Safi & Spreej: popsterren in Vlaanderen

It’s the hard knock life voor Safi & Spreej. Onlangs brachten ze hun nieuwe album Trots uit en nu hebben ze het er maar druk mee. Op vrijdag signeersessies in Gent, Antwerpen en Mechelen. Op zaterdag de albumrelease in een uitverkochte TRIX en op dinsdag (gisteren) een persdag op de wallen in Amsterdam. Vanaf zeven uur ’s ochtends zijn ze al in de weer met interviews en andere verplichtingen. Met een zonnebril om de wallen te verduisteren, komt Safi de trap afgelopen. “Ik heb honger.” Vervolgens verdwijnt hij weer via een andere trap naar nog een verdieping lager. Spreej begeleidt me alvast naar boven waar de interviews vandaag plaatsvinden en neemt zelf laidback plaats op de bank. Safi komt dezelfde ruimte binnen, nu breed glimlachend met een tosti in zijn hand. “Whenever you’re ready.”

S&SGERSOMADAM5

De recorder gaat aan, de zonnebrillen af en de focus van de twee heren gaat vanaf nu op het interview. Het is wel duidelijk, het duo is in alles wat ze doen professioneel. Ook interview drieduizendhonderdenvijftig krijgt dezelfde aandacht als nummertje een. Volwassener, misschien wel. De volwassenheid is ook iets wat we op het album terug kunnen horen. Spreej: “Ja, het album is volwassener. Ons vorige album, Fase 2, is inmiddels al weer een jaar of twee oud. We zijn zelf echt gegroeid als persoon, maar ook op technisch vlak. Op het gebied van schrijven, het maken van nummers, op het afwerken van nummers. Eigenlijk wel op elk gebied. Ik denk dat we voortaan ook iets duidelijker weten welke kant we op willen met een eindproduct.” Safi: “En welke boodschap we mee willen geven aan onze fans. Als we nu zouden zeggen: ‘Rook wiet en drink je elke dag kapot’, dan zouden ze dat misschien ook doen. Kijk, dat is een grof voorbeeld maar onze doelgroep neemt ons heel serieus. We weten dat we een stem zijn voor de jeugd, dus we willen die stem ook op een positieve manier gebruiken. Dat zorgt er weleens voor dat we elkaar moeten vragen of een bepaalde line wel kan.” Spreej: “Klopt. Maar zo lang we dicht bij onszelf blijven, kunnen we bepaalde dingen wel toelichten. Als we dan iets negatiefs brengen, moeten we ook laten horen waarom we dat brengen.”

“Soms moeten we elkaar vragen of een bepaalde line wel kan.”

Wie Safi & Spreej’s eerste twee albums, Ter Plaatse Rust en Fase 2, naast Trots legt, valt in ieder geval twee dingen op. Safi zingt veel. Heel veel. En daarnaast zijn er maar liefst drie featurings te horen van Nederlandse hiphopartiesten. Safi: “Ja, ik zing inderdaad nog meer dan op voorgaande platen. In de tijd tussen Fase 2 en Trots heb ik niet stilgezeten. Ik heb ook een jaar een studio voor mezelf gehad en in die periode heb ik veel eigen projecten gedaan die nu nog in de schuif liggen. Toen ben ik meer en meer gaan zingen en tegen de tijd dat Trots vorm begon te krijgen, had ik die overstap al gemaakt. Zonder er bij stil te staan, dat het voor de mensen die niet weten wat ik in de tussentijd gedaan heb ineens een contrast is. Het is ook niet dat ik minder rap, ik zing gewoon meer.” Spreej: “Ja, dat is inderdaad geleidelijk gegaan. Ik heb Safi in die periode meegemaakt, dus mij viel het niet eens echt op. Ons album is sowieso geleidelijk geworden tot wat het nu is. Zo ook met de Nederlandse artiesten die op ons album staan. Natuurlijk zeggen we daar geen nee tegen, maar het is niet zo dat we echt bewust voor Nederlanders kiezen. Het is allemaal heel organisch verlopen.”

