RUN DMC – Live At Montreux 2001

Run DMC is natuurlijk een van de meest legendarische hiphopgroepen ooit. De definitieve brug tussen de oldskool (Grandmaster Flash & The Furious Five, Cold Crush Brothers) en newskool (Big Daddy Kane, Eric B & Rakim, BDP, Public Enemy etc.) werd geslagen door het trio uit Hollis, Queens. Tot en met 1988 waren ze één van de top-acts, maar daarna werd de crew snel ingehaald door de newskool-acts die ik net noemde. Een matig album (Back From Hell_, 1990) en een aardige comeback (_Down With The King, 1993) konden niet voorkomen dat Run DMC niet meer echt kon meekomen met de rest. Maar omdat de mannen een hele sterke liveshow hadden (geworteld in de oldskool) en een legendarische status konden ze tot de tragische dood van Jam Master Jay een paar jaar geleden nog steeds veel optreden.

Live At Montreux 2001 is een poging om een Run DMC show vast te leggen. Live-registraties van hiphopshows zijn altijd lastig, omdat er niet heel veel echt live gebeurt, in tegenstelling tot liveshows van bands. Laat ik maar gelijk vertellen hoe het zit: alle instrumentals zijn met vocalen. Wat blijft er dan nog over van het live-gevoel? Niets natuurlijk, tenzij je bij de show zelf bent. Reden hiervoor is dat DMC na een langdurige strijd met alcoholisme al jaren zijn stem vrijwel kwijt is. Wat je dus krijgt is Jam Master Jay die enthousiast de show aan elkaar scratcht en Run die met minstens zoveel enthousiasme de show presenteert. DMC mompelt wat mee en wordt op ieder stuk bijgestaan door Run. Tja, het enige dat je nog een beetje voelt is de energie van Jam Master Jay en Run. Niet bepaald genoeg voor een aanschaf lijkt me zo.

Over de tracks: een goede medley van hun beste werk: King Of Rock, Beats To The Rhyme, Sucker MC’s, Walk This Way etc. Lelijk minpuntje is dat ze de afschuwelijke Jason Nevins-remix van It’s Like That doen. Niks mis met de show en opbouw van de tracks op zich, maar als één van de leden niet meer in staat is tot live-optreden moet je je fans niet bedonderen. Links laten liggen dus, deze halfslachtige live-plaat en koester de albums van Run DMC met al hun klassiekers.

Tracklist:
01. Intro
02. It’s Like That
03. It’s Tricky
04. Medley: Rock Box / Sucker MC’s / Fr…
05. King Of Rock
06. Interlude
07. Mary Mary
08. Walk This Way
09. School Of Old
10. It’s Over
11. Run’s Freestyle
12. Peter Piper
13. Down With The King

Meer info: Eagle Rock

Geplaatst door bowie op 29 mei 2007