Roc C – All questions answered

In 2004 debuteerde rapper Roc C uit Californië op de track ‘Move pt. 2’ van Oh No en J Dilla. In z’n geheel een lekker nummer dat indirect leidde tot een platencontract bij Stones Throw. Dit label bracht dit jaar instrumentals uit van Dilla en Madlib, maar komt nu dus weer met een meer recht toe recht aan hiphopplaat. Voor zover je daar bij Stones Throw over kan spreken. Creativiteit heeft het label over het algemeen hoog in het vaandel staan.

Daar is op ‘All questions answered’ echter weinig van te merken. Het album heeft een heel doorsnee geluid. Dat dit niet altijd vervelend hoeft te zijn, bewijzen een aantal lekkere tracks. De intro, waar wat mij betreft vanwege de pompende beat een langere track van gemaakt had mogen worden, geeft je extra zin in de rest van de cd. Ook ‘Hear me now’, ‘Ghetto’, ‘El Capitan’ en de single ’Don’t stop’ zijn lekkere nummers. Oh No produceert wat minder bijzonder als zijn bekendere labelmaten, maar het steekt goed in elkaar. De Madlib/Dilla invloeden zijn zeker te horen. Roc C lijkt zich op zijn gemak te voelen en vooral op ‘Ghetto’ komt hij overtuigend. De beste track is ’Let’s battle’, waar Roc op een boombap beat van DJ Romes battleteksten rapt.

Toch overheerst constant het gevoel dat je naar een dertien in een dozijn product zit te luisteren. Saaie beats en weinig bijzondere onderwerpen. Zelfs de nummers die wel lekker klinken, hebben last van de onoriginele teksten. ‘Fuck you’, dat net zo ongeïnspireerd klinkt als de titel, is het dieptepunt. Op een oersaaie beat van Baptman zijn de teksten van Roc droevig slecht: “Why would I say ‘I don’t give a fuck’ if I really do give a fuck? Fuck you, I don’t give a fuck. Whether a nigga or a bitch, still hit ‘em up. Fuck you, I don’t give a fuck.” Ik hoop stiekem nog steeds dat het eigenlijk een soort van gimmick blijkt te zijn.

How the hell is he on Stones Throw anyway? Eén van de vragen die Roc C zegt te beantwoorden op zijn debuutalbum. Een echt sluitend antwoord is ‘All questions answered’ echter absoluut niet. Op een aantal tracks is te horen dat Roc C wel de potentie heeft om een sterk product neer te zetten. De combinatie met de beats van Oh No is op zich in orde en kan in de toekomst een mooi duo opleveren. Maar na het luisteren van deze plaat heb je toch nog een niet beantwoorde vraag voor de rapper: “Waarom zo weinig ergens uit halen als er veel meer in zit?”

Tracklist:
01. Intro feat. J-Ro van Tha Liks
02. Hear Me Now
03. Ghetto
04. Don’t Stop feat. Oh No & Pok Dogg
05. Fuck You feat. Glasses Malone
06. Dirty Dirty
07. El Capitan (Remix) feat. Chino XL
08. Watching U feat. Aloe Blacc, Oh No & Bizzy Bone
09. Back That Ish feat. Oh No
10. Let’s Battle
11. Running Over Cowards feat. Dudley Perkins & Lovers Choice
12. Lets Get This Paper
13. Pop Off feat. Kan Kick
14. Murda feat. Pok Dogg
15. My Life feat. Aloe Blacc
16. El Capitan (Original)

Meer info: http://www.stonesthrow.com

Geplaatst door bowie op 7 juli 2006