S&SGERSOMADAM2

Safi: “Hef (te horen op Amai Amai) kennen we al lang eigenlijk. Hij benaderde ons ooit om iets met hem te doen en dat contact hebben we behouden. Echt een topkerel. We wilden graag iets doen met hem omdat wij ook al op twee albums van hem stonden. Dus het leek ons wel fair om hem ook voor onze plaat te benaderen. Eigenlijk kwam die track pas heel laat op het album.” Spreej: “Het nummer met Ronnie Flex (Oneindig) bestond eigenlijk al door het PUMA & Top Notch FastForward project en die track wilden we gewoon heel graag op de plaat hebben.” Safi: “Ja, wij wilden vanuit dat project eigenlijk alleen met Ronnie Flex werken. Die track met Winne is wel echt een apart verhaal. We kregen een beat van onze producer die we supergraag wilden hebben. Waarop hij zei: ‘Geen probleem, it’s all yours. Een probleempje, Winne heeft die beat ook.’ Bleek dus dat Winne die beat al lang had liggen en dat niemand eigenlijk wist wat zijn plannen ermee waren. Dus hebben wij hem maar gevraagd wat zijn plannen ermee waren, haha. Uiteindelijk kwamen we overeen dat wij de beat mochten hebben als hij er ook een verse op mocht doen. Dus dat was echt een bonus. We wilden die beat en kregen Winne er bij. Een kers op de taart. Maar ik denk dat de Nederlandse rappers er ook wel wat aan hebben om op onze plaat te staan. De echte undergroundliefhebbers kennen mannen als Hef en Winne wel, maar een groot deel van het publiek dat wij bekoren, kent die namen nog niet.”

S&SGERSOMADAM3

Toch is het niet geheel toeval dat de mannen uit Vlaanderen met enige regelmaat te horen zijn op tracks van Nederlandse artiesten. Naast het feit dat ze natuurlijk bij Top Notch onder contract staan, zijn ze de Nederlandstalige hiphop ook gaan waarderen door Nederlandse rappers. Spreej: “Echt back in the days was het gewoon Tupac, Jay-Z en Eminem. Daarnaast luisterde ik ook wel Franse hiphop. IAM en Funky Family. De stap naar Nederlandstalig kwam door Opgezwolle en Jiggy Djé. Toen dacht ik echt van: okay, het kan serieus genomen worden in het Nederlands, zowel flow-wise als inhoudelijk.” Safi: “Het allereerste wat ik hoorde qua Nederlandstalig waren de Straatremixes, haha. Lange Frans en Baas B! D-men… Eerst vond ik dat echt nog niet zo tof. Ik vond het maar raar klinken. Toen ik het een kans gaf, begon ik het wel tof te vinden. Maar voor mij was het ook Opgezwolle, Jiggy en The Opposites die me echt een goed gevoel gaven bij Nederlandse hiphop.”

“Door Jiggy Djé dacht ik: Okay, rappen in het Nederlands kan echt serieus genomen worden.”

Het duo lijkt een nieuwe doelgroep aan te spreken in Vlaanderen. Natuurlijk, de twee maken hiphop en mogen zich met alle recht rappers noemen, maar je kunt je ook niet losmaken van het idee van twee popsterren. Goed gekleed, haren netjes en zoals eerder genoemd wordt ook in de teksten rekening gehouden met de doelgroep. Maar wat nou als het de twee niet zo voor de wind was gegaan de laatste twee, drie jaar. Is er een back-up plan? Safi: “Ik heb altijd Beeldende Kunst gestudeerd. Mijn passie vóór muziek was tekenen. Ik heb daarin ook mijn diploma behaald en ben daarna nog het hoger onderwijs ingegaan met schilderkunsten, maar dat heb ik door de muziek verwaarloosd.” Spreej: “Ik heb Grafische Technieken gestudeerd. En in het hogere onderwijs heb ik een lerarenopleiding gedaan voor het basisonderwijs. Maar hey, we kunnen rondkomen van de muziek. We zijn professioneel rapper, haha! Zeker in Vlaanderen is dat iets heel bijzonders. In ons allereerste interview stelden ze ons de vraag wat we wilden bereiken en daar antwoordden we allebei op: ‘Ja, het zou mooi zijn als we van de muziek zouden kunnen rondkomen.’ Nu is dat moment aangebroken en proberen we het zo lang mogelijk vast te houden.”

S&SGERSOMADAM6

Verder kijken hoeft voorlopig dus nog niet en over de toekomstplannen zijn de twee, en met name Spreej, dan ook een stuk minder uitgesproken. Spreej: “Ik heb een hoop toekomstplannen, maar daar wil ik nog niet te veel over weggeven. Ik wil daar een juist moment voor kiezen om dat naar buiten te brengen. Er komen nog een hoop mooie dingen aan, dat beloof ik je.” Safi: “Persoonlijk wil ik me ook nog meer gaan bezighouden met songwriting en productie voor andere artiesten. Maar dat is ook meer iets voor als ik te oud ben om op de planken te kunnen staan. En ik zou ook nog wel wat solo willen doen. In het Engels. De allereerste teksten die ik schreef waren in het Engels; soms ben ik daar nog weleens mee bezig. Maar vooralsnog willen we Safi & Spreej zo hoog brengen als mogelijk is.”

 

Geplaatst door Noah Godefroy op 27 mei 2015