever”, die qua sound zo op Soundbombing I had kunnen staan. Echt die rauwe eind jaren ‘90 Rawkus steez… Net als op Company Flow’s “Funcrusher” staat er op Diggin’… een freestyle bij de legendarische 89.9 show van Stretch Armstrong en Bobbito. Over een mysterieuze instrumental (zou de naam van de track even niet weten) rippen de mannen het totaal… Andere ille ish is het met een enorm harde drumtrack gezegende “The Anthem”, en het Ghostface-achtige (niet verwonderlijk, aangezien 4th Disciple de track heeft geproduceerd) “Build Wit’ Me” met Baretta 9 van Killer Army. Op de toegevoegde dvd is een korte en aardige documentaire over de groep te vinden alsmede enkele “clips” (gewoon audio met een slide-show) en live-beelden.

Diggin’ In The Archives is een dope verzamelaar en voor wie houdt van rauwe underground hiphop met die typische eind jaren ’90 NY feel is het zeker een aanrader. Voor ietwat minder underground ingestelde luisteraars kan het na een tijdje vermoeiend worden. De tracks zijn rauw, en dat is dope natuurlijk, maar veel afwisseling en songstructuur is er doorgaans niet te vinden. Maar hey, dat is niet het genre… het genre is rauwe lyrical hiphop. Ya like that? Go get this album!

Meer info: http://www.scienzoflife.com/

Tracklist:
01. Intro
02. Overground
03. Metaphysics
04. Raw Scienz
05. Doin’ Our Thing
06. Welcome To The Club
07. 9 Ether
08. It’s Alright feat. K Banger and U-George
09. Underground Movement Forever
10. Down By Law
11. SOL Live @ WKCR 89.9 Feat. Stretch Armstrong and Bobbito
12. Life Time
13. The Anthem
14. Liuns Dem Show feat. Luz Wed and Ekundayo of The Liuns Den
15. Ms. Nuwaubian
16. Build Wit Me feat. Baretta 9 of Killer Army

Geplaatst door bowie op 2 augustus 2005