RonnyHuana is de meest ruwe Antwerpse diamant van het moment

Dat de hiphopscene in België floreert is je wellicht niet ontgaan; met grote releases van Zwangere Guy en Woodie Smalls wordt de luisteraar de laatste tijd flink verwend. Maar wie verder de ondergrond in graaft komt nog veel meer moois tegen. In Antwerpen zit misschien wel een van de meest productieve muzikanten van het moment: RonnyHuana. De rapper/producer met Marokkaanse roots heeft nu zijn vierde tape in nog geen jaar tijd gelost: GET LOS III. Wij spraken hem over de plaat, zijn carrière en -onvermijdelijk- de coronacrisis.

“Ik moest meekijken als ik iets wilde leren.”

GET LOS III bevat donkere beats, stuk voor stuk door hemzelf geproduceerd. “Op mijn 21ste vond ik mezelf in muziek, nadat ik een zeer stroeve jeugd had doorgemaakt”, vertelt Ronny openhartig. “Ik was dakloos, maar belandde gelukkig bij een vriend. Hij freestyle’de graag. In diezelfde tijd zag ik een oud-schoolgenoot van me terug die met muziek bezig was, Ilias van Jenesaispas. Toen hebben we een goedkope mic aangeschaft, een audioversterker geregeld en twee oude boxen. We zijn gewoon begonnen met aankloten. Eerst met rappen, maar geleidelijk volgde meer.”

Ronny besloot dat hij zijn eigen beats wilde maken. “Ik kende totaal niks van beats, laat staan van opnames et cetera. Het is allemaal gekomen doordat ik er dagelijks mee bezig was. Toen ik Joey -Shartabeatz- leerde kennen, besloot ik dat ik mee moest kijken als ik wilde leren. Hij heeft me veel uitgelegd. Na een jaar schrijven ben ik ook begonnen te produceren. Ik houd graag totale controle, op deze manier houd ik mezelf trouw aan m’n sound.”

RonnyHuana werd geboren in Brussel, maar groeide op in Antwerpen. Vanuit daar heeft hij nog steeds een sterke connectie met de Belgische hoofdstad, want hij wordt stevig gepusht door Zwangere Guy -die een couplet en refrein verzorgt op GET LOS III- en het Frontal-platform, en werkt ook andermaal samen met Berry. “Hiphop leeft meer dan ooit in België, daar ben ik zeer dankbaar voor. Er is zoveel talent, maar soms te weinig ambitie of knowhow. Bij mij duurde het ook een tijdje voor ik het serieus nam, maar doordat ik de juiste mensen tegenkwam, begon ik te beseffen dat ik ervoor moet werken. Het is niet meer zomaar een track op SoundCloud zetten, zoals ik voorheen altijd deed.”

De donkere, grimmige sfeer die hij neerzet is volgens hem uniek. In albumopener 20 Lege Flessen hoor je meteen de core van zijn werk: “Ik heb twintig lege flessen voor m’n honderd problemen / verloren gelopen, zie geesten in m’n ooghoeken zweven”, rapt Ronny op een stoffige drumpartij. En even later: “Ik zet de booth on fire, zoveel vuur dat binnen in me broedt.” Luisteraars krijgen een kijkje in een donkere mindstate van iemand die al veel heeft moeten zien.

“Ik vind het moeilijk om te omschrijven waarin deze tape verschilt van mijn vorige werk. Er is sowieso wel verschil, hoor. Ik denk dat ik minder heb nagedacht over wat mensen van me verwachten en heb gewoon gemaakt wat ik voel. Al ben ik ondertussen mijn muziek alweer kotsbeu. Ik kan letterlijk maar ’n week genieten van een nieuwe track en dan is de euforie die erachter zat alweer weg.”

“Niks voelt zo goed als een eigen productie die je raakt in je gevoelens.”

Dat is misschien zonde voor Ronny zelf, maar hij blijft ondertussen zo hard werken dat dit najaar nog het vervolg moet verschijnen. “Ik blijf continu nieuwe dingen maken, zodat ik toch die euforie van nieuwe muziek blijf ervaren. Het is een verslaving”, legt hij uit. “Niks voelt zo goed als een eigen productie die je raakt in je gevoelens. Mijn volgende tape, die eind 2020 moet verschijnen, is al voor tachtig procent af. Maar ik ken mezelf; het kan goed zijn dat ik die tape gewoon helemaal opnieuw maak. Met nieuwe tracks, aangezien ik alles altijd zo snel beu ben.”

Hij heeft ook weinig andere keuzes, nu het coronavirus zijn land zo goed als plat heeft gelegd. “Hopelijk hebben we nog iets van optredens deze lente en zomer. Er zijn al een paar boekingen verschoven, en het ziet ernaar uit dat er nog wat andere shows worden gecanceld of verplaatst. Dat vind ik wel echt kut, financieel gezien. Ik ben hongerig”, vertelt hij. Dat is ook de reden dat hij zo productief is: “Muziek is mijn manier van leven. Ik ken niet anders en dat wil ik graag zo houden. Als ik zie hoe België op het moment aan het boomen is op hiphop-vlak, besef ik echt dat er iets te rapen valt. Ik wil echt kunnen leven van wat ik graag doe.”

Fans hoeven niet bang zijn net als RonnyHuana zijn muziek snel beu te raken, want 2020 is nog lang niet afgelopen wat nieuwe muziek van hem betreft. “Er is genoeg onderweg. En wat deze tape betreft: als er een paar mensen zijn die kippenvel krijgen van iets dat ik heb gemaakt, ben ik al zeer tevreden.”

Stream GET LOS III:

Geplaatst door bowie op 20 maart 2020