Rex-N-Undercover zet de luisteraar aan het denken

Rexford Bonsu a.k.a Rex is met de Engelstalige hiphop groep Amon in de jaren 90 al flink bezig. Amon bestaat dan uit de leden Phantom, Crookid en Rex. Undercover timmert in dezelfde periode aan de weg met zijn groep S.O.M., wat staat voor State Of Mind. Uiteindelijk besloten de twee jeugdvrienden de krachten te bundelen: het duo Rex-N-Undercover was geboren.

In afwachting van Undercover begint Rex alvast enthousiast te vertellen: “Naast de muziek heb ik ook nog mijn eigen bedrijfje met mijn broer, en ben ik vader. Mijn dochtertje is net 1 jaar geworden. Ik leid een druk leven en dat is soms best moeilijk, ik zal niet liegen. Het is een tijd lang vrij stil rondom ons geweest dus het wordt spannend met de New Skool MC’s Tour die eraan komt. Ons album Zoek Dekking komt nu na de tour uit. Die heeft vertraging opgelopen mede door persoonlijke omstandigheden. We zijn met een nieuw, fresh collectief van Dret & Krulle tot Tastic en D.Lipps. Dret & Krulle ken ik allang, net als M.O. & Brakko, maar toch blijven ze verrassen. Het leuke is dat je van elkaar leert. We gingen vorig jaar bijvoorbeeld mee met M.O. & Brakko naar Hiphop in Duketown en Roffest om hun optredens te checken.”

Rex: “Ik ken Spliff al een tijdje, sinds de oprichting van het label. Toentertijd was het nog niet echt een label maar meer een groep. District 7 (D7) was de eerste CD. Nadat M.O. & Brakko er bij zijn gekomen, zijn we meer naar een label toegegroeid. We werden serieuzer en meer gestructureerd. Spliffs rol als de CEO werd ook duidelijker. Vanaf 2008 ben ik bezig met Undercover. Ik ken Spliff al langer, maar we besloten in die tijd pas om echt samen te gaan werken. Sindsdien hebben we gewerkt aan Zoek Dekking.”

“Ik rap al best lang. In de tijd van Extince rapte ik voornamelijk in het Engels, maar ook in het Nederlands. Ik ben Ghanees dus Engels is eigenlijk mijn tweede taal. Nederland kent best wel een historie op hiphopgebied. In de jaren 90 is het begonnen, in de tijd van MC Sranang en Osdorp Posse. Ik vind dat je respect moet hebben voor je historie en voor new cats. Iedereen is ooit nieuw geweest. Ik vind dat je moet weten wat er heeft gespeeld.”


Rex

“Onze sound heeft zeker een hiphopelement. Een beetje mysterieus, maar niet vaag. Misschien is mysterieus een groot woord, maar we zetten de luisteraar graag aan het denken over bijvoorbeeld zichzelf, het geloof of maatschappelijke ontwikkelingen. Soms willen we een statement maken. De track Gewoon Chill is de intro van de clip Moer. In het nummer Gewoon Chill beschrijven we het leven zelf en de rust die iedereen zoekt en hoe je dat kan vinden. Het refrein gaat als volgt:

“Uiteindelijk wil ik gewoon rust in mijn leven, chill cool, ontspannen zijn net als mijn broer Rex en familie, dat is ook mijn streven maar de hoofdprioriteit hier is God in mijn leven.”

“Geloof is heel belangrijk voor me. Heel mijn bestaan is op hem gebouwd. We prediken in onze teksten eigenlijk over naastenliefde en nuchterheid. In mijn muziek ben ik ook kritisch op de maatschappij. In de track Weigeren bijvoorbeeld, werpen we een kritische blik en bieden tegelijkertijd een oplossing. Weigeren gaat over de maatschappij waarin wij leven. Wij weigeren op te geven wat wij willen bereiken. Als artiest wil ik succesvol zijn, als vader, als familieman en als ondernemer. Succes is the key. We willen doorgaan met het brengen van goede muziek en brengen wat het publiek wil horen. Iedere artiest houdt daar rekening mee. Ze liegen als ze zeggen van niet. In de tijden van internet, twitter, check je wat je publiek goed vindt om uit te vinden hoe je moet komen.”

“Om weer terug te komen op onze sound. Die is hip, hip, hiphop,” zegt hij langzaam met een lach. Hij denkt even diep na voordat hij verdergaat. “We zijn niet alleen maar kritisch. We maken ook muziek over de normaalste zaken van de wereld. De track Vrienden gaat over een vriendschap die kapotgaat. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen herkennen in je muziek.”

