SAL TYP: de tweetaligheid van JAZZ BRAK in de Spotify Spotlight

Wie goed oplette wist dat we afgelopen week niet met één releasedag, normaliter de vrijdag, maar met twee drukke releasedata werden gezegend. Afgelopen donderdag was de vierjaarlijkse schrikkeldag, en vele artiesten gebruikten die zeldzame 29 februari om nieuwe muziek uit te brengen. Zo ook JAZZ BRAK, die na zijn debuutalbum BRAK – nog geen jaar uit – amper stilzat. Deze week staat de nieuwe SAL TYP bovenaan onze afspeellijst gepind én illustreert Carlos Ribeiro daar uiteraard een cover bij.

Stilzitten is er dus niet bij voor Jasper de Ridder alias JAZZ BRAK. Hij ontwerpt zijn eigen merchandise, verkocht dat ook nog eens zelf in de Coton Bleu-store in hometown BXL, speelde op eigen titel een tour en een aantal festivals en pakte middenin die tour al door met nieuwe muziek. SABLES MOUVANTS werd zodoende al uitgevoerd met gastartiest Absolem. Lang wachten op een tweede solo lijkt dus niet nodig te zijn.

Bravoure

Want nu is ook SAL TYP verschenen, een nieuwe track die geproduceerd is door Phasm, die met een duistere trapbanger JAZZ inspireert tot het schrijven van een track waarin hij uitlegt hoe compatibel hij en de cash zijn. Het is een track over grote dromen – een huis op de Malediven – maar ook over het pure representen van zijn stad. Hij herhaalt zelfs de zin “Brussel de stad waar we leven!” nog eens in het Frans. Waarom? Simpel: “Twee keer gezegd, dat ze weten!”

Want BRAK is boven alles trots op waar hij vandaankomt. SAL TYP is daardoor niet alleen een track die in twee talen ingerapt is, maar ook een track die laat twijfelen of JAZZ BRAK een droom leeft of een leven droomt. Hij vindt Brussel geweldig; is een huis op de Malediven daarom niet enkel voor de status? Wil hij een man op een voetstuk zijn met aanzien, of een man van het volk? In elk geval druipt de track van de bravoure: “Wij hadden constant niks / Wij willen contant zien”, rapt hij voordat hij nogeens herinnert aan hoe het oudste vijfsterren-hotel van Brussel een decennium geleden van eigenaar wisselde.

SAL TYP is een verslavende banger. Het staat samen met nog 19 andere nu te beluisteren in onze afspeellijst hieronder. Pro-tip: abonneer erop, dan ben je altijd up-to-date van onze smaak. Wil je. Doen dus.

Geplaatst door bowie op 4 maart 2024