Sanctum

Teveel mensen in Nederland kennen je nog niet. Kun je je even voorstellen?
Ik ben Sanctum, Nederlandstalige rapper. Ik rap al bijna tien jaar. Ik ben deel van Riot Squad, dat is een groep uit Leuven, samen met Killa Tactics. Ik heb een cd uitgebracht in 2002, Opper-Rationeel, bij Mental Records. Dat is een heel donkere plaat, wel heel kwalitatief vond ik. Het is niet echt veel verkocht, maar de mensen die het gehoord hadden vonden het wel heel goed. Nu is mijn tweede cd uit, getiteld Amor Fati, ook bij Mental records en verdeelt door L&C.

Je thuisstad is Leuven, wat voor sfeer ademt je stad uit?
Die stad is een kleine studentenstad, eigenlijk niet veel sfeer, gewoon heel klein en niet veel bijzonders. Niet gewelddadig, buiten op hiphopfuiven. Die kunnen we dan ook niet meer doen, want er zijn altijd gevechten…

Hoe is de hiphop scene in Leuven?
Die is goed, maar de stad zelf… Er zijn verschillende mensen bezig: Phillibustas, K-Styles, Killa Tactics, ik en Riot Squad in het geheel.

Waar staat Sanctum de naam voor en waar sta jij als persoon voor? Of is Sanctum de MC dezelfde als de persoon?
Het is zo’n beetje het verlengde van de gedachten van wat er van binnen zit en wat je wilt laten zien. Dus niet dat ik een andere persoon ben, maar dat ik veel over dingen nadenk. Gedachten die er in het leven niet veel aan de pas komen om te gebruiken. Op een job gaan ze je niet vragen hoe je over bepaalde dingen denkt, dan doe je dat via muziek.
Sanctum komt van “Inner Sanctum”. Dat is een plaats in een kerk waar ze de kennis bewaarden en ik bedoel daar eigenlijk mee dat de mensen verbonden zijn en dat we één groot geweten zijn, maar dat is een beetje te diepgaand misschien.

Leuven is een katholieke stad en Sanctum heeft een katholieke naam. Ben je dan ook katholiek?
Nee! Ik geloof ook niet echt in god ofzo… Het heeft er ook niet echt mee te maken. Het is ook niet dat ik het gedaan heb om katholiek over te komen, zoals vele groepen nu er een katholieke sfeer aan willen geven. Het is meer iets dat paste bij wat ik wou doen en ik vond het ook wel koel. Ik heb die naam trouwens toen ik 15 was gekozen.

Was je toen al bezig?
Ja, ik heb eerst een jaar in het Engels gerapt en sindsdien altijd in Nederlands.

S.E.C.U. is zover ik weet een crew waar je deel van uitmaakt? Wat betekent S.E.C.U. en wie zijn S.E.C.U.?
Dat is La Sagesse Elevé par la Communication Oublié. Dat was een groep van mij en Le Philosophe Perdu. Ik ken hem al sinds mijn 14e. Hij rapte in het Frans en ik in het Nederlands. We hebben samen met Riot Squad shows gedaan. Zij deden nummers onder de naam Special Forces, dat was Joe Lazarus en Renegade. We deden shows op eigen producties, die van Killa Tactics. Zo hebben we onze eerste shows gedaan: wij Nederlands- en Frans- en zij Engelstalig.

Kunnen we nog een release ervan verwachten of is er al een ongemerkt aan ons voorbij geglipt?
We hebben op een paar mixtapes gestaan. Hij is nu gestopt met rappen, toch al een tijdje geleden ondertussen. Hij is nu fulltime aan het werk en gaat binnenkort naar Spanje verhuizen, dan kun je wel concluderen dat dat gedaan is. Ken Le Survivant heeft zijn plaats wel een beetje ingenomen. Daar gaan we misschien begin volgend jaar een cd mee uitbrengen, samen met Renegade. Ik heb ook trouwens met Renegade een crew: Voorbedachte Rade (titel van nummer op Opper-Rationeel). Aangezien ik samen met hem ga optreden zorgen we ervoor dat er zeven à acht nummers met hem opstaan en ook een paar met Ken. Maar dat gaat heel low-budget zijn en waarschijnlijk niet meer dan 200 exemplaren.

