Royce Da 5’9″ – Street Hop

Verwachtingen waren er in ieder geval wél na The Revival EP en een aantal gelekte, sommige door Premo geproduceerde tracks. Voor wie dit alles heeft gevolgd is Street Hop minder interessant omdat Royce Da 5’9" zijn kruit al grotendeels heeft verschoten. Als leek heb je echter des te meer reden om snel eens je muziekplayer aan te slingeren en te beginnen bij track één.

Het album wordt namelijk wervelend afgetrapt met het rauwe Gun Harmonizing. Mede dankzij het aanstekelijke refrein kom je meteen in een heerlijk Slaughterhouse-achtige mood. Het is dan ook de hongerigheid van Nickel-Nine die Street Hop goed maakt. De knaller Dinner Time met een als vanouds bulderende en flowende Busta Rhymes, het heerlijk dreigende Shake This (geweldige Premo beat!), het roffe Gangsta en de Slaughterhouse joint Warriors tillen de plaat naar een hoger niveau. On The Run en het geweldige daaropvolgende Murder (storytelling tweeluik) verdienen ook een meer dan eervolle vermelding.

Afgezien van een paar missers en productioneel zwakke tracks, blijft het negentien tracks-tellende album van een vrij constant niveau. Eén van de weinige laidback-tracks, Something 2 Ride, is leuk voor de afwisseling maar past, los van het feit dat het een toffe track is, misschien niet echt in het totaal plaatje. Verder valt op dat, net nu de auto-tune hype (gelukkig) is afgezwakt, Royce er doodleuk een auto-tune refrein tegenaan flikkert in Far Away. Dat hij daarmee schijt lijkt te hebben aan Jay-Z’s D.O.A. (Death Of Auto-tune) is dan wel weer tof (en stiekem klinkt het nog wel goed ook).

Al met al kan Royce Da 5’9" met Street Hop en als 1/4e van Slaughterhouse terugkijken op een goed jaar. Met de supergroep dropte hij al een goed tot zeer goed album en met dit album wordt deze lijn lekker doorgetrokken. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er (vooralsnog) geen echte juweeltjes als My Friend, Boom of Hip Hop te bespeuren zijn, hoewel Shake This gevaarlijk dicht in de buurt komt. Street Hop is desondanks van een dermate hoog niveau dat het één van de dikste albums van 2009 is.

Street Hop komt 20 oktober uit op M.I.C., One Records.

Tracklist:

01. Gun Harmonizing (ft. Crooked I)
02. Count For Nothing
03. Soldier (ft. Kid Vishis)
04. Something 2 Ride (ft. Phonte)
05. Dinner Time (ft. Busta Rhymes)
06. Far Away
07. The Warriors (ft. Slaughterhouse)
08. A Brief Intermission (Skit)
09. New Money
10. Shake This
11. Gangsta (ft. Trick Trick)
12. Mine In Thiz
13. Street Hop 2010
14. Thing For Your Girlfriend (ft. Kay Young)
15. On The Run
16. Murder
17. Bad Boy (ft. Jungle Rock Jr.)
18. Part Of Me
19. Love From The Hood (ft. Bun B & Joell Ortiz)

Meer info: http://www.myspace.com/roycefivenine

Geplaatst door bowie op 16 oktober 2009