RMB – Rauwkost

Of het ligt nu ligt aan de rijms of de beats, is moeilijk te zeggen. Maar wel kan gezegd worden dat de cd heel simpel en goedkoop klinkt. Het nadeel dat MC’s uit Rotterdam hebben, is dat het niveau daar heel hoog ligt. Vergeleken met de bekendere MC’s als Winne en U-Niq, maar ook met de wat minder bekende MC’s voor het grote publiek als A&C of Xdot, kan RMB niet tippen aan het hoge niveau. Qua rapstijl komt hij simpel over. Om te zeggen dat het kinderversjes zijn gaat te ver, maar als het gaat om rijmschema’s is het aardig fantasieloos. Het kan ook liggen aan het feit dat RMB qua stem vooral heel kalm overkomt. Daardoor lijken de rijms zonder overtuiging en energie te zijn gespit.

Als het gaat om beats, valt het op dat RMB heeft gekozen om samen te werken met veel producers. Vaak hoor je dat ook terug op de cd. Opvallend is dan ook dat de sound op de cd vrijwel constant hetzelfde is. Ook qua format zijn er veel gelijkenissen tussen de tracks. Over het algemeen zijn het simpele tracks met: 16 bars verse, 8 bars hook, nog een tweede verse en een hook. Sommige tracks hebben nog minder dan dit. Over het algemeen neigt de cd daardoor naar een mixtape. Het is duidelijk merkbaar dat de cd een verzameling van losse tracks is. De tracks worden abrupt afgebroken, waarna de volgende begint. Iets dat met een goede mix verholpen had kunnen worden, of met een simpele fade out.

Een paar uitschieters op de plaat, zover je daarover kan spreken, zijn: Jij bent het en Status. Bij Jij bent het word RMB bijgestaan door Dion. Hij is ook diegene die een andere vibe brengt in die song. Waar RMB een doorsnee 16 bars aflevert, begint Dion met een break waarna hij overgaat naar zijn verse. Dit zorgt er gelijk voor dat je aandacht erbij is. Bij Status word RMB eigenlijk overschaduwd door een featuring van Dubbel N. RMB levert weliswaar op deze track tekstueel zijn beste werk, maar hij mist nog wat overtuiging qua stem, iets dat Dubbel N wel duidelijk naar voren laat komen. Dus bij twee uitschieters zijn het de featurings die het hem doen.

Rauwkost is een cd die niet lang je aandacht zal vasthouden. Dit komt omdat de sound op bijna elke track hetzelfde is. Hierdoor word de cd al heel snel eentonig. Ook mist RMB overtuiging qua delivery. Juist bij tracks waar hij veel brag-and-boast mis je dit gegeven. Het komt net niet krachtig over, waardoor je hem niet gelooft als hij iets spit. Rauwkost is hierdoor net niet rauw genoeg is.

Tracklist:
01. Ren of run
02. Rep je hood
03. De strip ft. Dion
04. Jij bent ’t ft. Dion
05. Sta op ft. Laise
06. Straatfornuis
07. Ik move ft. Dion
08. 360
09. Ongekroond
10. Slang
11. Overwachts
12. Hemel & Aarde
13. Status ft. Dubbel N
14. De coup
15. Rauwkost
16. Wat blinkt ft. Dion
17. Broeder

Meer info

Geplaatst door bowie op 8 april 2009