Ronnie Flex in De Kuip: “Ik ben vooral opgelucht dat ik dit heb uit kunnen brengen.”

Het was een avond die op en neer golfde qua energie; Ronnie Flex zou zijn nieuwe album Altijd Samen presenteren in De Kuip, slechts een paar dagen nadat hij ook al de RET zover had gekregen om een luistersessie te houden in een rijdende metro. Wat we ervan moesten verwachten wist niemand, maar eenmaal binnen werd het een prachtige avond. Eentje die het vermoeden deed opwekken dat hij er ooit terugkeert voor een grootse show.

“Ik ben vooral opgelucht en verzadigd dat ik een album heb uit kunnen brengen, na vier jaar.” Met die woorden opent Ronnie Flex de avond, nadat hij vanuit de legendarische catacomben van De Kuip het hoofdveld betreedt. Daar staat een piepklein podium met daarop een dj booth en de presentatrice van vandaag Ouasimma Tajmout. Het publiek op de tribune aan de lange zijde bestaat uit fans, pers, vrienden en VIP’s en is grotendeels gehuld in turquoise kleding.

Die mix van blauw en groen, ook veel gebruikt in de albumpromotie, zorgt voor een aantal kalmerende eigenschappen, waarmee Ronnie zich maar al te graag identificeert. Rustgevend, creatief en emotioneel in evenwicht. Dat is weleens anders geweest. Na een onstuimige tijd lijkt hij beter in balans te zijn dan ooit. “Ik was nog niet klaar voor de roem toen Drank & Drugs ontplofte. Gelukkig ben ik nu stabiel. Ik haal nu inspiratie uit mijn dochter, mijn vriendin en dochter nummer twee die onderweg is.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Axel Linger (@xl_noizboiz)

De opzet van de avond is helder. Tijdens de nummers draait hij af en toe een filter op de muziek, om wat drum-drops en pianopartijen aan te dikken. “Spits je oren voor deze gekke harmonie!”, roept hij. Ronnie, zichtbaar trots, vertelt tussen de nummers door wat studio-anekdotes en geeft antwoord op vragen uit het publiek. Daarbij stelt hij zich open, net als op de plaat. “Deze track was echt hoofdpijn”, zegt hij voordat Alleen wordt ingestart. “Ik moet even een shout out geven naar Jordan Wayne hiervoor. Ik heb deze track met vijf verschillende microfoons opgenomen en uiteindelijk waren er twee- tot driehonderd sporen. Ali B heeft me geholpen met het schrijven van het rapstuk. Ik ben blij dat we eindelijk van deze track af zijn!”

De schattige titeltrack, rechtstreeks gezongen tot dochter Nori, zingt hij wel live, begeleid door twee van zijn bandleden. Het is een prachtig moment, en zeker als je als ondergetekende ook een redelijk nieuwbakken vader bent van een meisje, ontroerend.

Die bandleden en de gastvocalisten krijgen de welverdiende shout outs. En naarmate de donkerte zich ook in en rond De Kuip verspreidt, gaat Ronnie steeds vrijer uit praten. Over hoe Yade Lauren in de studio Drake zou kunnen wegblazen, en dat hij denkt dat er voor Esmee Denters in Nederland nog altijd een muzikale toekomst ligt. “Wat zij gedaan heeft met Justin Timberlake… ik kom uit ’92. Toen we pubers waren keken we daarnaar op.”

Als de laatste track van het album voorbij is gekomen, geeft Ronnie samen met Cartiez nog een showcase op het piepkleine podium. Werkelijk niemand kan meer zitten als hij trap-tracks als In Een Jet, Dat Doen We Niet Meer en zelfs een preview van Nori 2 speelt. Hij is dus niet van plan om te rusten: “Er zijn al zeven tracks af! Dit najaar we finna be trappin’ again!”

Een luistersessie in een voetbalstadion? Waar zagen we dat nou eerder de afgelopen tijd? Antwoord: in Atlanta natuurlijk. Maar in tegenstelling tot Kanye West, besluit Ronnie zijn album te laten horen als het af is en op streamingdiensten staat. Ronnie’s ‘nieuwe’ klinkt nu al stadionproof. En met die minishow aan het eind groeit het verlangen van een groots concert op deze grond. Met zijn veelzijdigheid –Altijd Samen klinkt zowel dansbaar als persoonlijk, en zowel tropisch als ingetogen- zou het zomaar kunnen gebeuren binnen een paar jaar.

Stream het nieuwe album hieronder:

Geplaatst door bowie op 25 augustus 2021