Ondertussen is Undercover nog steeds niet verschenen. Is hij wel vaker te laat? Rex: “Voor belangrijke afspraken heeft hij wel eens de neiging om te laat te komen,” antwoordt hij grappend. Om terug te komen op de stilte rondom het duo: “We hebben de tijd genomen om met iets goeds te komen en dat is eigenlijk ook het motto van SamenSterk: kwaliteit boven kwantiteit. We zijn nu vrij onbekend en hebben de laatste tijd niet veel gedaan, maar dat komt nog. Het album Zoek Dekking moet nu alleen nog afgemixt en gemasterd worden door Killing Skills. Tot die tijd zijn we gefocust op de tour. Dat is best spannend. Na de tour is het nog onduidelijk. Er zijn natuurlijk bepaalde mogelijkheden als collectief. Daar gaan we nog over vergaderen had ik begrepen van de directeur. We komen ook nog met drie videoclips van onder andere de tracks Space Odyssee en Weigeren. Teemong gaat de clip voor Weigeren vrijwel zeker schieten.”

Inmiddels is Undercover aangekomen. “Ik kom rechtstreeks van mijn werk. Ik werk in de finance dus als er nog iets moet worden afgemaakt, dan moet dat”, verontschuldigt hij zich. Hij steekt meteen van wal: “Op dit moment kunnen we niet van de muziek leven dus je moet realistisch blijven. Je moet verdomd zeker zijn dat je voldoende inkomsten kan generen met je muziek om je baan op te zeggen.”

Rex: “Hij brengt veel diepgang in onze samenwerking. Constant brengen we elkaar naar een hoger level; noem het positieve concurrentie. Hij pusht me om dieper te graven en om beter te worden. Als ik het gevoel zou hebben dat ik beter ben dan hem zou ik met de samenwerking stoppen. Anders mis je stabiliteit en dat zou je terughoren op de tracks.” Undercover: “Samenwerking draait om je skills polijsten en eerlijk zijn naar elkaar toe. Als bij het schrijven van tekst de zinsopbouw of flows niet lekker gaan, helpen we elkaar. Als hij een fout maakt, lijden we er als collectief allebei onder. Dus dat is heel belangrijk om succesvol te blijven. De kracht van onze samenwerking is dat we een sterke band hebben die alleen maar kan groeien.” Rex: “We nemen op bij mij thuis in de studio en tijdens het opnemen neemt de een de ander op en zijn we direct betrokken bij het hele proces. We doen ook de productie samen dus we werken zeer nauw samen. We weten eigenlijk alles van elkaar op muzikaal gebied.”


Undercover

Undercover vult aan: “Je moet wel bewijzen dat jij er ook bent, want je hebt toch concurrentie. Maar het is niet de hoofdprioriteit om anderen te outshinen. We weten wat we in huis hebben en dat willen we zo goed mogelijk presenteren. Dat is toch weer de Hollandse nuchterheid die we hebben. Onze Ghanese afkomst komt ook wel terug, maar meer indirect. We zeggen bepaalde dingen in onze teksten waar je het terughoort. Zoals in de track Erfrecht die ook op de EP komt.”

Ze beginnen allebei te rappen: “Ik ben een Ghanees, ben een focking probleem, als een Irakees, bommen om zijn middel getaped.” Rex: “De Ghanese trots komt naar voren in deze track. Zo ook in de clip van het nummer Moer waar je een Afrikaanse klok ziet op een gegeven moment. In de clip van Weigeren zul je het ook terugzien. Onze roots komen alleen indirect terug. Je zult ons zeker niet zien in traditionele gewaden tijdens de New Skool tournee”, vertellen ze lachend. Rex: We zijn positief over de hele reis. Vanaf het begin tot aan de laatste track van de EP was het gewoon genieten. We hebben de tijd genomen om goede tracks te maken waardoor het selecteren uit een stuk of 19,20 nummers makkelijk was. Dus zoek dekking, en de rest mag je zelf invullen."

Rex: “We waren een tijd veel bezig met werk en ons privé leven tot Spliff aangaf om naar voren te gaan en dat doen we nu. Met de tour treden we meer op de voorgrond en op zo’n moment is het ook goed om bijvoorbeeld een studiosessie te doen bij 101 Barz. Je moet alleen wat doen wanneer je iets te melden hebt. Dat moet gepaard gaan met activiteiten rondom jezelf. Je moet effectief naar buiten komen. Het is een tijdje stil geweest maar nu zijn we samen met onze labelgenoten meer aanwezig. SamenSterk Records is klaar voor Nederland!”

Klik hier voor meer informatie over de New Skool MC’s Tour.

Deel 1 SamenSterk special: SamenSterk kijkt verder dan Zuidoost

Deel 2 SamenSterk special: D.Lipps ziet progressie

Beeld door Joel Frijhoff

Geplaatst door bowie op 11 mei 2010