Rotterdam RedRum – The Underground Hits II

In 2001 kwam Rotterdam RedRum – The Underground Hits uit met daarop tracks van artiesten uit Rotterdam en omgeving. Deze cd moest een beeld geven van hoe de hiphopscene er in Rotterdam op dat moment voorstond. Ik zeg geen woord teveel als deze cd beschouwd kan worden als een grote teleurstelling met maar enkele lichtpuntjes.
In 2003 komt er een vervolg met maar liefst 37 tracks die verdeeld zijn over 2 cd’s. Ditmaal wordt er verder gekeken dan Rotterdam en kan je stellen dat als je naar de tracklist kijkt de meeste underground artiesten van dit moment van de partij zijn. De namen Excellent, V.S.O.P., Ahab, Unorthadox, Lost Rebels, CJ, Skiggy Rapz, Jawat, Abstract Dialect en Kas zullen bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen.

De 37 tracks in een rap tempo ready? Go!
CD 1
De intro kijkt terug op ‘The Underground Hits’ uit 2001 die er bij de intro beter vanaf komt dan het hele album. U-N.I.Q. komt zoals je dat van hem gewend bent gewoon rugged en raw!
ICS kwam op deel 1 nog met het aanstekelijke ‘For Hip Hop’, nu op deel 2 haalt ‘Hot. 5314’ het helaas niet bij de eerder genoemde track. Excellent dropt in een kleine 3 minuten de nodige punchlines met een lekkere beat, dope!
De hoofden zullen gaan knikken bij S.O.S. die met het ‘Ooohh!’ een hoog meeschreeuw gehalte bereikt: handjes in de lucht yo!
Dat er wel degelijk dope female MC’s zijn laat Serene horen met haar ‘Frienemies’ waarin duidelijk wordt dat vrienden en vijanden dicht bij elkaar liggen.
‘Praten’ van Opgeduveld zullen de meeste heads wel kennen. Deze track is via http://www.opgezwolle.nl te downloaden en is onderdeel van ‘Brandstof’ dope lyrics maar weinig nieuws.
Vinnie The Chin heeft niet echt wat te vertellen op ‘Assasin’ ook al is de beat en de flow wel nice.
Abstract Dialect rekent af met de critici, maar net zoals bij Opgeduveld is deze track ook niet echt nieuw. Jammer!
Je kan veel zeggen over Unorthadox maar hij komt altijd origineel uit de hoek. ‘I Gets Hype’ heeft dan ook geen verdere uitleg nodig: big up!
Als je op zoek bent naar een goed staaltje Turntablism, ben je bij Git Hyper op het goede adres. ‘Rhythmic Endurance’ verveelt geen seconde en fans van Turntablism komen voldoende aan hun trekken.
CC en DutchMan krijgen steun van Isa Pointer, zodat het gevoel voor hiphop helder wordt uitgelegd. Een mooie vrouwen stem vs rauwe raps zorgt voor een goede combo!
Hier volgt een waarschuwing voor Ablaze feat Odessah & Virginia met ‘See Them Runnin’, want na het horen van de bijbehorende beat blijft deze eindeloos hangen in je gedachten. De kinderstemmen en raps van Odessah en Virginia zorgen voor die toegevoegde waarde.
De raps van Ahab zijn dik in orde, maar het refrein (dat iets weg heeft van Gothic) werkt zodanig op mijn zenuwen dat ik het liefst op next zou drukken.
BS-One heeft haar hart op de tong liggen op ‘So Good 2 Me’. Waar de sexes het een en ander te bepraten hebben.
Ogen dicht en zwaai die ellebogen maar in het rond: Lost Rebels – De Combinatie. Een goed voorbeeld van hoe een Braggin & Boastin track moet klinken. Alleen erg jammer dat de stijl wel heel erg veel weg heeft van de plaatsgenoten VSOP.
Goblin rapt op een rap tempo over een goed klinkende beat. De lyrics klinken zoals je dat van een Goblin zou verwachten: duister.
Double Deuce feat. Kabel hebben een aantal lines klaar voor de haters. Tekstueel gezien is dit geen geweldige track, al zit er wel veel energie in.

