SAM – Ready2Rumbl

Een keer in de twee weken krijgen wij een mailtje van Chris Versteeg. De maker van SAM (Street And More) verrijkt Hiphop In Je Smoel dan met beeld en tekst van en over een interessante streetart/graffiti-artiest. Dit keer valt de keuze van Chris op Ready2Rumbl.

Stel jezelf eens voor.

“Ik ben Danny en ik werk onder de naam Ready2Rumbl. Ik ben begonnen met graffiti zo’n 16 jaar geleden onder de naam Rumbl. Ready 2 heb ik ervoor gezet toen ik een naam moest verzinnen voor mijn praktijk als zelfstandige illustrator.”

Je maakt veel eigen werk en hiphop is een vaak terugkerend thema. Hoe komt dat zo?
“De eerste cd’s die ik kocht waren hiphop cd’s; ik ben echt met hiphopmuziek opgegroeid in de jaren 90. Als kind wilde ik zelfs dj worden. Ik vond de cultuur erg creatief, de hele D.I.Y. cultuur sprak me erg aan. Naast de muziek en graffiti was ik ook fan van breakdance en zat zelfs een tijdje in een breakdance groep. Tegenwoordig ben ik nauwelijks op de hoogte van nieuwe releases in de scene, maar zo en af en toe pik ik wel wat op. Ik heb een aantal jaar terug ook veel gewerkt in de Nederlandse hiphop scene, zo heb ik een aantal animatie videoclips, albumhoezen en een zooi flyers gemaakt. Omdat er nauwelijks geld mee te verdienen was, groeide ik al snel uit dat wereldje. Als ik iets nu met hiphop maak, is dat vooral voor de Amerikaanse en Canadese markt en qua onderwerpen grijp ik toch vaak terug naar de jaren 80 of 90, dat voelt voor mij ook ook een beetje nostalgisch.”

JDILLAPLATENSAM

Een ander thema is voedsel, hoe zit dat?
“Ik ben gewoon fan van lekker eten en daarnaast is voedsel gewoon erg leuk om te tekenen. Een hamburger bijvoorbeeld is een heel interessant object om te gebruiken in je werk, je kan het helemaal naar eigen inzicht aankleden. Ik denk ook dat met name de diversiteit in kleur en vorm van fruit en groentes me erg aanspreekt. Hetzelfde geldt voor de vele dierensoorten die terugkeren in mijn werk, ze komen in alle maten en kleuren. Ik wil toch elke keer weer nieuwe characters verzinnen die ik kan gebruiken, dus ben ook constant op zoek naar parallellen tussen voedsel en dieren en probeer dat weer te mixen met mijn eigen invloeden uit de jaren 80 en 90.”

ChrisSAMmuur

Hoe zie je de verhouding tussen werk in opdracht of studiowerk en het illegale werk buiten op straat?
“Ik benader in ieder geval al mijn werk op dezelfde manier, dus maak niet echt onderscheid tussen een piece op een afgelegen muurtje in een bos of een print voor een t-shirt. Alles begint voor mij met een idee en een potloodschets. Wel moet werk in opdracht vaak commercieel interessant zijn en mensen willen ook vaak herkenbare elementen in je illustraties zien. Qua thema ben je dus veel vrijer in je werk op de straat; je kan eigenlijk gewoon maken wat je zelf wilt, niemand die zich er mee bemoeit. Ik heb in het verleden genoeg illustraties gemaakt die zo werden aangepast door opdrachtgevers dat je er zelf helemaal niet meer blij mee was. Gelukkig geven opdrachtgevers mij de laatste tijd wel de vrijheid om vooral illustraties te maken waar ik zelf achter sta.”

kantjil

Zijn er nog dope projecten waar je op dit moment aan werkt en wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
“Ik ben op dit moment bezig met een aantal nieuwe t-shirt prints en een aantal nieuwe, houten sculpturen. Verder sta ik, als alles doorgaat, deze zomer op een aantal graffiti/mural festivals, zoals Step in the Arena in Eindhoven, Kunst in het Volkspark in Enschede, Rewriters010 in Rotterdam en Mural Goes in Goes, daar kijk ik erg naar uit. Ik hoop ook in de toekomt meer muren te verven in het buitenland, dus daar wordt hard aan gewerkt!”

NWA