In hoge rotatie: Run The Jewels x Lil Wayne, STIKSTOF x Sticks, Timm e.v.a.

Je oren worden verwend op deze vrijdag! Deze week lichten we in onze Spotify-selectie weer drie songs voor je uit, waarna je de overige zeventien toch echt zelf moet ontdekken. Onze picks? Een familieband tussen BXL en ZWO, een nieuwe Weezy-verse op een bestaand nummer van Mike en El én Timm die vanuit een persoonlijk verlies de wereld wil wijzen op zelfmoordpreventie. Lees snel verder.

STIKSTOF – FAMILIE BOVEN ALLES (ft. Sticks)

We zijn al sinds de single Ambras onderweg naar het nieuwe album van STIKSTOF. De Brusselse groep stond onlangs achter de microfoon bij Rotjoch en maakte vlak daarvoor bekend dat hun nieuwe album FAMILIE BOVEN ALLES gaat heten. Nu krijgen we, een week vóór de releasedatum ervan, de titeltrack als single. Daarop lappen Zwangere Guy en Jazz alle ongeschreven streaming-regels aan hun laars. Korte coupletten van acht bars of een snelle ’16’? Niet hier. Ruim veertig maten krijgen ze de ruimte om in alle rust hun verhaal uiteen te zetten, en ze nodigen Sticks uit om hetzelfde te doen.

Het resultaat? Levenslessen verpakt in quotables alom, gebracht op een beat die niet had misstaan in het New York van de laatste jaren van het vorig decennium. Guy richt zich altijd op het hoogst haalbare: “Weinig leren zwemmen, wilde direct met de boot gaan!” Sticks neemt de estafettestok over met scherpe observaties: “Al jaren halen rappertjes hun voeding bij de bron / Je bent een slimmerik, maar voor de money doe je dom.” Jazz zorgt voor de finale en brengt ook de titel van het nummer in: “Dit is familie, en familie boven alles toch? We zijn een elftal met een keeper die de ballen stopt!” Het schoolvoorbeeld van hoe drie mc’s zo verschillend kunnen zijn maar toch een eenheid vormen. Dat moet haast wel familie zijn.

Run The Jewels – Ooh La La (Remix) (ft. Lil Wayne)

Ooh La La! Run The Jewels brengt een jaar het vol lof ontvangen album RTJ4 een digitale deluxe-versie uit van die LP. Daarop vinden we remixes van Royal Blood en What So Not, maar ook een nieuwe remix van Ooh La La, waarop Lil Wayne een gastcouplet verzorgt. Het artwork is chef’s kiss, met een play op de film E.T. En wie anders dan Weezy zelf neemt de plek van E.T. In het fietsmandje in?! It’s my world premiere tonight, rapt hij nadat hij zowel Mike als El en producer Preemo al heeft gename-dropt en ondertussen haymaker na haymaker neerlegt. Deze tune smaakte vorig jaar al lekker, maar heeft een verbeterd recept!

Timm – Winterslaap

Timm trapte een paar weken terug zijn albumcampagne af met de zwoele zomersingle 17. Nu trekt hij de herfst in met de tweede single Winterslaap. Daarvoor werkt hij opnieuw samen met multi-instrumentalist en producer Alan Mascott en wil hij aandacht vragen voor 113, de zelfmoordpreventielijn. De artiest heeft zelf niet al te lang geleden moeten dealen met het verlies van goede vriend Frankie Mamillion door zelfdoding. “Omdat ik geen held ben in het praten over mijn gevoelens, moest ik het kwijt in een liedje.”

In eerste instantie was het voor hemzelf, maar Timm besefte al snel dat dit niet alleen voor hem hoefde te zijn. “Ik heb besloten om er iets moois uit te halen en daarom ben ik een samenwerking aangegaan met 113. Zij zijn er om mensen met suïcidale gedachten te woord te staan en hulp te bieden, en ik hoop mijn steentje bij te dragen met Winterslaap.” De campagne wordt nog uitgebreid, om te weten hoe je het kunt steunen moet je Timm volgen op Instagram.

Stream alle twintig HIJS-picks in de selectie hieronder. Abonneer je op die playlist om altijd op de hoogte te blijven!

Geplaatst door bowie op 24 september 2021