Risskant de Woordvoerder – ’t Is Mooi Geweest

Zoals velen is deze MC begonnen in het Engels en later toch overgestapt naar het Nederlands. Ook deze MC wordt geïnspireerd door groepen als Wu-Tang Clan, KRS-One en Mobb Deep. Is deze woordvoerder uit Dordrecht dan ook een 13 in een dozijn rapper of brengt hij vernieuwende hiphop met een eigen identiteit? Risskant heeft er samen met beatcreator Flek in ieder geval werk van gemaakt op dit album wat maar liefst 24 tracks telt. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog eens een DVD erbij. Is al dit werk niet een beetje té optimistisch?

De cd opent met een saaie en veel te lange intro, anders kan het niet geformuleerd worden. Vervolgens represent Riss meteen maar z’n stad op Avond in Dordt, maar of het in positieve zin is… De track komt een beetje droog over, wat komt door de matige beat en de nietszeggende tekst. Na deze middelmatige track word je een beetje wakker geschud bij Dingen zijn mooier dan ze lijken. De beat is lekker energiek en het gepitchte stemmetje in het refrein doet het ook goed. Risskant maakt je in deze track duidelijk dat verwachtingen vaak bedrogen uitkomen: “Iets kan schitterend ogen/ en toch rotten van binnen.” Verder komen er aardig wat onderwerpen aan bod. Dat is ook niet erg vreemd, gezien de lengte van de tracklist. In Waarde wordt de liefde aangehaald, een onderwerp waar erg veel over geschreven wordt. Worden we die liefdesnummers nou niet een beetje zat? Dat valt bij deze track nog wel mee, maar je kan ook weer niet zeggen dat het een dope track is. Helaas wordt de beat na een paar keer al redelijk irritant en is de tekst ook niet echt boeiend: “Te mooi en onweerstaanbaar/ je ogen die naar me staren.” Wel kan je merken dat Risskant op iedere track oprecht z’n ding doet en er vol voor gaat. Die twee elementen vind je vooral terug in Helpen. Begeleid door een rustige pianosample uit Riss z’n gevoelens over het helpen van anderen: “Hoe kom je dan aan inspiratie? Door alle mensen om me heen die een betekenis hebben/ ’t verschil tussen echte vrienden en een betere kennis.”

’t Is mooi geweest loopt daarna in een gestaag tempo verder met hier en daar een uitschieter qua beat of tekst. Beatcreator Flek is al sinds jonge leeftijd met muziek bezig en bespeeld meerdere instrumenten. Helaas hoor je van die muzikaliteit niet erg veel terug. Ook Riss komt op bepaalde punten niet lekker uit de verf. Een groot deel van de onderwerpen die hij aanhaalt zijn al veel vaker gebruikt. Daarom is het belangrijk om met een originele tekst te komen, wat overigens weinig gebeurt. Eigenlijk geldt hetzelfde verhaal voor de flow: te standaard. Voegen de gastbijdrages en de DVD dan nog iets positiefs toe aan deze cd? Ja en nee. Ga door! is bijvoorbeeld best een dope track, maar daarentegen is Knikken met Lyrical een saaie track. Verder is de DVD een leuke toevoeging, niets meer en niets minder.

Aan het einde van de rit zul je toch de conclusie moeten trekken dat je dit album niet vaak zult draaien. Wel zit er potentie in deze plaat omdat de gedrevenheid van Riss goed te horen is. Verder is er misschien met iets te veel optimisme aan deze plaat gewerkt, want 24 tracks is iets teveel van het goede. Kunnen we uiteindelijk de conclusie trekken dat dit verfrissende hiphop met een eigen identiteit is? Het is geen vernieuwende hiphop, maar Risskant toont wel karakter. Het is dus afwachten of hij in de toekomst ook vernieuwende muziek gaat brengen.

Meer info: http://www.risskant.nl

Tracklist
01. Intro
02. Avond in Dordt
03. Jeugd van tegenwoordig
04. Dingen zijn mooier dan ze lijken
05. Waarde
06. Werken
07. Maatschappijnlijk
08. Helpen (als het zal helpen)
09. Knikken
10. Ver(haal)teller
11. Iets om trots op te zijn
12. Vreemd
13. How I feel
14. Bestaan
15. Gemakzucht
16. Rookmelder
17. R.I.S.S.
18. Voor jou
19. Doelgroep
20. Beatsofreen
21. Niet zomaar een rapper
22. 2 personen
23. R.A.P.
24. Ga Door! + Outro

+ DVD

Geplaatst door bowie op 6 november 2006