The Roots

Na het album Phrenology besluiten The Roots Nederland aan te doen en wel in de Paradiso. Hijs was hier bij.

Als een van de weinige die-hard Roots fans, dig ik “Phrenology” niet omdat ik vind dat de Roots de hele basis van hun muziek zijn vergeten: de boombap-beats van de geniale drummer Questlove. De ritmiek op Phrenology vind ik ronduit slap en dat verpest al een hoop voor mij. Maar goed het concert dus, het begon heel tof met een intro waarin allerlei bekende nummers waren verwerkt: “In da club”, “Grindin” (in navolging van Jurassic 5, die het ook al in hun set verwerkte dus Pharell must be doing something right ), en een "Apache"mix die uitmondde in “Made you look” en “Lose yourself”. Vooral “Made you look” klonk geweldig in de Roots-versie.

Het beloofde dus heel wat te worden, maar gaandeweg het concert vorderde verloor ik mijn aandacht. Alhoewel Questlove’s drumsound weer ongeëvenaard was (hoe versterken ze zijn shit toch zo gigantisch mooi door?!) klonk het geheel niet erg hiphop. Tuurlijk sommige nummers werden gewoon strak gespeeld, maar heel vaak gooide de crew uit Philly de structuren van de nummers om (vooral de drums) en rapte Black Thought zeer ongeïnspireerd. De MC van de Roots maakte sowieso een heel ongeïnteresseerde indruk (hij stond zelfs heel vaak met zijn rug naar het publiek, damn dat was wack!). Het geluid was trouwens zeer slecht, een kwaal die in Paradiso meer wel dan niet voorkomt.

Ach dit is ook maar een recensie van 1 persoon, en er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die het concert wel tof vonden maar ik persoonlijk mis iets heel cruciaals bij de Roots anno 2003: het hiphopgevoel. Dat ze willen experimenteren, ok, maar mensen komen toch voor een van de dopeste hiphopgroepen, niet voor een experimenteel ensemble? De single ‘The seed’ is een goed voorbeeld wat mij betreft: een single van een hiphopgroep die niet eens een hiphopnummer is. Echt allemaal goed en wel en het is zeker geen slecht nummer ofzo, maar zijn The Roots vergeten welke muziek ze groot heeft gemaakt? Al met al was het muzikaal absoluut niet slecht (dat zullen ze ook nooit worden, stuk voor stuk geweldige muzikanten) maar voor mij zijn dit gewoon The Roots niet meer. Toen “You got me” werd voorzien van een drum&bass beat wist ik dat het tijd was om naar huis te gaan!
 

Fixtures
Hoogtepunt: de intro van de show
Dieptepunt: “you got me” met drum & bass beat
Bier: 1,80 (dacht ik )
Wc: wat je er voor wilt geven
Garderobe: 1,50 (dacht ik, jas niet opgehangen eigenlijk)
Fotograferen: zou het niet weten
Geluid: niet best
Bezoekers: bomvol (1000 dus)
Damage: bij elkaar 22 euro
Cijfer: 5

Geplaatst door bowie op 11 april 2003