Schoolly D: ‘Ik hoef niet zo nodig nog een Schoolly D album te maken.’

Je begon als een DJ, waarom ben je overgestapt op MC-en?
Er waren te veel DJ’s, we waren met z’n vijftienen ofzo. En er waren te weinig rappers, tenminste, te weinig serieuze rappers. Niemand kwam naar repetities, ze waren constant bezig high te worden. Omdat ik altijd een grappenmaker was op school en veel praatjes had, suggereerde iemand dat ik het misschien eens als rapper moest proberen. Dus ik pakte de mic op, ik was slecht en werd uitgejoeld, maar uiteindelijk kreeg ik de smaak te pakken.

Voelde het niet als een stap terug? In die tijd waren de DJ’s belangrijker dan de rappers.
Dat was zo ja, de DJ’s waren altijd op de voorgrond en de rappers op de achtergrond, iets wat ik overigens graag weer terug wil brengen. De rappers gaven vroeger de platen aan de DJ. Dus als je wilde rappen moest je de DJ vette breaks geven, zo was het tenminste in Philadelphia.

In de jaren 80 was Philadelphia een grote stad binnen de hiphopscene, tegenwoordig is dat heel anders, wat is er gebeurd?
We werden gewoon corny. Ik ben gestopt met rappen in Philly, ik ging me bezig houden met films en cartoons, ik ging meer DJ-en… En wat er precies gebeurde weet ik niet. Het droogde op. Er zijn nog wel goede acts maar ze maken het zichzelf moeilijk.

Zijn er specifieke acts uit Philly die je dope vind?
Nee, eigenlijk niet. Young Gunz vind ik wel goed overigens.

Wat is er gebeurd met je oude DJ, Code Money?
Drugs, net zoals bij iedereen. Ik spreek hem de laatste tijd wat vaker en hij kan het nog steeds. Ik weet niet of ik ooit nog met hem ga touren, maar ik wil zeker wel wat optredens met hem gaan doen. Ik heb met veel DJ’s gewerkt, maar niemand haalt het bij Code Money. Vooral niet als we touren, het is goed om dan mensen om je heen te hebben die jou echt kennen.

Wat vind je van Rock & Roll tegenwoordig?
(lacht) Ik begin het te waarderen. Ik luister er niet echt naar, ik heb het wel geprobeerd. Er zijn vaak goede singles, maar een heel album trek ik niet. Ik heb wel een band waar ik stiekem naar luister: Maroon 5 (lacht). Mijn zus heeft het op mijn iTunes gezet en elke ochtend werd ik wakker met een of twee akoestische nummers van hun, en ik ben het uiteindelijk gaan waarderen. Naast dat luister ik nog wel wat nummers, maar ik weet niet van welke bands ze zijn.

Ben je nog steeds down met Fila?
Ja en nee. Ik hou van Fila, elke kans om aan een oldschool Fila trainingspak te komen grijp ik.

Hebben ze je nooit gratis dingen gegeven?
Zo was het niet in mijn tijd. Dat kwam pas na Run-DMC en Adidas.

Sinds Nas Hiphop Is Dead uit heeft gebracht lijkt men van iedere rapper te willen weten of hij diezelfde mening heeft. Ik ga het iets anders draaien: Is gangsta rap dood?
Nee, ik denk niet dat het dood is. Ik luister er nog steeds naar, ook al zijn het de oude tracks. De gangsta rap van vroeger is wel dood, toen mocht het alleen na middernacht gedraaid worden enzo, dat was nog echt hardcore. Maar gangsta rap zelf is nog niet echt dood.

De huidige generatie kent je misschien van het intro van de tekenfilm serie Aqua Teen Hunger Force. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik was veel met film bezig en heb altijd van cartoons gehouden, tekende zelf albumcovers enzo. Ik heb wat dingen voor Adult Swim (het onderdeel van Cartoon Network waarop Aqua Teen Hunger Force wordt uitgezonden – red) gedaan en zij beloonden me met een plekje bij de show.

Adult Swim doet veel met hiphop, van invloeden in de series tot samen werkingen met onder andere Danger Doom en Stones Throw, wat vind je van Adult Swim als nieuw platform voor hiphop?
Ik denk dat nadat ze zagen hoe succesvol Aqua Teen Hunger Force was ze hebben gekeken hoe ze hiphop verder konden integreren. Ik heb er veel jonge rappers en producers langs zien komen en ze gebruiken ze gewoon. Gelukkig en helaas is het heel makkelijk om hiphop te maken en daar hebben ze van geprofiteerd.

Zitten er nog wat nieuwe dingen aan te komen?
Op dit moment niet. Ik was bezig voor een Aqua Teen plaat, maar dat ging niet door omdat ze te hebberig werden. Toen zou ik op de soundtrack voor de Aqua Teen film komen, maar ze werden te hebberig. En nu… Ik hoef niet zo nodig nog een Schoolly D album te maken. Ik heb een tijd lang niet getourd dus ik focus me nu vooral daarop.

Wat gaat de toekomst nog brengen voor Schoolly D?
Wat er gebeurt, gebeurt er. Ik ga geen domme dingen doen, niet al mijn geld vergokken in (Las) Vegas ofzo. Eigenlijk wil ik wel commercials gaan maken.

In wat voor commercial zou Schoolly D zich thuisvoelen?
Veel wodka merken hebben me gebeld, dus misschien ga ik daar iets mee doen.

Geplaatst door bowie op 11 juli 2007