Rodan – Theophany: The Book of Elevations

Rodan zit al een behoorlijk lange tijd in de muziekwereld. Hij is zelfs een van de personen die eind jaren tachtig zorgde voor de oprichting van MF Doom’s eerste groep KMD. Toen Doom eind jaren negentig terugkeerde met Operation: Doomsday, kreeg het publiek voor het eerst een track van de Monsta Island Czars (MIC) te horen, en dat was ook de eerste keer dat Rodan van zich kon laten horen. In 2003 kregen we meer toen hij te horen was op het album van King Geedorah en het MIC album.

Omdat Rodan op zijn soloplaat ook zijn MIC naam gebruikt, is ook dit album weer helemaal in de sfeer van de Godzilla films. Bij King Geedorah, de driekoppige vliegende draak, kreeg je het gevoel dat Geedorah boven de aarde zweefde en zo zijn visie op de dingen gaf die zich op onze planeet afspeelde. Op het MIC album hoorde je meer de achtergronden van de verschillende monsters en namen ze het tegen elkaar op. Rodan brengt het echter anders. In de Godzilla films is Rodan een groot vliegend monster dat met grote kracht hele steden vernietigd, en zo klinkt dit album ook. “Theophany” is een rauwe, alles vernietigende krachttoer van het begin tot het einde. Een donkere schaduw die boven je hoofd hangt en met een kracht naar beneden dondert en niets heel laat van wat er in zijn bereik is.

De stijl van Rodan is heel herkenbaar, een zware stem en flow die regelmatig off-beat gaat, omdat hij een grote hoeveelheid woorden in een zin wil stoppen. Dit is bij Rodan echter geen slechte eigenschap, omdat het alleen maar ten goede komt voor de hectische sfeer die dit album heeft. Daarnaast wordt Rodan ook nog bijgestaan door de rest van de Czars en Geedorah die tegenwoordig niet meer bij het collectief hoort.

Ook de productie mag er wezen, X-Ray heeft het grootste gedeelte van het album geproduceerd, maar ook Ravage, B Wize & Heat Sensor leveren hun bijdrage. Er is niet echt een producer die er bovenuit schiet, ze leveren allemaal werk dat gewoon goed op dit album past.

Het is moeilijk om echte toppers aan te wijzen, want de nummers die Rodan alleen doet als “War in heaven (1&2)”, “Flight Lessons” en “FED’s” zijn net zo vet als de groepsnummers als “Roll Call”, “No Snakes Alive pt.2” en “Run The Sphere v.2.3”

Het enige minpunt is dat het vermoeiend kan zijn om lang naar Rodan te luisteren, omdat sommige nummers redelijk veel op elkaar lijken. Verder is iedereen die de MIC vet vind het aan zichzelf verplicht om Rodan eens goed te beluisteren, het zal niet tegenvallen.

Tracklist:
01. Intro/Wind Before The Storm
02 . The Conqueror
03 . Vengance&Violence
04 . No Snakes Alive Pt. II Featuring Shaman
05 . Roll Call Featuring Kong, Kamackeris and Gigan
06 . War In Heaven Pt. I
07 . Erotic Peaks
08 . 6 Second Prelude
09 . Flight Lessons [Lyric Medley]
10 . Sumthin To Prove [remix]
11 . No Degrees
12 . War In Heaven Pt. II
13 . The Wilderness
14 . G.O.D. [O’mighty]
15 . Human Inquisition
16 . Outro
17 . 6 Second Prelude
18 . Century 21 Featuring Megalon
19 . Run The Sphere v.2.3 Featuring Kong, Megalon, King Ceasar, Kamackeris, King Ghidra and Jet Jaguar
20. One Week

Meer info: http://www.daybydayent.com

Geplaatst door bowie op 28 februari 2004