Rome Streetz is officieel toegetreden tot de Griselda-familie

Griselda werd in 2012 opgericht door broers Westside Gunn en Conway The Machine. In de afgelopen vijf jaar hebben ze met hun exclusieve clique aan rappers de straatrapscene van New York overgenomen. Wie naar dit snel opgekomen underground label en hun affiliates luistert, is ongetwijfeld de naam Rome Streetz eerder tegengekomen. Sinds vorige week is deze Brooklyn native officieel door Westside Gunn toegevoegd aan het GxFR-roster.

Rome Streetz betrad de game ongeveer tegelijkertijd met de pioniers van Griselda. De voormalig hosselaar gaat al een ruime vijf jaar actief mee en heeft al met verschillende grote producers in de booth gezeten. Zo heeft hij twee tapes met de Canadese beatmaker Futurewave uitgebracht, is hij te horen op Big Ghost LTD-beats en heeft hij met de legendarische DJ Muggs een heel project gedropt. Zowel zijn stem als zijn bars zijn vlijmscherp en in zijn raps benadrukt hij regelmatig de ongelijkheden die hij in de Big Apple tegen het lijf loopt.

“With the right, I shake a millionaire’s hand. With the left, I serve a junkie”

Het meest recente waar je Rome Streetz op kunt horen, is de eerste helft van het onlangs gedropte en langverwachte project van zijn nieuwe labelbaas Westside Gunn. Van het dertien tracks tellende Hitler Wears Hermès 8, is de rapper te horen op maar liefst twee ijzersterke gastbijdrages. Zo opent hij de track Draymond, waar ook een verse van Stove God Cooks op staat, met een hypnotiserende ’16’ die bijna de helft van de track volmaakt. Ditzelfde geldt voor de track Peri Peri, waar hij een langere verse heeft dan de gastheer van het album. Maar het is niet de eerste keer dat de twee op een track staan. Ook op het eerder verschenen Flygod Is An Awesome God 2 van WSG staat de rapper op de outro Steve Behr. De samenwerking tussen WSG en Rome Streetz voelt natuurlijk aan, waardoor het niet vreemd is dat de rapper ondertussen deel uitmaakt van de Griselda family.

In het afgelopen jaar heeft de rapper niet stilgezeten. Zo dropte hij eind juli zijn Futurewave-project Razor’s Edge, vlak daarvoor het bijbelse album Genesis 1:27 met ANKHLEJOHN en begin dit jaar dropte het meesterwerk Death & The Magician met Cypress Hill’s producer DJ Muggs. Elke tape staat vol met witty bangers waarop Rome Streetz zijn beste kanten laat zien, op allerlei soorten beats. Het project met Futurewave is wat meer psychedelisch en groovy, de tape met ANKHLEJOHN voelt duister aan met een soulful twist en Death & The Magician is heerlijk grimmig zoals alleen DJ Muggs beats kan slaan.

Elke tape staat vol met tracks die voor fans van de gritty NY sound meer dan de moeite waard zijn om te checken. Zo zijn ook het eerdere Joyería project met Daupe’s The Purist en zijn vierdelige Noise Kandy-reeks uit de afgelopen jaren een enorme aanrader. Van het vierluik mag Noise Kandy 3 met tracks als Seizure en 96 Nauti Windbreaker Shit zelfs als future classic beschouwd worden.

“Peep these n***** bitin’ my style, they all plagiarists. The bitches screamed “turn that shit off!” when I played your shit”

Wat opvalt aan de werkwijze van deze rapper, is dat er op zijn eigen tapes vrij weinig gastbijdrages staan van andere artiesten. Af en toe komen namen als Rigz, Ransom of Daniel Son voorbij en daarmee bewijst hij vooral dat hij op zichzelf al een sterke mc is. Maar omdat hij niet vaak gastbijdrages op zijn eigen projecten heeft staan, betekent dat niet dat hij niet zelf features doet. Rome Streetz kent geen slappe verses en zo staat hij onder andere op de laatste tape van Ransom en Big Ghost LTD, meerdere tapes van Raz Fresco en Daniel Son en heeft hij een gruwelijke verse staan op de track Kill All Rats van Conway The Machine’s laatste Big Ghost LTD-project.

“Took an oath that I would slice the throat of any Danny Hernandez / Had six nines in my possession, but I sold ‘em all”

Rome Streetz is een keiharde rapper met een stijl die organisch en goed past in het straatje waarmee Griselda het hiphoplandschap voorgoed heeft veranderd. Het is rauw, het is echt en het is vooral die no nonsense boombap shit. Binnenkort dropt een gezamenlijk project van Ransom en Rome Streetz en dat is pas het begin van de immense bijdrage die hij nog aan de scene gaat leveren. Zoals Westside Gunn laatst in een interview zei: “If you hear the shit that Rome’s gonna do… he’s continuing to carry the torch.”

Check hier de discografie van Rome Streetz.
Maar begin hieronder bij Street Farmacy, is onze tip.

Geplaatst door bowie op 7 september 2021