Sanctum

De nieuwe cd van Sanctum 'De Bevestiging' is alweer een tijdje uit en nadat je al eerder de review kon lezen op HIJS en het album kon winnen is het tijd voor een interview.

Yo Sanctum hoe gaat het met je?
Alles gaat goed, de nieuwe plaat is er en ik voel me positief, de clip staat op 2 op jim tv (vlaamse zender) en er is flink wat buzz rond het album dus ik ben tevreden. Zo bracht ik ook Volmacht Gerechtvaardigd uit. Dit album bevat 15 onuitgebrachte tracks die opgenomen zijn in de periode 2002-2004. Deze nummers wilde ik al eerder uitbrengen, maar ze waren een perfecte brug tussen ‘Amor Fati’ (mijn 2e plaat) en ‘De Bevestiging’ (mijn 3e solo-plaat). Ik heb al veel positieve feedback gekregen over de onuitgebrachte nummers, het is een soort van ‘lost tapes’ uitgebracht ter promotie van ‘De Bevestiging’, te verkrijgen voor slechts 12 euro via www.sanctum.be!

Nieuwe cd! Vertel daar eens over.
De cd noemt ‘De Bevestiging’ en is mijn 3e solo-cd tot heden. Ik heb er 1.5 jaar aan gewerkt, de plaat is echt een bom geworden met collabo’s van Morsdood, Lucane, Pita, Riot Squad, Pascale, Jaymée enz. en producties van Killa Tactics, Bloombury Productions, Pita, DJ Cause en Styrofoam. De plaat bevat 20 tracks, klinkt super-intens, pompt echt door je boxen en is afwisselend op een positieve manier, ik ben er zeer tevreden mee! Je kan een snippet van het album checken op www.sanctum.be en de 1e clip ‘Eenvoud’ is ook te downloaden op www.sanctum.be, zeker doen dus!
Ik ben eigenlijk terug gegaan naar de echte reden waarom ik rapte, om mij uit te drukken op de meest vette beats die ik kon vinden. Niets heeft me echt beïnvloed, maar je ziet wel een vooruitgang in mijn albums, mijn eerste album ‘Opper-rationeel’ was zeer donker, ‘Amor Fati’ was lichter en gaf zicht op oplossingen en de nieuwe plaat ‘De Bevestiging’ is een combinatie van het
inzicht dat ik heb verkregen door de jaren samen met de intensiteit die ik had bij mijn 1e album, het is echt full circle! Het album is nu ook uitgebracht onder Spliff Recordz in plaats van Mental, ik ken Morsdood namelijk al sinds 2004 en ik heb altijd respect gehad voor Shell zijn aanpak en hij heeft me ook overtuigd van via Spliff Recordz de plaat uit te brengen. Zij helpen mee met de promotie en zorgen mee voor de verdeling, ik financier wel alles zelf. Mental heeft weinig voor me gedaan buiten de plaat te persen, dat is de reden.

Hoe sta je nu tegenover je vorige cd’s?
Ik ben zeer tevreden van mijn 3 cd’s die voor ‘De Bevestiging’ zijn uitgebracht, echt trots!!! Ik vind het alleen spijtig dat ik niet meer mensen heb kunnen bereiken met de platen, mijn muziek verdient het door een brede laag van de bevolking gehoord te worden, maar aan de muziek zelf of aan de raps zou ik niets veranderen.
Er is ook wel een verandering te zien sinds Amor Fati. Toen was ik volop aan het veranderen, ik studeerde nog en zag mijn toekomst vrij rooskleurig in met of zonder hiphop, nu ben ik terug met dezelfde intensiteit als het eerste album en maak ik terug nummers met die oude feel. Ik ben terug hongerig geworden en dat is altijd een goed ding, zeker voor de luisteraar.

Is de scene in Leuven en België gegroeid de laatste tijd?
Leuven is echt volwassen geworden, je merkt het nu aan rappers en crews zoals A.M.O.K, Streekwoord, Robin, Jaymée, Phillibustas natuurlijk en Riot Squad oa. Iedereen staat op punt en collabo’s enz. zijn in de maak, net zoals compilatie-cd’s, maar meer info daarover binnenkort, mensen houden Leuven best in de gaten vanaf nu! Voor België stel ik me positief open tegenover mensen die vooruit willen en beseffen dat ze daarvoor verder moeten zien dan hun persoonlijke smaak. Ik heb goede contacten met verschillende crews en rappers, daarom ook de vele featurings, mensen die haten die blijven onder hun steen zitten dus die mensen zie ik niet
zoveel.
Vroeger was ik ook echt op mijn ‘trip’ als het ware en kwam ik maar weinig mensen tegen die op dezelfde ‘trip’ waren, nu ben ik meer down to earth en vind ik meer gelijkenissen met andere mensen/rappers, daarom dat er meer collabo’s op ‘De Bevestiging’ staan dan op de vorige albums.

