Sabac Red – Sabacolypse (A Change Gon’ Come)

Krap anderhalve maand na het verschijnen van Ill Bill’s solo-album “What’s Wrong With Bill”, dropt Psychological Records alweer haar volgende release: Sabac Red’s “Sabacolypse Now”. De complete productie komt wederom van de hand van Necro. Sabac is vanaf de allereerste 12" van Non Phixion tot op de dag van vandaag verreweg de meest politiek bewuste en revolutionaire MC van de drie geweest. Dit is ook overduidelijk terug te horen op dit album. Necro weet hier perfect op in te spelen door Sabac te voorzien van beats die hem op het lijf geschreven zijn.

Iets wat misschien minder mensen zullen weten, is dat deze ‘freedomfighter’ uit Brooklyn, NY zich ook buiten de muziek bezig houdt met maatschappelijke zaken en het falen van het Amerikaanse systeem. Al meer dan tien jaar zet Sabac zich in voor ‘The CityKids Foundation’, een non-profit organisatie die zich bekommert om het lot van New Yorkse jongeren tussen de leeftijd van dertien en negentien jaar. Doel is via workshops, muziek, theater en tallloze andere activiteiten de jongeren te stimuleren om meer uit zichzelf te halen en op een positieve manier tegen de toekomst aan te kijken. Sabac’s rol binnen deze organisatie is onder andere het geven van workshops. Ook speelt hij een soort van maatschappelijk werker door individuele gesprekken te voeren met jongeren over hun dagelijkse problemen. Een nobel streven dus!

Terug naar het album. Geen ‘bragging and boasting’ op deze plaat, maar maatschappij kritische en doordachte, revolutionaire teksten. Sabac weet waar hij het over heeft en weet dit ook goed te onderbouwen. Uitschieters zijn naar mijn mening: “Organize”, “Positive & Negative” (waarop Sabac natuurlijk het positieve gedeelte voor zijn rekening neemt en – hoe kon het ook bijna anders – Necro het negatieve gedeelte verzorgt en zo het geheel in balans houdt), “Fight Until The End” (over politie geweld met geweldige bijdrage van Immortal Technique), “The Scientist” (Sabac kruipt op onnavolgbare wijze in de huid van ‘the mad scientist’ die in opdracht van de Amerikaanse regering het HIV-virus gecreeerd zou hebben) en “I Have A Dream” (met een verrassende verschijning van de acteur Dash Mihok, die hiermee zeker bewijst ook te kunnen rappen).
Een minpuntje op dit album vind ik de vele korte skits. Alhoewel ze tekstueel wel goed in elkaar steken, gaan ze toch na een tijdje vervelen. Ook jammer vind ik het hergebruik van het refrein uit Bob Marley’s “Get Up, Stand Up” op “Protest Music”, wat overigens voor de rest geen slecht nummer is.

Al met al levert Sabac Red met “Sabocolypse” een erg solide en niet snel vervelende solo-plaat af. Vooral de revolutionaire en maatschappij kritische sfeer die Sabac heeft weten neer te zetten, doet mij deze plaat keer op keer weer opzetten. Bovendien zouden meer mensen een voorbeeld moeten nemen aan dit soort conceptuele projecten, zodat er weer meer ‘conscious’ Hiphop op de markt komt, in plaats van al die commerciële, oppervlakkige onzin die tegenwoordig in overmate uitgebracht wordt.

Tracklist:
01. Intro
02. Organize
03. Sabacolpypse
04. Positive & Negative (feat. Necro)
05. Revelation 1 (feat. Jamal Joseph Of The Black Panther Party)
06. Protest Music
07. Bac’s Anthem
08. Fight Until The End (feat. Immortal Technique & Roosevelt Phillips)
09. Revelation 2 (feat. Jamal Joseph Of The Black Panther Party)
10. The Scientist (AIDS)
11. P.O.W.‘s (feat. Mr. Hyde, Necro, Goretex & Ill Bill)
12. Vinyl
13. Unsolved Mysteries
14. Revelation 3 (feat. Jamal Joseph Of The Black Panther Party)
15. A Change Gon’ Come (feat. Antwon Lamar Robinson)
16. Urban Gorillas (feat. Vinny Paz & Q-Unique)
17. Speak Militant
18. Freestyle Freedom
19. I Have A Dream (feat. Dash Mihok & Cenophia Mitchell)

Meer info: http://www.psychologicalrecords.com/artists/sabac.htm & http://www.citykids.com/

Geplaatst door bowie op 7 juli 2004