Sanctum – Volmacht Gerechtvaardigd

Sanctum is geen alledaagse rapper, dat wisten we al van zijn twee albums Opper-Rationeel en Amor Fati. Om zijn nieuwe album De Bevestiging al wat aan te kondigen brengt hij nu Volmacht Gerechtvaardigd uit. Hierop bundelt hij vijftien nummers die hij gemaakt heeft tussen zijn twee vorige albums, maar die nooit eerder uitgebracht werden. Dit betekent niet dat je mindere nummers krijgt. Sanctum maakt immers constant nummers en sommige pasten gewoon niet bij het thema van Opper-Rationeel of Amor Fati.

De nummers zitten qua thema duidelijk tussen het duistere Opper-Rationeel en het veelzijdigere Amor Fati. De beats zijn pakkend en zoals steeds van de hand van oa Damented en Cause. Ze zijn weer meer in de richting van Opper-Rationeel met klassieke samples en acapella’s.
Enkele nummers werden ooit eens in De Hop op StuBru gedraaid tijdens een interview met Sanctum rond de release van Opper-Rationeel: Sanctum Sanctorum en Lege Vragen. Deze zijn duidelijk uit de Opper-Rationeel tijd met onheilspellende muziek en Sanctum op zoek naar rede…
Mijn favoriet nummer van deze cd is Menselijk Verdriet. De beat is enorm pakkend en gewoon helemaal m’n ding. De tekst is eerder negatief over hoe mensen tegenwoordig minder en minder met elkaar omgaan, angstig zijn voor elkaar en meer en meer alleen door het leven gaan: “Eindig ik alleen? Paranoïde en niemand te vertrouwen, niemand zijn hand vast te houden, doe het zelf, gebouwen spreken over tijden toen men nog wist hoe lang men leefde.” Prachtig gewoon! Het is van een even hoog niveau als de beste nummers op Opper-Rationeel.
Kennis is dan een positiever nummer over wijsheid en hoe die te gebruiken. De beat is ook veel minder duister dan die van Menselijk Verdriet. Dit soort nummers klinken toch iets minder, want Sanctum komt nu eenmaal beter op een duister nummer.
Dan maar liever Publieke Opinie. Een donker nummer over drugs met een simpele, maar zalige pianosample: “Wat je ziet is niet echt, het is een onderdeel van de puzzel, geluk wordt afgedwongen, verslavingen maken slimme mensen domme, waarom geloven in zwakte godverdomme, twijfel niet, leef, wordt het moeilijk, klaar je geest, niet door drugs te gebruiken maar te sporten,”
Sanctum staat erom bekend moeilijke teksten te hebben. Inderdaad, hier zul je ook meerdere keren naar moeten luisteren voor je alles door hebt. Maar wie goed luistert, zal heel wat mooie quotes ontdekken.

Ook al zegt deze cd niets over De Bevestiging, hij toont nog maar eens aan dat Sanctum en zijn producers heel wat talent in huis hebben, waardoor je zeker benieuwd zult zijn naar De Bevestiging! Deze cd kun je beschouwen als een extra toevoeging aan zijn vorige albums. Als je een fan was van Opper-Rationeel en Amor Fati dan zul je ook weg zijn van Volmacht gerechtvaardigd.

Volmacht gerechtvaardigd is in gelimiteerde oplage te bestellen via www.sanctum.be

Tracklist:
01. Geen enkele zin
02. Sanctum sanctorum
03. Ik vraag me af
04. Semi
05. Menselijk verdriet
06. Lege vragen
07. Serieus
08. Eeuwige twijfel
09. Kennis
10. Diegene 2
11. Publieke opinie
12. Nederig
13. Kwade wil
14. Nacht
15. Wat ik zie

Meer info: http://www.sanctum.be/

Geplaatst door bowie op 1 maart 2006