Zijn er al releases van Riot Squad en wie gaat er allemaal schuil achter deze formatie?
Iedereen is zo’n beetje met zijn ding bezig, er zijn wel plannen om volgend jaar een volledig crew album te maken. Maar concrete plannen zijn er nog niet, zij rappen in het Engels en ik in het Nederlands en ze willen iets in het Engels doen. Normaal gezien, als we echt onze wil doorduwen moet er tegen volgend jaar wel iets van uitkomen.
Bestaan al vrij lang, sinds ‘93 ofzo. Ik zit erin, maar ik doe dan ook m’n ding solo. Ik ken ze al heel lang en heb er al altijd mee opgetreden. Je hebt er ook mensen als DJ Wontime (Jungle DJ) en Dead Preasure, die draait Roots en Reggae.

Uit Riotsquad is dus ook Killa Tactics voortgevloeid. Naast jou en Riotsquad hebben we ze even weten te bewonderen op het United Festival in Antwerpen. Helaas allemaal kortstondig. Maar kun je iets meer over deze turntablists vertellen?
Ze zijn een DJ crew, het is begonnen met Dysfunkshunal, Damented en Daranged in ’96. Ze waren altijd bezig met beat jugglen en scratchen, maar vooral bekend geworden met het beat jugglen. Ze hebben ook veel prijzen gewonnen: ITF, DMC,.. je kunt hen checken op www.killatactics.com. Er is nu nog iemand bijgekomen: Illtactics. Hij heeft ook drie tracks geproduceerd op Amor Fati.

Wie produceren er eigenlijk al je tracks? Oefen je enige invloed uit op de producties afgezien van het selecteren van de beats?
Vroeger produceerden Cause en Damented. Op Amor Fati doen Dysfunkshunal, Damented, Illtactics en een nummer van Cause. Nu weten ze wel wat ik graag hoor. Soms heb ik ook wel een idee en breng ik een nummer mee om te samplen, maar dat is nog maar twee keer ofzo gebeurd. Het is wel makkelijk dat ik “m’n eigen stijl” heb.

Zelf nooit aan het producen geslagen?
Vroeger wou ik dat wel doen, maar nu interesseert mij dat niet meer. Je moet er toch wel een tijdje aan zitten om alles onder de knie te krijgen.

Hoe ben je in contact gekomen met Mental Records waar je eerste release Opper-Rationeel uitkwam en gevolgd wordt door Amor Fati?
Opper-Rationeel kon je eerst gratis downloaden op een site. Ik had via via gehoord dat Quinte interesse had om hem uit te brengen. Toen hebben we eens afgesproken en dan dacht ik dat het wel een goed plan was. Ik vond het koel dat hij er geld in wou steken, want niet veel mensen willen dat doen. Ik ben er nu nog bij voor dit tweede album, de volgende albums ga ik zelf uitbrengen, wel in beperkte oplage, maar je zult die via de site kunnen bestellen.

Je bent dus niet tevreden over Mental?
Ik ben wel tevreden, ze hebben me nooit iets beloofd dat ze niet waar hebben gemaakt. Ik kan dus niet zeggen dat ik ontevreden ben. De promotie is niet super, maar aangezien ik de volgende cd’s zelf ga uitbrengen is dit goed om alles te leren.

Is er veel communicatie tussen jou en Mental?
Meestal als ik Quinte zie is dat alleen voor “zaken”, voor de rest zie ik hem niet veel want hij werkt en ik heb ook m’n eigen ding. Dus als ik hem spreek is dat enkel over de plaat.

Naast Sanctum en Killa Tactics zijn er nog meer artiesten op Mental. Is er onderling contact tussen de artiesten?
Vroeger met Phillibustas helemaal niet, nu zie ik Wim wel eens en spreek ik met hem.
Sint Andries MC’s heb ik nooit echt contact mee gehad.
Nihilisten zijn er nu weg, ik vind hen super, ze doen hun eigen ding en hebben superveel shows. Het zijn ook sympathieke gasten, vooral die Riemeloare, hij kan heel goed flowen en freestylen.

Ja, maar waar blijft die cd?!
Ja ze treden nu drie of vier keer per week op! Dus als ze nu een cd uitbrengen of binnen een paar maand, dan gaan er alleen meer mensen zijn die het kopen.

Ik wil nu even ingaan op Opper-Rationeel en hierna op Amor Fati.
Veel mensen vonden Opper-Rationeel eenzijdig klinken, vind je dat nu ook, of vind je (zoals ik) dat dit bijdraagt tot de unieke sfeer van het album?
Ik kan alleen maar zeggen dat alles wat ik toen wou doen, dat dat ook zo is voortgekomen op Opper-Rationeel. Dat was ook de stijl die mij interesseerde, muziek die je pakt en dat je de emoties goed voelt. Als mensen dat eenzijdig vonden, kan ik dat wel begrijpen, maar aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen die dat goed vonden. Als ik vroeger een cd checkte, luisterde ik enkel naar de beats die mij pakten, ik wou een cd met enkel zo’n beats maken.

