Rugged Intellect – Renaissance music: The introduction

Een algemeen probleem waar hiphop dezer dagen mee te kampen heeft, is het verschijnsel dat MC’s het niveau van hun beats overstijgen. Dit risico loopt Rugged Intellect, een lyricist uit Montreal die met zijn flow menig rapper kan laten kleuren van jaloezie. Enerzijds garanderen de gast-rappers (onder andere Kool G Rap, Ra The Rugged Man en Sean Price) alleen al door hun reputatie de kwaliteit van de plaat. Daartegenover staat dat op Renaissance music: The introduction een keur van producers zijn opwachting maakt, die maar weinig liefhebbers op voorhand warm zal laten draaien voor het album.

Domingo is een gerespecteerde producer en dit geldt in mindere mate ook voor Buckwild, maar de andere beatcreators zullen deze mogelijkheid moeten gebruiken om hun naam waar te maken. Toegegeven: het is ze boven verwachting gelukt om Rugged Intellect het fundament te bieden waarop hij zijn munitie naar hartelust af kan vuren. Want ook al is deze cd muzikaal gezien niet bijzonder hoogstaand, de rustige beats zitten de agressieve stijl van de rapper ook nergens in de weg.

Naarmate Renaissance music: The introduction vordert, geraakt Rugged Intellect meer en meer op stoom. Deze opbouw komt tot een climax met het temperamentvolle Biters Block, een klassieke diss waarin menig MC met naam en toenaam genoemd wordt – soms respectvol (‘my favourite song is by the artist they call the Nastradamous’) maar voornamelijk laatdunkend (‘not to disrespect but you’re soundin’ wacker than E-40’). Samen met het daaropvolgende DBA (voluit: Dirty Bitch Anthem) vormt deze track het hoogtepunt van de plaat.

Rugged Intellect is zeer direct in zijn bewoordingen en laat geen misverstand bestaan over zijn identiteit (‘all the way I’m just an animal that happened to rhyme’). Het grootste minpunt is dat de flow, die als een bulldozer over de beats dondert, naar verloop van tijd redelijk eentonig wordt. Na ongeveer tien tracks wordt het onderscheid tussen de verschillende nummers steeds moeilijker te maken, mede doordat de onderwerpkeuze minder in het oog springt dan op de eerste helft van de cd.

Renaissance music: The introduction is een vermakelijk album dat meerdere luisterbeurten verdient. Rugged Intellect moet duidelijk nog volgroeien tot een complete artiest, maar de hongerige indruk die hij maakt compenseert zijn mindere momenten. Hoewel de bonustracks weinig tot niets toevoegen aan de plaat, zijn tracks als Life I love, Say goodbye en All fair in staat de pessimistische liefhebber het vertrouwen in hiphop terug te geven.

Tracklist:
01. Intro
02. What it is
03. Say goodbye
04. Guaranteed feat. Rock of Heltah Skeltah
05. Biters block
06. DBA feat. RA The Rugged Man
07. Gonna move
08. Life I love
09. All fair feat. Kool G Rap
10. By any means
11. Break ’em off
12. Next dose feat. Ras Kass
13. Interlude
14. Real recognize real
15. Like that feat. AG of DITC
16. Truth & consequences
17. Biters block (remix – bonus)
18. Say goodbye feat. Party Arty, Sean Price, Rustee Juxx & Solomon Childs (remix – bonus)

Meer info: Rugged Intellect

Geplaatst door bowie op 30 augustus 2007