Roffadam: De Coalitie [audio + video]

Talloze rapformaties zijn de commerciële hiphop meer dan zat. Een van deze groepen is de Coalitie uit Rotterdam Zuid. De crew bestaat uit Risk (rapper, designer en producer), Oostblok Joe (DJ) en de MC’s Visie, Cliché en Ellusie. Rond de wijk Beverwaard ontstond de Coalitie in 2002 in de huidige samenstelling. De leden kennen elkaar al vanaf diverse scholen, je kan daarbij denken aan de basis, middelbare school of speciaal onderwijs. Het doel van de Coalitie is “dope shit droppen en onze visie delen met mensen die hetzelfde gevoel hebben en mensen wakker schudden”. Risk vervolgt:

Wat willen jullie overbrengen?
Laten zien hoe hoog onze lat eigenlijk wel niet ligt, terwijl we nog nooit wat gedropt hebben. Street knowledge, de essentie van hip hop, hoe fok op het wel niet kan zijn in de achterstandswijken met de vele problemen die daarbij horen.

In Rotterdam zijn er zoveel MC’s en crews, wat maakt jullie anders?
De kwaliteit van onze beats en rijms zijn van een hoog niveau, net als de verschillende onderwerpen die wij aansnijden. Het ene moment hebben we het over hoe verknipt de wereld wel niet is en het andere moment gaat over een chick die op zaterdagnacht in nightown tegen me aan staat te schuren. Je kan dan ook wel stellen dat we een crew van uitersten zijn, al slaan de tracks altijd terug op onze dagelijkse gebeurtenissen. De Coalitie represent de achterbuurt en het is belangrijk dat de mensen daar zich kunnen identificeren met hetgeen dat wij droppen.

4 jaar actief in deze formatie, maar de meeste mensen zullen jullie niet kennen. Wat hebben jullie zoal de afgelopen periode gedaan?
We hebben een hoop shows gedaan door het land op vooral wat minder bekende feesten en de clip “Maten die Praten” circuleert rond op internet. Ik (Risk) had 1 jaar geleden een solo EP af die ik zou droppen, maar door financiële omstandigheden is dat niet gelukt. Op dit moment zijn we klaar met het album (Het Nieuwe Kabinet) en een mixtape. De “verloren mixtape” is een compilatie van de periode 2002-2004 en die komt binnenkort in eigen beheer uit. Wij zijn van mening dat deze tracks tijdloos zijn, vandaar dat ze nu alsnog worden uitgebracht. De opnames hebben plaatsgevonden in ghetto studiootjes waar computers zijn gecrashed en bijbehorende files zijn kwijtgeraakt. Kijk, kwaliteit zit niet bij mij in de sound quality, dat is voor losers! Iedereen die ik ken van verschillende doelgroepen reageren nog steeds positief op die shits, want niveau zit hem in beats: ze bangen of bangen niet, weet je wel, en rijms moeten orgineel en krachtig zijn. Fuck miliondollar studio’s, ik heb tracks horen komen uit 10 euro mics die een miljoen waard zijn!

De track “Hooligan Rap”?
Rebelse teksten op hiphop gebied heeft niks met voetbal te maken. Braggin met straatwetenschap om het zo maar te zeggen.

‘’ik heb je stijl bekeken en het ziet er niet uit dus poseer niet diep en ruig, je bent een mietje, geen tuig’‘

De track: “Meer dan Muziek” ?
Van dit nummer is ook een clip gemaakt en hij gaat over wat Hiphop voor ons betekent en de bijbehorende gimmicks waar wij moe van worden. Het is een nummer om mensen scherp te houden.

’’laat ze niet doorbreken, het zekere voor het onzekere pad is wat ik beliep sinds de game z’n kracht verloor aan getallen’’

‘’kerel kijk nou hier, je lijkt net op een circus clown, dus noem jezelf geen rapper voor ik je gezicht verbouw’‘

De track “Status Symbolen” ?
Pure overname!

“we kraken de code, gaan voor de status symbolen, we roven de staat met geladen pistolen, kogels die kaatsen uit polen, maar we blijven bestaan tot aan de laatste molenssss”

’’we zijn geen allerdaagse rappers die je van de stage aftieft, geen eendagsvlieg, jongen: vergeet dat niet, maar drie strijders uit dezelfde zone’’

Audio

De Coalitie – Einde der Dagen %2d%20Einde%20der%20Dagen%20ft.Gobz.mp3
De Coalitie – 5314
%205314 ft.Xaline.mp3

Exclusief via HIJS twee tracks afkomstig van de komende release “Verloren Mixape”

Geplaatst door bowie op 5 februari 2006