Opper-Rationeel was duidelijk een duister en depressief album. Had je in die periode dan ook een depressie?
Niet echt, je kunt wel zeggen dat ik depressieve gedachten had. Het was niet dat ik daar slecht ben uitgekomen, ik denk dat veel mensen op die leeftijd, tussen de 18 en de 20, vragen over hun leven stellen, dat was het zo’n beetje. Nu ben ik ook ouder en naarmate je ouder wordt zie je in dat niet alles zo klein is en zo simpel zoals je het vroeger voorstelde. Daarom ook dat er in Amor Fati meer intensiteit zit.

Was het een middel om je geest te klaren en alles op een rijtje te zetten?
Niet echt, het is eerder een uitlaatklep geweest, het is niet dat ik mij daar beter door voelde, het was meer iets dat ik moest doen. Als rapper moest ik dat gewoon zeggen. Het heeft natuurlijk therapeutische waarden, maar het gaat je niet vooruit helpen. Je zit nog steeds met die gedachten, het is pas vanaf dat je positieve gedachten hebt, dat je vooruitgeholpen bent.

Vind je het nog een goed album?
Ik denk dat als het meer gepromoot was, het ook meer had verkocht. Ik sta er nog steeds 100% achter, maar ik was toen ook een heel ander persoon. Ik denk dat het in België wel een van de betere dingen is die zijn uitgekomen, punt.

Ben je nog van plan de nummers van Opper-Rationeel live te performen?
Ik ga nog zeker Slaaf Aan De Drang doen, de twee nummers met Renegade en Essuie Tes Larmes met Ken. Voor de rest niet echt. Ik rapte toen ook anders, veel sneller. Ik heb nu zoveel nieuwe tracks die ik wil doen dus ik denk dat als ik een selectie van 5 nummers uit Opper-Rationeel doe, dat het dan wel goed is.

Je bent vandaag bezig met een promotie ronde langs diverse platenzaken in Antwerpen voor je plaat Amor Fati. Kun je ons iets meer over deze promotie ronde vertellen?
Gaan er nog meer van die rondes volgen in andere steden?
De promotie is in eerste instantie om optredens los te krijgen. We gaan een tour doen van september tot december. Phillibustas wilt een tour met ons en Sint Andries doen, ik weet nog niet of ik dat wil doen. Ik zou liever iets doen met Killa Tactics langs de Vlaamse jeugdhuizen en hopelijk ook in Nederland.

Amor Fati, liefde voor het lot, is dit een nieuw begin voor je?
Die term komt uit een boek van Nietszche. Daarin beschreef hij heel pessimistisch de wereld en stelde die in vraag. Op een bepaald moment zei hij: als je nu nog hier bent, dan wil je eigenlijk wel leven. Amor Fati betekent dus de hernieuwing van je eigen waarden en je leven terug zin geven, ik vond dat heel toepasselijk. Ik heb 5 van zijn 10 boeken gelezen en vind het moeilijk, maar heel interessant.

Je gaat nu psychologie studeren, heeft dat ermee te maken?
Filosofie heeft er meer mee te maken. Renegade heeft dat gestudeerd en heeft een onderscheiding gehaald. Ik ga psychologie doen om jongeren te kunnen helpen tussen hun 16 en hun 20ste. Dan zijn ze ook nog vatbaar voor rede. Na hun 25ste kun je mensen geen nieuwe start meer geven. Ik hoop om zelfstandig psycholoog te zijn en mensen terug op het goede pad te kunnen zetten.

Om terug te koppelen naar Opper-Rationeel, is de duisternis nu gebroken?
Haha ja, ik kan niet meer rappen over de pijn en het verdriet, omdat ik dat nu niet meer zo hard aanvoel. Als je 18-19 jaar bent kun je dat nog wel aanvoelen. Ik ben nu 24 en heb nu wel genoeg tracks daarover. Het is allemaal anders nu en ik wil nu meer proberen een antwoord te geven en alles positiever te bekijken, maar nog steeds vanuit een negatief standpunt.

Maak je ook politiek geëngageerde tracks?
Nee, dat interesseert me niet. Elke persoon heeft vragen en twijfels en ik wil mensen daar een beetje mee helpen zodat ze een weerspiegeling zien van hun eigen gevoelens. Dat is voldoende voor mij. Ik denk dat veel mensen de dingen die ik schrijf ook ervaren of met dezelfde gedachten zitten. Ze zien dat ik eruit ben geraakt dus zij zullen dat ook doen.

