Risskant de Woordvoerder – Nieuwe Droom

De gretigheid die Risskant toont door binnen een jaar twee albums te droppen, kenmerkt ook zijn manier van rappen. Op Nieuwe Droom zet hij wat dat betreft de lijn door van zijn debuutplaat. Het fanatisme spat er van af, of de MC het nu heeft over zelfontwikkeling, liefde of ‘gewoon’ wat opschept. Hoewel de gedrevenheid vooral prijzenswaardig is, rapt Risskant zichzelf wel eens voorbij, waardoor hij bijvoorbeeld op Codes zinnen spit die net niet passen. Af en toe zou je hem de tip willen geven eens goed naar de boodschap van zijn eigen Heerlijk rustig te luisteren.

Maar zoals gezegd, de gedrevenheid is bovenal positief. Om mensen wakker te krijgen, zoals op de openingstrack Woord wakker (ontwaking), is het zelfs een vereiste. Het is jammer dat het refrein wel erg vaak herhaald wordt, want qua teksten en productie is het een lekker begin. Deze eerste beat van Flek zet de toon voor de rest van de plaat. De meeste producties zijn up-tempo, logisch gezien de stijl van Risskant, en zitten prima in elkaar. DJ D-Incredible (vooral bekend van zijn werk met Zo Moeilijk) levert voor Kern een van de vetste beats. De keiharde boombap creatie is de enige juiste ondersteuning voor Risskant die zegt terug te willen naar de basis. Een ander hoogtepunt is de bombastische productie van Benzie van KGV, die op Offer jezelf! zelf nog een stukje meerapt. De twee rustige tracks die daarop volgen, laten zien dat er in de producties wél afwisseling zit.

Datzelfde geldt voor de teksten van de rapper. Op Emoties toont Riss zich van z’n maatschappijbewuste kant, Waar w8 je op?? is een tot actie manend nummer. Ook een afgelopen liefdesrelatie komt aan de orde en er zijn een aantal brag en boast tracks te horen. Het zijn allemaal onderwerpen die natuurlijk al talloze keren zijn besproken, maar met goed doordachte lyrics weet de rapper uit Dordrecht clichés te vermijden. Jammer is wel dat sommige refreinen weinig toevoegen aan de tracks of gewoonweg irritant zijn, zoals op Wat!! het geval is.

Al met al is Risskant de Woordvoerder aardig op de juiste weg. Zijn wilde flow heeft wat meer afwisseling en rustmomenten nodig, maar dit zou hij het liefst moeten bereiken zonder aan energie in te leveren. Wanneer de rapper daaraan werkt en de producties van een dergelijk hoog niveau blijven als op Nieuwe Droom, zal een eventueel vervolg nog interessanter worden. Al mag Risskant daar wat langer over doen, zodat er genoeg tijd is om deze goed te checken.

Tracklist:*
01.Woord Wakker (ontwaking)
02.Hardcore
03.Nieuwe droom
04.Codes
05.Hou van je (zelf)
06.Wat!!!
07.Droo (moord)
08.Waar w8 je op??
09.Offer jezelf! feat. Benzie
10.Emoties feat. Skill 010
11.Gisteren n8….
12.Vuist op!
13.Meemaken feat. Promotie
14.Kern
15.Doorgaan met knikken feat. Anonymouz
16.Heerlijk rustig
17.Risskant (de Woordvoerder)
18.Outro

Meer info: Risskant

Geplaatst door bowie op 10 september 2007