Rolling Loud Rotterdam maakt 30+ acts bekend en het internet reageert teleurgesteld

Ze rekten de spanningsboog van hun jonge doelgroep enorm op. Nadat eind 2022 bekendgemaakt werd dat Kendrick Lamar en Travis Scott de headliners zouden zijn van Rolling Loud in Rotterdam Ahoy was het online vooral stil. Vandaag breidt de organisatie het affiche flink uit en dat leidt tot gemengde gevoelens. Voor zover die er niet al opdoemden toen WOO HAH! opging in de nieuwe naam van het festival inclusief de bijbehorende verhuizing, natuurlijk. Een kritische blik op het programma tot nu toe.

Mals zijn ze in elk geval niet, de hiphopkids van tegenwoordig. “Special guests moeten heel goed zijn als ze dit nog goed willen maken”, luidt een van de comments onder de aankondiging op Instagram. Een ander: “Hoop dat de maker van de lineup zich slecht voelt vanavond.” De vaakst voorkomende comment: “L”.

Torenhoog verwachtingspatroon

Het verwachtingspatroon van de jonge – voorheen – WOO HAH!-bezoeker ligt torenhoog. De laatste jaren konden ze vaak precies in de hype een artiest live aanschouwen. Kendrick Lamar’s laatste album dateert op het moment dat hij in Ahoy staat alweer van meer dan een jaar terug, wat zeker in de almaar doordenderende hiphopscene kan aanvoelen als een decennium. Maar dat hij er een puike show mee kan geven staat vast, zagen velen duizenden afgelopen oktober tijdens zijn eigen weekend gevuld met back-to-back uitverkochte Ziggo Dome-shows.

Travis Scott daarentegen is juist aan het opbouwen naar een nieuw album. De features die hij de afgelopen jaren deed in combinatie met de draaiende geruchtenmolen over featurings, sound zorgt voor een opborrelende hype. Dat hij een festivaltour speelt verraadt misschien wel dat Utopia snel gaat droppen.

Ook Lil Uzi Vert zit middenin een winning streak. Nog nooit was hij te zien op WOO HAH! of WOO HAH! x Rolling Loud – hij cancelde wel een keer – maar nu bouwt ook hij op naar nieuwe muziek. Just Wanna Rock is een TikTok-hype en hij stond met diezelfde track in de #hiphop50-performance tijdens de uitreiking van de Grammy’s. Daarin was overigens ook GloRilla te zien, een kleine maar felle spitter uit Memphis, Tennessee die er in 2022 ogenschijnlijk ineens was. Met samenwerkingen die reikten van Duke Deuce tot Cardi B, en haar muziek verschijnt via het label van Yo Gotti. Denk crunk, maar dan in een moderne jas.

Met Aitch, D-Block Europe en Central Cee haalt het festival bovendien UK-kanonnen in huis die op eigen kracht al een Melkweg-like zaal uitverkopen en dus ook een flinke fanbase in Nederland hebben. Sowieso waait er een frisse bries door de muziekscene in Groot-Britannië; jonge guys die weten wat een goede live-performance is en simpelweg een energiebom brengen waar niemand omheen kan.

Unieke performances en slay season

Waar Rolling Loud beter in slaagt dan bij de vorige edities onder de vroegere naam, is het boeken van vrouwelijke hiphopacts. Naast GloRilla is ook Latto geboekt, die ook steady hits aan het scoren is, maar is er ook in de undercard beduidend scherper op geboekt. Lakeyah, BKtheRULA, Ayra Starr, Lola Brooke en ‘onze eigen’ S10 staan voor nu op de bill.

De poster belooft ook een aantal unieke shows. Zo is het een eeuwigheid geleden dat Soulja Boy nogeens optrad in Nederland – een figuur die inmiddels uit is gegroeid tot cultheld en een voorbeeld voor een generatie. Daarnaast is ook de toevoeging van ADF Family een opvallende; Ronnie Flex en halfbroertje ADF Samski teamen up voor deze show en nodigen daarbij ook nog wat speciale gasten uit. Producer Metro Boomin’, verantwoordelijk voor veel bombastisch werk van onder meer Young Thug en Future, staat ook met een eigen show geprogrammeerd. Benieuwd wat dat oplevert.

Wishlists

Alsnog mist de doelgroep duidelijk volume. De WOO HAH!-poster was standaard gevuld met een waslijst aan namen. Op de Portugese editie van Rolling Loud, die een week ná Rolling Loud Rotterdam plaatsvindt, staan nog wat meer namen die body geven aan de line-up. Namen die je ook amper in Nederland gezien kunt hebben; Kodak Black, Playboi Carti, Meek Mill, Gucci Mane, K-Trap en Mariah The Scientist bijvoorbeeld. Maar daar hebben ze dan weer geen Kendrick. Het is kiezen of delen in zo’n geval. Boekers zijn afhankelijk van vele variabelen; agenda’s, tourmogelijkheden, wie er überhaupt wil touren; het is niet dat ze zomaar voor één show een gigantische artiest kunnen invliegen.

De headliners waren er natuurlijk al uit, en dat feit wordt nu gezien als oud nieuws. Maar het zijn dé twee acts die je op een podium als dat van Rolling Loud móet zien. Aangevuld met acts die zich al lang bewezen hebben in het live-circuit – Denzel Curry, Ski Mask The Slump God, J.I.D. – moet dat toch in elk geval óp het podium een feestje worden. Laten we niet te zuur worden en hopen dat ook ervóór lit wordt als vanouds, daar in Rotterdam-Zuid.

Het feit dat men ruim twee maanden na de start van de kaartverkoop nog early bird-tickets kan kopen tegen gereduceerd tarief zegt dat niet iedereen daarop hoopt. En de organisatie komt vandaag naast de line-up ook met de start van de verkoop van dagtickets, iets dat ze eerder nauwelijks zagen zitten. Namen van artiesten droppen gaat de organisatie voorlopig nog niet helpen bouwen aan het imago. Rolling Loud strooit met namen maar de volgers zijn vooral teleurgesteld. Hun geliefde WOO HAH! staat namelijk niet op de line-up.

Alle (ticket)informatie over Rolling Loud Rotterdam is te vinden op hun eigen website.

Geplaatst door bowie op 7 februari 2023