Hoe zit het met optredens?
Mijn release-party was super-dope man, het was in Leuven zelf en er is super veel volk op afgekomen + de set was tight dus iedereen was tevreden. We zijn al enkele maanden aan het repeteren en onze live-set pompt! Verder hebben we vorige week in Ganhoren opgetreden en 2 weken daarvoor in Ieper, het volk in Ieper was echt zot, ik hou van optreden en mensen hun reactie zien op nummers, dat is echt de shit, zo leer ik mensen kennen die de muziek appreciëren! Voor de agenda surf je best naar www.sanctum.be!

Is het makkelijk overleven als rapper in Belgie?
Eén antwoord: neen. Het is pushen om je product verkocht te krijgen maar eerst en vooral moet je een goed product hebben en moet er een markt voor bestaan. Als je hiervan zekerheid hebt kan je zo hard mogelijk je product pushen tussen de majors in, want dan ben je zelf overtuigd en kan je die overuiging overbrengen op je publiek. Daarom dat ik met de volgende clip ‘Concreet’ hoop van een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Als de clip op tv verschijnt, kan je op die manier de andere media zoals pers en radio een signaal geven dat ze maar beter meevolgen. Maar de mogelijkheid die een major heeft van op dezelfde dag hun product te promoten op radio, tv en in
de magazines hebben wij niet, dus wij moeten het doen met ballen, kennis en motivatie.

Hoe sta je tegenover de gebeurtenissen in de wereld laatste tijd (bvb. het racistisch geweld in Belgie, oorlogen in het midden oosten, USA, ..) en maak je daar nummers over of hou je je daar liever buiten of…?
Ik heb daar veel over nagedacht en verwoordt universele gevoelens in mijn teksten, omdat ik me uitleg hoe ik me voel. Ik ga daar niet op inspelen nu er iets op het nieuws is, want tegen dat zo’n track afgewerkt is en uitgebracht wordt, is die topic niet meer up to date. Er is overal racisme, overal op de wereld waar verschillende groepen wonen zijn er wrijvingen, en dit al zo lang als we bestaan. Ik zie dit eerder als een waarheid dan als een leugen die we tijdens onze 70 jaren hier moeten rechttrekken. Ok, het klopt niet en het veroorzaakt verschrikkelijke daden, maar wat kunnen we eraan doen als er overal in de wereld racisme is? We kunnen toch moeilijk in Afrika waar mensen van verschilllende landen elkaar uitmoorden marsen gaan organiseren en verwachten dat dat effect gaat hebben? Ik heb me bij de menselijke wreedheid neergelegd, dit kan heel cru overkomen maar het is zo, ik probeer enkel zelf goed te zijn voor mezelf, mijn familie en de mensen die ik graag heb en ik denk dat dat al heel wat is, het is alleszins het enige waar je zelf vat op hebt, althans volgens mij.

Zijn er al plannen voor nieuwe cd? Of andere plannen?
‘De Bevestiging’ de promo geven die ze verdient, we gaan nog 2 clips shooten van dit album (‘Concreet’ en de volgende clip is een verrassing) omdat ik zo tevreden ben van dit album! Voor de rest: meer albums maken en samenwerken met verschillende crews die vooruit willen in België. Voor de rest laat ik de toekomst open, wat komt komt.

Nog shout-outs?
Bigup aan heel Leuven, Mechelen, Menen, Bloombury Productions, Riot Squad, Morsdood, Spliff Recordz, Lucane, Pita en alle gasten die vooruit willen in het leven, Iedereen check ‘De Bevestiging’: ongelooflijk vette plaat met bangende beats en zotte collabo’s, snippet en 1e clip zijn te checken via www.sanctum.be, De Bevestiging is te bestellen voor 15euro (verzendingskosten inbegrepen).

Merci voor het interview!

Meer info: http://www.sanctum.be

Geplaatst door bowie op 21 juni 2006