Rich Medina – Connecting The Dots

Rich Medina is een underground DJ uit New Jersey, maar momenteel woonachtig in Philladelphia. Hij weet zijn liefde voor verschillende muziekstromen op een positieve naar buiten te brengen. Zo komen invloeden als jazz, funk, soul, hiphop maar ook Afrikaanse ritmes en house erg naar voren bij deze DJ. Rich Medina heeft in Amerika zijn talent al bewezen op bijvoorbeeld het album van Jill Scott: Who’s Jill Scott waarop hij mee heeft gewerkt aan de productie.
Naast een DJ en producer is Rich Medina de labelhouder van Kindred Spirits in Amerika, sinds kort zijn de punten van het label verbonden met Kindred Spirits in Nederland. Dit Amsterdamse label is onder andere bekend van Jneiro Jarel, Build An Ark, Kid Sublime, Benny Sings en andere lokale acts.

Het debuut album van DJ Rich Medina heet Connecting the Dots. Wanneer je dit plaatje draait zal het vrij snel duidelijk worden wat er wordt bedoeld met deze titel. Deze veelzijdige DJ/ producer verbindt namelijk verschillende muziek stromen met elkaar. Dit album bevat jazz, funk, soul, Afrikaanse drums, maar ook hiphop invloeden. Dit gevarieerde album kent ook verschillende Spoken Words die door Rich Medina zelf worden verzorgd. Hij brengt hier verscheidene onderwerpen onder de aandacht. Zo maakt hij in de intro Delirium duidelijk dat hij voor underground staat en geen gimmick nodig heeft of geen dure video’s hoeft te maken om zo extra geld te verdienen. Het wordt zo gelijk duidelijk waar deze man uit Philly nu precies voor staat.
Connecting the Dots zit muzikaal heel goed in elkaar. Geen nummer lijkt op een ander zodat het totaal niet gaat vervelen. Geen nummer bevat ook maar een enkele muziekstroom, elke track heeft meerdere invloeden. Het nummer Emancipation Suite bevat bijvoorbeeld invloeden van jazz, maar heeft een typisch Afrikaans ritme.
Het schijfje kent naast een verscheidenheid aan muziekvormen, een verscheidenheid aan artiesten. Dit zijn veelal lokale artiesten, eigenlijk net als Rich Medina zelf. Kindred Spirits labelmate Jneiro Jarel is van de partij die de raps op de track Blues Baby verzorgd. Verder zijn de zangeressen Ivanna Santilli, Alma Horton en Michelle Shaprow te horen op een aantal nummers. Naast deze zangeressen heeft de producer ook de hulp ingeroepen van rapper Jon Doe. Op het nummer ‘Official’ flowt deze MC met politiek getinte raps over een degelijke beat die in door Rich Medina in elkaar is gezet. Rich Medina neemt zelf ook de mic in handen, naast zijn spoken words rapt hij op het nummer B Boys To Men over de politieke situatie in Amerika.

Connecting the Dots is niet een ‘average’ hiphop album. Dit album brengt verschillende muziekstromen bij elkaar, gegoten in een perfect jasje. De soul, funk, jazz maar ook hiphop invloeden spatten er bij ieder nummer uit. Dit rustige album is heerlijk om als variatie te luisteren. Rich Medina neemt je mee in zijn talentvolle wereld en laat je genieten waar hij van geniet. Dit album heeft voor ieder wat wils en luistert op elk moment van de dag gewoon heel goed weg. Een meer veelzijdig album dan deze is moeilijk te vinden, mijn conclusie is daarom simpel: Connecting the Dots is een album wat naar meer smaakt.

Meer info: http://www.richmedina.com

*Tracklist: *
01. Delirium
02. Blues Baby feat. Jneiro Jarel
03. Choklit Ninja
04. Holdin’ Up feat. Delouie Avant
05. Music feat. Jeremy James & Ginelle Summer
06. Happiness feat. Michelle Shaprow
07. Rhodesy (interlude) feat. Ivanna Santilli
08. Weight
09. Out Of Nothing feat. Ivanna Santilli, Maya Azucena & Alma Horton
10. Official feat. Jon Doe
11. Bitter Old Man
12. B Boys To Men
13. Can’t Hold Back feat. Sy Smith
14. Too Much feat. Martin Luther
15. Listen
16. Emancipation Suite
17. Stop Smoking
18. Dedication

Geplaatst door bowie op 22 december 2005