Cd 2
CJ opent cd 2 in stijl. Met zijn oldschool flow en rauwe beats komt ‘Top Choice’ in het rijtje te staan van beste tracks van deze dubbelaar.
Skiggy Rapz, waarvan de naam tot twee keer toe verkeerd wordt gespeld. Komt met een typisch Skiggy nummer. Funky en toegangkelijke teksten zijn de beste termen hoe je ‘Out the Box’ kan omschrijven.
Jawat brengt een eigen stijl met harde punchlines en humoristische teksten. Helemaal goed die ‘Geeft Nix’ waar Duvel ook nog een bijdrage levert.
Big Mic ‘n’ Colombo is de 2e Delftse bijdrage op deze cd. ‘Flame That Shit’ is een ode aan Nederland. Het klinkt lekker rauw, maar toch is deze track het net niet en waar dat nou aan ligt, tja…
De RedRum Squad dropt rauwe beats en lyrics. Het is wel zonde dat sommige samples voor wat onderbrekingen zorgen terwijl er op een lekker tempo wordt gespitt.
Civ Cav vormt een gepast vervolg voor zijn voorgangers (RedRum Squad) en hij rapt goed verstaanbare rijms over een Excellent beat, gewoon degelijk.
V.S.O.P. kan je blindelings checken en dat blijkt ook weer bij ‘Round 2’ de beat knalt lekker door de speakers en teksten zitten weer vol met de nodige punchlines, dan heb ik het er nog niet eens over als dit nummer live wordt gedaan: repeat!
Scorpio’s ‘Scorp Knock Out’ is een vrij simpele gladde track die weinig toevoegt aan het album dat vol staat met goede tracks.
Nog meer Turntablism als Eni-less aan de slag gaat met ‘Rough and Tumble’. Aan de ene kant klinkt wel chill. maar de ander kant komtt het allemaal een beetje moeizaam op gang.
Een exotische beat begeleidt Shockwave langs de weg van backstabbers en bitches. Het onderwerp is al meerdere malen voorbij gekomen, maar toch verveelt deze track niet. Shit klinkt gewoon goed!
Kas doet het op zijn eigen manier. Dreigende beat met heel veel dope woordspelingen en het resultaat is een zeer sterk geheel waarbij het ‘Stoplicht’ op groen blijft staan.
Sonny D & Dox snijden het leven in Rotterdam aan op een maatschapij kritische wijze. Sterke lyrics en een sterk duo is het gevolg.
Dutch Conspiracy maakt gebruik van een ille beat die doet denken aan een maffia film. Het tempo waarin gerapt wordt mag er ook zijn en de ommezwaai halverwege het nummer ook, de korte telefoongesprekken daarentegen zijn alleen niet echt boeiend.
We zijn aangekomen bij de minste track op deze dubbelaar ‘On The Blocks’ van Candyman. De stem van Candyman klinkt wel lekker rauw, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Een heuse posse track wordt je voorgeschoteld tijdens ‘The Docks’. De eerste minuut van dit nummer zou zo toepasbaar zijn voor een geweldadige game. Daarna komen alle MC’s een voor een aan de beurt om rauwe lyrics te spitten, dik hoor!
Spacekees behandelt zijn favoriete onderwerp ‘De Daad’ en deze humor komt de diversiteit ten goede. Verder is de track niet echt bijzonder: typisch een track die je van Spacekees zou verwachten.
Nog een losse flodder komt van Pos-One. Simpele teksten die niet kunnen boeien zorgen ervoor dat ‘Ill Be On Ya’ snel vergeten kan worden.
Het niveau lijkt een beetje te dalen nu cd 2 bijna op zijn einde is. The Greg dropt ook vrij simpele teksten en in combinatie met een r&b refrein kan deze track ook tot een van de mindere worden gerekend.
Jav’lin brengt het eerder genoemde niveau terug waar het hoort en haar teksten gaan heel diep. Abortus is een niet zo vaak behandeld onderwerp en des te knapper is dan ook hoe Jav’lin dit neerzet. Een mooie afsluiting van een zeer dope compilatie.

Er valt een aantal zaken op aan ‘The Underground Hits II’. Zo komen er een aantal female MC’s met skillz voorbij en dat is goede ontwikkeling natuurlijk. Vooral omdat er vaak wordt gesproken dat er te weinig female MC’s zijn. RedRum staat voor rauwe hiphop, dus is het logisch dat het Bragging & Boasting gehalte erg hoog is en daar is natuurlijk niks mis mee. Hou je niet echt van die steez dan zal je dit album veel minder waarderen dan dat ik dat doe. Dit wil trouwens niet zeggen dat andere stijlen niet aan bod komen, want dat is namelijk wel het geval. In Nederland vlogen de verzamelaars de afgelopen maanden in het rond, maar in de meeste gevallen was er wel iets mee mis. The Underground Hits II is de eerste verzamelaar die slechts twee mindere tracks telt. De rest is gewoon straight up dope! Neem daarbij de verkoopprijs van 10 euro en dat voor 37 tracks en dan weet je gewoon dat dit een verplichte aanschaf is!

Tracklist
CD 1
01 Intro
02 U.N.I.Q. feat Mendoughza – Runupinyaspot
03 I.C.S – Hot. 5314
04 Excellent – Wie is de man
05 S.O.S. – Ooohh!
06 Serene – Frienemies
07 Opgeduveld – Praten
08 Vinnie The Chin – Assasin
09 Abstract Dialect – New Plateaus
10 Unorthadox – I get’s hyper
11 Git Hyper – Rhythmic Endurance
12 CC & DutchMan feat Isa Pointer – From the heart
13 Ahab – Monominds
14 BS-One – So good 2 me
15 Lost Rebels – De combinatie
16 Goblin – The last drop
17 Double Deuce feat Kabel – Y’all wrong
CD 2
01 CJ – Top Choice<
02 Skiggy Rapz feat Phreke – Out the box
03 Jawat – Geeft nix
04 Big Mic ‘n’ Colombo – Flame that shit
05 RedRum Squad – Village of the painted people
06 Civ Cav –
07 V.S.O.P. – Round II
08 Scorpio – Scorp knock out
09 Eni-Less -Rough and Tumble
10 Shockwave – Haterz Grill
11 Kas – Stoplicht
12 Sonny D & Dox – 2 rugged
13 Dutch Conspiracy – Package Delivery
14 Candyman – On the blocks
15 TDLC feat Super P, Ballantyne, Loco Brain, OD, Tombox – The Docks
16 Spacekees – De daad
17 Pos-One – I’ll be on ya
18 The Greg – Vitamins
19 Jav’lin – Up against the wall

Meer info: http://redrumrecordz.com

Geplaatst door bowie op 3 januari 2004