The Roots – Phrenology

Van de tracks op het album is “Water” zonder enige twijfel de meest aangrijpende en confronterende. Black Thought beschrijft in iets meer dan 10 minuten zijn band met het aan drugs verslaafde groepslid Malik B. Met lyrics als:
“You need to walk straight, master your high
Son you missin’ out on what’s passing you by
I done seen the streets suck a lot of cats dry
But not you and I”
en
“Hey yo you better be a true friend to ’em
Before the shit put an end to ’em
Or give a pen to ’em
Or lock ’em up in the studio with a mic
’Cause on the real it might save his life”
geeft hij zowel zijn liefde als zijn frustratie jegens Malik weer. De track is zo geniaal dat als deze het niet haalt in de Hall of Fame, de Hall of Fame geen recht van bestaan heeft.

In “Pussy Galore” wordt besproken hoe groot de invloed van sex is hoe dit bewust of onbewust gepromoot wordt. Met lyrics als: Freaks dancin’ in a line like Soul Train to give the product that extra push. en We gotta show a little skin to get ’em listening… the world is a sex machine weten ze echter het publiek toch opnieuw boeien en aan de boxen gekluisterd te houden voor een onderwerp dat eigenlijk al te vaak besproken is.

Naast het ijzersterke optreden van The Roots wordt Phrenology vocaal gesterkt door enkele guest appereances waarbij Jill Scott, Cody Chesnutt en Talib Kweli het best uit de verf komen. Behalve deze uitschieters waren er qua guest appereances jammer genoeg ook twee uitglijders. True, ze hebben al meerdere malen laten blijken dat ze talent hebben maar het is een beetje jammer dat Nelly Furtado (“Sacrifice”) en Musiq (“Break you off”) dat op dit album de hype om hun persoon niet echt waar weten te maken. Beide tracks blijven dope maar hadden toch echt wel zonder deze bijdragen gekund.

De afsluiter van dit album is, zoals gebruikelijk bij The Roots, een spoken-word nummer. Ditmaal alleen niet van Ursula Rucker maar van Amiri Ras Bakara die als geen ander food for thought onder woorden weet te brengen.

Het is moeilijk om te schrijven over een cd waarover weinig te zeggen is, behalve dat de tracks veelzeggend zijn. The Roots leveren once again een meesterwerkje af waarbij je de tijd die je besteedt aan het bespreken van de tracks, beter zou kunnen besteden aan het beluisteren van de cd!

Tracklist:
01. Phrentrow
02. Rock You
03. Sacrifice (feat. Nelly Furtado)
04. Rolling With Heat (feat. Talib Kweli)
05. WAOK Roll Call
06. Thought At Work
07. The Seed 2.0 (feat. Cody Chestnutt)
08. Break You Off (feat. Musiq)
09. Water
10. Quills
11. Pussy Galore
12. Complexity (feat. Jill Scott)
13. Something In The Way Of Things [In Town] (feat. Amiri Baraka)
Meer info: http://www.okayplayer.com

Geplaatst door bowie op 15 februari 2003