Royce da 5’9″ haalt het beste in Eminem naar boven op ‘Caterpillar’

Een beetje journalistiek medium moet straight zijn, in onze ogen. Laten we daarom beginnen met te zeggen dat we, op z’n zachtst gezegd, niet kapot waren van Eminem’s laatste album Revival.

Ok, da’s niet helemaal straight. Het was gewoon een kutalbum, klaar. Des te knapper was het dan ook dat Shady alsnog het Nijmeegse Goffertpark binnen luttele minuten wist uit te verkopen, daags nadat hij voor het eerst in jaren weer een Europese tour aankondigde. Veel fans hopen daar vast op materiaal van zijn klassieke platen als The Slim Shady LP, The Marshall Mathers LP en The Eminem Show, want van de pop-achtige stadion-bocht die hij ons de laatste jaren heeft voorgeschoteld werden -en worden- we niet bepaald vrolijk.

Toch is Em zo’n figuur die moeilijk te peilen is. Zijn laatste platen bevatten allemaal parels -ja, zelfs Revival!-, maar het is toch Em’s nare beatkeuze en het verwikkeld raken in buitenaardse rijmtechnieken (lees: zo snel als een machete ingewikkelde rhymes spugen) dat van een luisterbeurt van een Em-plaat een vermoeiende zit maakt. Soms spazzed hij weer als vanouds, zoals op de nieuwe single van Royce da 5’9″, die morgen zijn nieuwe album Book Of Ryan uitbrengt. Royce haalt het beste in Eminem naar boven, en komt zelf ook gruwelijk op de door Symbolic One (a.k.a. S1) geproduceerde banger.

De long time collaborators zijn weer eens samen op een tune te horen en het is een ouderwets lekker potje rhymes bossen. Gewoon, omdat ze elkaar willen overtreffen. Gewoon, omdat ze twee van de beste mc’s in leven zijn. Gewoon, omdat ze rappen als sport zien. Gewoon, omdat het simpelweg is wat ze doen. En gewoon, omdat Em zelf ook wel weet dat we deze Eminem hebben gemist.

Thanks, Royce.

Geplaatst door bowie op 3 mei 2018