Rey Tranquilo is de nieuwe rockstar van de Nederlandse hiphopscene

“Je moet een verhaal kunnen vertellen, maar je moet ook muziek kunnen maken die gewoon lekker is om te luisteren”, vertelde Rey Tranquilo gisteravond tegen Vera op 3voor12 Radio. De Amsterdamse rapper tekende begin dit jaar bij Top Notch en vat met die woorden prima zijn kersverse tape More Life For Life samen.

Zijn nieuwe project komt dus uit bij een label. Als ongetekende artiest huiverde hij nogal eens voor dat woord, toch koos hij ervoor een handtekening te zetten onder een contract van het grootste hiphoplabel van Nederland. Des te noemenswaardiger is het dat More Life For Life geen featurings bevat. Vaak worden artiesten aan elkaar voorgesteld in de hoop op een collabo of om met een featuring de streams wat op te krikken; Rey Tranquilo trekt de kar helemaal zelf gedurende het kwartiertje dat de tape duurt.

“Book a flight naar LA of naar New York!”, rapt hij speels op New Chain. De jonge rapper steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Die is torenhoog, en dat is knap voor iemand die moest leven met niks. Hij kijkt op die tijd terug als een periode die hem heeft gevormd. “Weet je dat m’n patta’s vies waren?”, vraagt hij zich af in sleuteltrack Broertje. Hij spiegelt die mindere dagen aan wat hij tegenwoordig meemaakt: “M’n life lijkt op een movie (…) Shit ik heb ’t waargemaakt, maar nog niet eens afgemaakt!”, roept hij triomfantelijk uit op de sfeervolle beat van sor.

Het enthousiasme van Rey Tranquilo is te prijzen. Zijn positieve houding werkt aanstekelijk en zijn speelse delivery zorgt regelmatig voor een lach op je gezicht. Dat hij een paar bars 6IX9INE’s flow leent nemen we dan ook voor lief. De schreeuwerige en langgerekte lettergrepen werken dan weer wel in zijn voordeel. In Rockstar zet hij muzikaal en indrukwekkend uiteen hoe het leven van een artiest eruit kan zien. De drums vallen in op een traptempo en zijn uithalen klinken opgetogen, maar wanneer hij even in een persoonlijke dip komt in de tekst, vertraagt de muziek en verdwijnt het drumpatroon. “Eerst bad bitch, nu bad vibes” rapt hij haast fluisterend tegen zichzelf. Je kunt je bijna inbeelden dat hij alleen, op de bedrand in een donkere kamer zit. En even later: “Ik weet niet meer, ik wil niet meer / Ik wou niks horen, dus ik deed het weer.”

Zonder deal op zak wist hij al op de podia van onder meer WOO HAH! en SMIB x TNO Fest te komen, de Grote Prijs van Nederland te winnen en het gezicht van Zalando te worden. Er ligt hopelijk nog veel moois voor Rey Tranquilo in het verschiet. Niet alle tracks blijven even goed hangen, maar de toon is in ieder geval gezet. Hij houdt het midden tussen persoonlijke verhalen vertellen en gewoon vibey tunes maken over smoken met vrienden. De speelse flow is de lijm en hopelijk laat die voorlopig nog niet los.

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2019