Run The Jewels, maar dan doordrenkt met mezcal; dit is RTJ CU4TRO!

Toen hij zijn tweede album met Killer Mike als Run The Jewels remixte door enkel kattengeluiden te gebruiken, wist je het eigenlijk al: niets is te gek om te maken voor El-P. Met RTJ CU4TRO, een herbewerking van hun laatste album RTJ4 uit 2020, verlegt hij de lat.

RTJ CU4TRO brengt artiesten uit heel Latijns-Amerika samen. El-P vroeg Nick Hook om te helpen bij de samenstelling en de productie. Het is dan ook niet moeilijk om zijn vingerafdrukken op te sporen. Denk vrolijk dansbare accordeonpartijen, mariachi, reggaeton, maar ook El’s Brooklyn-wortels – stevig baswerk en industriële geluiden – verdwijnen niet.

Samensmelting

El-P en Killer Mike stelden hun RTJ4-materiaal geheel ter beschikking om ermee aan de haal te gaan. “We wilden een remix-album maken, maar we bschouwen het eindresultaat als méér dan dat. Het is een heruitgave van RTJ4 door de lens van samenwerking en samensmelting van talrijke muzikale culturen en invloeden. Een zeldzame kans voor ons om in contact te komen, te creëren en geïnspireerd te worden door mensen die we wellicht anders nooit hadden leren kennen. We danken hen voor al hun vrijgevigheid, energie en creativiteit”, aldus El-P over de nieuwe plaat.

De synergie werkt verrassend goed; de muziek is getransformeerd van bangend en hoekig naar veelal volks; de luide voordracht van Killer Mike clasht heerlijk met de Spaanstalige uithalen in tirando el detonador. De herinterpretatie van de Latijns-Amerikaanse artiesten is in iedere track hoorbaar, maar ook diverse originele elementen bleven behouden. Zo zijn de stukken van Pharrell en Zack de la Rocha nog steeds te vinden.

Maar de nieuwe toevoegingen zorgen voor de hernieuwde swing. Rapper Akapellah bijvoorbeeld, een van de meest gerespecteerde rappers uit Venezuela, glijdt bijvoorbeeld over een van de meest duistere beats in caminando en la nieve. Het is de nieuwe versie van Walking In The Snow. Die wisselt hier voor iedere rapper die erop te horen is van beat, zonder in te boeten aan stuwende spanning. Bij de ene mc horen we industriële percussie, bij een ander sinistere baspartijen. El-P krijgt scheurende gitaarrifs mee.

Akapellah, die onlangs werd genomineerd voor een Latin Grammy, zegt: “Het is voor mij een genoegen om deel uit te maken van zo’n geweldig oeuvre. CU4TRO zal leiden tot een enorme verandering in de manier waarop we contact maken. We hebben uit de grond van ons hart geweldige muziek gemaakt voor de wereld. En door verschillende geluiden en visies te combineren hopen we dat dit zal leiden tot een revolutie en openbaring binnen al onze culturen.”

Soms is overproductie de dooddoener, maar het merendeel van de songs op CU4TRO staat bol van de creativiteit. Mike en El over latino-trap en marimba’s; alsof je op een vrijdagavond zwalkend van de mezcal aansluit bij een openlucht-feestje in het historische centrum van Guadalajara. Fuego!

Stream:

Geplaatst door bowie op 14 november 2022