RZA as Bobby Digital – Digi Snacks

RZA heeft zich een goede vijftien jaar geleden in één klap onsterfelijk weten te maken als hét brein achter het legendarische Wu Tang Clan-debut Enter The Wu Tang (36 Chambers). Vervolgens verstevigde hij die status door de producties van instant klassiekers als Tical, Liquid Swords en Return To The 36 Chambers op zijn cv bij te schrijven. De lijst die daarop volgt is lang en waar de Wu Tang-legacy door de jaren heen langzaam afbrokkelde, ging RZA vrolijk door met zijn solowerk. In 1998 bracht hij Bobby Digital In Stereo uit, voor het eerst onder het pseudoniem Bobby Digital. Onder die naam kwam hij twee jaar later met het album Digital Bullet. Daarna bleef het even stil rondom RZA’s alter ego. In 2003 bracht hij ‘gewoon’ onder zijn eigen naam nog twee soloplaten uit. Nu, vijf jaar later, is er weer een nieuwe, ditmaal onder een dubbele naam.

Bij films, maar ook bij albums zie je nog wel eens wat ophemelende review-quotes op de cover staan. Ook hier lijkt dat het geval: “The definitive and most focused album in the Bobby Digital trilogy,” siert de sticker op de hoes. Nou, dat belooft wat. Was getekend: Bobby Digital, hmmm… Áls het waar is (want de bron is natuurlijk niet bepaald journalistiek verantwoord te noemen), zal de plaat bepaald niet tegenvallen. De voorgaande Bobby Digital albums waren, hoewel niet echt Wu Tang, best goed te pruimen. Kritische koptelefoon op en luisteren maar.

Want genoeg lovende woorden over deze producer. Wat krijg je als luisteraar nu werkelijk voorgeschoteld? De intro doet lekker ouderwets, dreigend aan. De befaamde creapy raps van RZA kruipen langzaam langs het rauwe drumgruis omhoog. Maar wat doen die lelijke, digitale strijkers daar? Nouja, thát’s in a name I guess. De volgende track luistert naar de naam Long Time Coming, toepasselijk. Gewaagd gezongen refreintje, duistere sound, vieze sfeer. Lang niet slecht en hopelijk een voorbode voor meer van dit.

Ha, een oldschool badass-skitt, nooit weg. You Can’t Stop Me Now komt ook lekker ouderwets uit de hoek met smerig gesampled bas- en gitaarloopje en typisch ODB-geblèr. Het enige wat ontbreekt, zijn drums. Zal wel een Bobby Digital-randje zijn, maar het was lekkerder uit de verf gekomen mét drums. Helaas wordt het na deze track wat minder. De misplaatste Dirty South-bounce die volgt is niet bepaald waar je als luisteraar op zit te wachten. Volgende! Die komt in ieder geval lekker in, maar het gerapte/gezongen refreintje van Booby Trap is ietwat te gewaagd, of liever, gewoon lelijk. Hier loop ik even over de volgende zes tracks heen, want die zijn simpelweg de moeite van het beschrijven niet waard. Rare, veelal bijgedragen refreintjes lijken van stal gehaald om de saaie, misplaatste beats wat op te fleuren: helaas.

Ik schrik weer wakker bij het nummer Drama. Hier wordt het haast poppy. Op zich niks mis mee, maar dan moet er wel wat meer mee gedaan worden, want deze compositie is te mager. Hetzelfde geldt voor de volgende track Up Again. Leuk idee, matige uitwerking. De daarop volgende positieve boodschap Put Your Guns Down begint leuk, maar het zoveelste misplaatste, slecht gezongen refreintje verpest de boel. Jezus RZA, moet dat nou? Skip, skip skip. Dat was het dan. O nee, nóg twee tracks. ‘European Bonus Tracks.’ We boffen maar aan deze kant van de oceaan. Nouja, vooruit met de geit. Glorious Days doet je inderdaad terugverlangen naar vroeger tijden. Insomnia is daarentegen geen slechte track. Gewoon een rappende RZA op een steady beat. Had ’ie dat nou maar wat meer gedaan en die rare uitstapjes achterwege gelaten, dan was Digi Snacks een stuk beter geweest. Het valt toe te juichen dat RZA durft te experimenteren, dat was ook geen uitzondering op de vorige Bobby Digital platen. Aan de andere kant: schoenmaker, blijf alsjeblieft bij je leest! Op een paar tracks na is Digi Snacks een album dat je, zelfs als diehard fan, rustig links kunt laten liggen. Het is echter de laatste uit de Bobby Digital-trilogie, dus duimen maar voor een Return To The Good Old RZA.

Tracklist:
01. Intro
02. Long Time Coming
03. You Can’t Stop Me Now
04. Straight Up The Block
05. Booby Trap
06. Try Ya Ya Ya
07. Good Night
08. No Regrets
09. Money Don’t Own Me
10. Creep
11. Drama
12. Up Again
13. Put Your Guns Down
14. Love Is Digi/part II
15. O Day
16. Don’t Be Afraid

Meer info

Geplaatst door bowie op 3 oktober 2008