Salah Edin – Nederlands Grootste Nachtmerrie

Een enorme mediahype rond een clip: het kwam Salah Edin bepaald niet slecht uit. Met een debuutalbum in het vooruitzicht is dit eigenlijk een perfecte marketingstunt. Toen werd al duidelijk dat er over dit album veel gepraat ging worden, of het nou positief of negatief was. Tel daar de bonus DVD met beelden van de wereldtour, interviews met Focus en Cilvaringz en nog andere dingen bij op, en het plaatje is compleet.

NGN begint meteen knallend met de titeltrack van het album. De Alphenaar doet een korte introductie over hoe hij gezien wordt en wat hij meemaakt. “Fietsdief, tasjesdief, discotheken hebben mij d’r liever niet, omdat ik d’r gevaarlijk uit zie.” Het moge duidelijk zijn dat deze hongerige MC niet zomaar een album in elkaar wilde flansen. Bijna iedere track heeft wel een onderwerp met inhoud, van persoonlijke problemen tot wereldproblemen.

Wel valt op dat Salah zichzelf ook tegenspreekt. In de titeltrack haalt Salah aan dat hij wordt gezien als een tasjesdief, terwijl hij er in 0172 doodleuk voor uitkomt dat hij het ook echt is: “Geen grappen, gasten ondernemen stappen, rake klappen, we roven oma’s van boodschappentassen.” Hierdoor verliest hij voor een deel z’n geloofwaardigheid en het werkt ook niet echt mee om ongenuanceerde en achterhaalde opmerkingen over de belastingdienst en politiek te maken.

Verder zijn Zwarte Gat Op Het Witte Doek en Oog Om Oog met Probz erg goede tracks waar Salah z’n hart lucht. Het refrein van Probz past perfect in de sfeer van de track en in Zwarte Gat Op Het Witte Doek worstelt Salah openlijk met zijn keuzes en gedrag: “Kijk elke dag in de spiegel, met de vraag of het wel zin heeft, zoals ik leef, een hart vol gevoel, maar een ziel wat leeg is, God verlos me van de pijn als ik alleen zit.”

Qua featurings heeft deze Marokkaan bepaald niet stilgezeten. Salah heeft Rico, Sticks, Winne, Appa, Kempi, Probz en Caprice weten op te trommelen. Afgezien van Kempi en Caprice weten ze allemaal iets toe te voegen aan het album. Het refrein in Geld van Caprice is meer irritant dan goed en Kempi is duidelijk de minste op Op De Straat met z’n gemompel.

Eigenlijk kan je in een artikel nooit dit hele album bespreken. Salah Edin heeft zoveel te zeggen op dit album, dat valt nooit allemaal te bespreken in zo’n vijfhonderd woorden. Als geheel is NGN is goed album met een duidelijke sound en verschillende onderwerpen. Verder mag Salah Edin zich gezegend voelen met een beatmaker als Focus, want de beats zijn over het algemeen goed. Toch zal niet iedereen dit album dope vinden, en dan vooral op tekstueel vlak. Salah Edin zal met dit album daarom evenveel vijanden als vrienden maken…

Tracklist:
01. Ngn (Feat. Focus)
02. T.He.O. (Teleurstelling, Haat, Ergernis & Onbegrip)
03. Het Land Van?
04. Geliefd Om Gehaat Te Worden
05. Opgeblazen (Feat. Opgezwolle)
06. 0172
07. Zwarte Gat Op Het Witte Doek (Feat. Focus)
08. Geld (Feat. Caprice)
09. Hosselaar
10. Skit
11. Vrouwtje Is Een Bitch
12. Samen Huilen, Samen Lachen
13. Koning Te Rijk
14. Oog Om Oog (Feat. Probz)
15. De Voorbereiding (Skit)
16. Paradijs Is Nu
17. Op De Straat (Feat. Sticks, Kempi, Appa & Winne) (Bonus Track)

Meer info: http://www.salahedin.nl

Geplaatst door bowie op 18 juni 2007