En de clip: welke track gaat dat worden en hoe gaat ie uitzien?
Dat wordt Mijn Leven. Dat is vrij autobiografisch. Mensen die Opper-Rationeel goed vonden zullen deze track ook goed vinden. De track is heel sterk. De visualisering gaat realistisch zijn. We hebben paar dingen opgenomen in Leuven. Begin september zul je het resultaat op de site en wat later op JimTV en TMF kunnen zien.

Je bent gestopt met blowen, zie je dit aan je tracks?
Ja, enigszins. Ik heb ook enkele tracks gemaakt toen ik geminderd had en het in vraag stelde. Veel mensen blowen om even weg te zijn van de wereld, maar je wordt daarna wel depressief. Je gaat helemaal omhoog en als je daarna wakker wordt, zit je terug met die problemen. Je denkt heel negatief na en denkt veel te diep na. Dat effect had het toch op mij. Ik denk dat bij veel ander mensen die met verregaande gedachten zitten, dat het niet goed voor hen is. Ik vind het zelfs beschamend dat mensen als Dre, Snoop en Eminem dat promoten en een hele show maken dat ze doen alsof ze vodka drinken terwijl het water is. Mensen als Dre blowen volgens mij al een paar jaar niet meer en praten nog altijd over zo’n dingen. Ik vind dat te gemakkelijk en ze geven de jeugd gewoon wat ze willen. Dat is weerspiegelen wie ze zijn, maar op een verkeerde manier. Net als Franse rappers die enkel over hun banlieu rappen en over de arme wijken. Zo ga je niemand vooruit helpen…

Dus gangstarap is niets voor jou?
Vroeger vond ik dat heel interessant, maar je bent ook dom en leeft hier in een vredig land. Mensen worden altijd aangesproken door heel primitieve dingen zoals dat en alles wat ermee te maken heeft. Het is eigenlijk hiphop voor kinderen. Ik heb ooit is een documentaire gezien waarin ze zeiden dat het doelpubliek van gangstarap meestal blanke jongens en meisjes tussen de 16 en 18 zijn die enkel hun ouders willen shockeren door naar die muziek te luisteren. Er zit geen enkele boodschap in behalve “ik maak je kapot” en “blablabla”. Het is te negatief.

Je bent al heel lang bezig, hoe waren je eerste tracks?
Het is van zware tracks naar lichtere gegaan. Mensen verstaan nu ook wel meer wat ik wil zeggen. Veel mensen wilden na Opper-Rationeel de stijl na te doen door chique woorden te gebruiken en daarmee hun teksten aan elkaar te breien, ze dachten “hij doet dat ook en spreekt over niets”. Dat is niet waar, want ik wist wat ik zei en begreep het ook. Al die woorden waren beelden van wat ik zag. Ik denk niet dat die mensen weten waarover ze spreken. Het was toen niet duidelijk wat ik zei, maar dat was ook niet nodig, nu is het allemaal veel duidelijker.

Hoe maak je een cd?
Vroeger schreef ik teksten zonder beat, gewoon een tekst op mezelf schrijven. Nu hoor ik een beat en begin er meteen op te schrijven. Na een half uur is een tekst wel af. Ik schrijf het in een stuk en denk er ook niet echt over na, ook niet over flows. Als je na tien jaar nog over flows moet nadenken… Alles gaat heel vlot, dat is ook een teken dat het echt mijn stijl is. Ik denk ook dat mensen die het imiteren er veel langer over doen. Zo zie je ook dat het niet gewoon een woordenboek open slaan is, de mensen die dat doen vallen zo ook door de mand.

Op Opper-Rationeel was alles heel kort..
Dat waren heel korte tracks, de reden daarom was dat ik een heel intensieve plaat wou maken. Ik wou ook dat je naar de nummers bleef luisteren. Ik heb altijd het gevoel gehad dat je bij de derde verse dat je meer met de beat begint te viben en niet meer luistert. Ik wou kort: eerste verse, refrein, tweede verse, refrein en gedaan. Zodat mensen heel het nummer aandachtig luisteren. Nu probeer ik er meer vorm in te steken, alles zit nu ook wel in een betere vorm. Het album duurt nu 71 minuten, dat is bijna het dubbele. De tracks zijn dan ook veel langer, veel tracks met 3 verses en dus ook meer tracks.

