Sanctum – Opper-Rationeel

Sanctum vertegenwoordigt SECU, SECU vertegenwoordigt het herstructureren van het geweten via het hart. SECU is zijn crew en richtte hij op met Le Philosophe Perdu, waar ook Ken en Renegade lid van zijn. De gastraps op het album zijn van Renegade en Ken en de productie wordt verzorgt door Cause, Damented (van het DJ-team Killa Tactics) en Le Chipoteur, dit zijn vrij grote namen in de Belgische hiphopscene en dat klinkt vrij logisch als je de beats hoort.

De demoversie van het album heeft een tijdje op zijn site gestaan waar het gratis te downloaden was als protest tegen de muziekindustrie, dus toen Sanctum tekende bij Mental Records werd dit niet bepaald gewaardeerd door de Belgische scene. Zelf las ik destijds de review van de demo op een Belgische hiphopsite en downloadde toen de track: Iedereen Dood, die veel indruk op me maakte. Ik heb later een kopie van de cd van een jongen uit Antwerpen gekregen en later de cd origineel gekocht bij de Mental stand bij DVD3.

Sanctum heeft maatschappijkritische en persoonlijke teksten die vaak depressief klinken. De thema’s door heel de cd heen zijn liefde, haat, leven, dood, pijn, en de harde maatschappij. De beats zijn hard en duister, de teksten scherp en kritisch. Ik bespreek nu even een aantal tracks, ondanks dat ze allemaal het luisteren waard zijn.

De cd opent met het nummer Wedergeboorte, je hoort een rustige beat en dan komt Sanctum: "Wedergeboorte, Sanctum, voel de pijn/ op zoek naar genezing, op zoek naar fictie/ talloze illusies meer dan 1 contradictie/ generatie zonder waarde opgevoed door zwakte/ de norm lager dan het zelfrespect/ wie bekend is dit het leven, is dit mijn leven, is dit jouw leven/ SECU op zoek naar je geweten. Geen lulkoek intro, maar deze intro zet de toon van de cd. Dat is ook een van de pluspunten, er staan geen onzinskits op waardoor je niet hoeft te skippen.

Iedereen Dood geeft me na zeker een jaar tijd nog steeds kippenvel, die beat en die tekst zijn zo sterk. Het thema is dat het merendeel van de maatschappij niks waard is en maar beter weg kan zijn. “Welke grote muren kunnen mensen verzwakken?/ Op de duur wordt de man vrouw, vrouw man en wij maar op bestaan kakken!/ Welke regels hebben we niet gelezen/ Het doet mensen denken dat ze koning voor 1 dag zijn/ Deze hoer, de illusie moet stoppen/ Het doet mensen met het beste hart tot mensen met het slechtste hart ontpoppen.”

Op Voorbedachten Rade hoor je voor het eerst Renegade die erg dope komt: “De laatste kans is stekker uittrekken of vergaan als Atlantis/ De brand is alleen te blussen met vuur/ Snijden als remedie tegen ziekte zonder kuur, het uur is finaal, te laat voor verhaal, nu de daden”, waarna Sanctum ook erg sterk komt: “Ga geen kruis dragen voor zij die vuist dragen/ leven is uitdagen, weten is de buit dragen”. Breek De Duisternis en Jezelf beginnen allebei met een vrij lange beat als intro waarna een duistere complexe tekst komt. Het nadeel is dat je er 1,5 minuut op moet wachten.

Schuld & Boete is met Ken, een Franstalige MC waarvan ik eigenlijk niks versta, maar het klinkt in ieder geval goed. Sanctum opent met “Sluipschutter in dienst van de waarheid/ Kniel voor de klaarheid/ Want ik ben de 1e getuige/ Geen plek om te schuilen/ Je bent de enige die zal buigen.” Zondvloed heeft in mijn ogen samen met Iedereen Dood de beste lyrics van Sanctum: “De onschuld verloren/ Leven als nooit tevoren/ Respect voor wat ik zeg of ik toon de score/ Je draagt gif niks positiefs te vertellen/ Bij jou het maagdelijk wit ook niet te bekennen/ Dus wat spreek je/ Leef je doorzeef je/ Laat je achter als Ann en Eefje want teef je begrijpt enkel de helft/ Elke mens sterft op het pad – dat ik betrad dat leidt naar verderf.”

Diegene heeft veruit de mooiste beat, met een emotioneel stukje Rhodes of andere jaren ‘70 electrische piano. De tekst is ook weer in orde: “Alleen de waarheid is verheven/ Men kan enkel bijleren/ Zijn lijden accepteren/ De reden zal de pijn vergeven/ De rol overleeft de acteur/ De tol bleef, bracht sleur/ Levenswijze die zwart kleurt.”

Conclusie: als je van vrolijke hiphop houdt is dit waarschijnlijk niet je ding. Als je van duistere, maatschappijkritische hiphop houdt zoals ik is dit je ding. Dit is het meest kritische wat er te krijgen is in Nederland en België. Sommige mensen zullen de teksten als schokkend ervaren maar wat duidelijk is, is dat Sanctum een boodschap heeft ook al is die niet al te vrolijk en dat dit een talent is waar je moeilijk omheen kunt. Het enige minpuntje wat ik zo kan ontdekken is dat je praktisch bij elk nummer in de intro hoort “Sanctum, SECU, wa”, maar voor de rest geen hiphopclichés te ontdekken op deze cd. Check in ieder geval de 3 gratis MP3’s op zijn site.

Tracklist
01. Wedergeboorte
02. Eerste Getuige
03. Iedereen Dood
04. Voorbedachten Rade (feat. Renegade)
05. Moeilijk Is Anders
06. Essuie Tes Larmes (feat. Ken)
07. Ik Kan Dus Ik Doe
08. Functie Van
09. Breek De Duisternis
10. Alleen
11. Vergeten
12. Schuld&Boete (feat. Ken)
13. Slaaf Aan De Drang
14. Volmacht (feat. Renegade)
15. Vergevingsgezind
16. Jezelf
17. Diegene
18. Laatste Woord
Meer info: http://www.mental.be/sanctum

Geplaatst door bowie op 6 juni 2003