Waar gaat de cd te krijgen zijn?
Je kunt hem overal bestellen. L&C gaat overal langs. Als er vraag naar is zal men hem wel in de winkels nemen. Er zijn mensen die cd’s verdelen en automatisch er tien geven ofzo, of dat zelfs automatisch doen. Nu moet je echt bestellen en dat vind ik negatief. Als mensen hem niet zien in de winkel gaan ze er nooit mee in contact komen. Sinds internet is er veel minder interesse in platenfirma’s. Je kunt via internet en je optredens je publiek ook bereiken. Nu zul je hem ook in Nederland kunnen bestellen. Dus doen! Ik denk niet dat je teleurgesteld gaat zijn met het resultaat…

Er komt nog een album uit eind dit jaar, kun je daar meer over vertellen?
Ik heb altijd tracks opgenomen. Eigenlijk wou ik vorig jaar al een album uitbrengen, nu ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb, want anders stonden de tracks die ik nu gemaakt heb er niet op. Ongeveer 75% van de tracks op Amor Fati is pas vorig jaar opgenomen. Het volgende album heet De Bevestiging, het komt tussen oktober en november uit en zal via m’n site besteld kunnen worden. Er zullen 17 à 18 tracks opstaan, misschien samen met een clipje van “Ik Vraag Mij Af”. Dat is een supergoed nummer. Ik wou het misschien op Amor Fati zetten, maar zo is het wel beter, want dan is het voor eigen rekening. De tracks liggen tussen Opper-Rationeel en Amor Fati. Er zullen nog altijd geen collabo’s opstaan.

Waarom niet?
Vroeger had ik iets van: “Ik heb mijn eigen stijl en niemand past daarbij.” Renegade en Ken die konden dat wel, maar die doen niet mee op deze cd’s. Ik ga wel nieuwe tracks met hen maken. Op volgende cd’s wil ik wel collabo’s doen. Ik wil ook nog wel eens een nummer doen met Castro, maar voor de rest zie ik niemand die bij me past. Het moet ook bij de sfeer van het nummer passen. Ik kan ook een “gewoon hiphopnummer” maken, maar ik heb geen zin in een nummer over wiet of het vreemdelingenbeleid… Ik wil over zaken schrijven waar ik mensen mee kan helpen, dus over twijfels, gevoelens, emoties.

Met wie wil je wel eens samenwerken uit het buitenland?
Ja, Opgezwolle vind ik supergoed. Voor de rest ken ik niet veel uit het buitenland. Ik heb altijd alleen maar naar hiphop geluisterd, dus van de tijden van Public Enemy tot ongeveer een jaar geleden. Nu interesseert het me nog heel weinig. Ik luister ook heel veel naar Franse rap, maar nu interesseert het me niet meer wat een paar gasten uit de banlieu’s willen zeggen… Tegenwoordig is hiphop een gimmick geworden: ze moeten een nummer voor de radio doen, eentje over hun relaties, eentje dat agressief is,… de creativiteit is een beetje zoek en ik vrees dat die niet vlug gaat terugkomen. Ik luister nog wel naar mijn oude cd’s: Kerry James, m’n oude Wu Tang platen, Jay Z (buiten in zijn eerste periode), zelfs DMX, eigenlijk iedereen die iets te vertellen heeft. Ik luisterde vroeger ook naar de groep rond Kerry James: Idéal J. Dat is dan weer uit die banlieu’s, maar toen vond ik dat super en daarna is Kerry James in mijn richting veranderd. 113 vind ik ook heel dope en die groep erond: Mafia K’1 Fry ook. Die vond ik de beste dingen dat ooit uit Frankrijk is gekomen, buiten de grotere dingen zoals IAM, Oxmo Puccino. De eerste cd van Oxmo: Opéra Puccino, vond ik super. Dat waren de tijden van rap en sindsdien zijn er veel te veel internetrappers gekomen en veel te veel gezeik. Iedereen heeft een mening en niets daarvan trekt op iets.

Heb je via Ken ook fans in Wallonië gemaakt?
Nog niet, als hij een album zou uitbrengen, dan kan ik zo wel eens optreden daar, maar ik denk ook dat het publiek daar minder openstaat dan dat in Vlaanderen. Als je kijkt hoeveel optredens Starflam hier doet, tegenwoordig doen ze er meer in Vlaanderen dan in Wallonië. Spijtig genoeg geldt dat omgekeerd niet. Er zijn ook minder mensen die het goed verstaan en er is minder interesse voor abstracte hiphop.

Bestaat België nog?
Daar ga ik me nu niet echt over uitspreken, op hiphopvlak kun je wel zeggen dat Vlaanderen dichter bij Nederland ligt, maar dat komt meer omdat het dezelfde taal is.

Nog een shout-out?
Zeker een naar heel Riot Squad en mensen die met iets positiefs bezig zijn, mensen die iets kunnen en weinig arrogantie hebben en zo hopelijk ver zullen geraken in het leven!

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2004