Twee legendarische boksers én een kerk herleven op Crooswijkse muurschildering

Vandaag is het precies 46 jaar geleden dat de laatste van de twee torens van de Rotterdamse Koninginnekerk gesloopt werd. Deze bijzonder geliefde kerk heeft nog steeds een plek in de harten van veel Rotterdammers, zeker bij hen die in Crooswijk wonen. Buurtbewoners zorgden er in 2015 dan ook voor dat de herinnering aan hun kerk bewaard bleef, dankzij een bijzondere schildering op de zijmuur van boksvereniging Herman van ’t Hof. En op zo’n plek hoort natuurlijk ook een eerbetoon aan twee van de meest legendarische boksers die de wijk ooit voortbracht. Het verhaal achter een muurschildering die bol staat van Rotterdamse historie.

“Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan”, was één van de teksten die gestuurd werden aan het sloopbedrijf dat in 1972 de alom geliefde Koninginnekerk neerhaalde. Ze werden overspoeld met rouwkaarten en anonieme brieven, want de kerk die sinds 1907 aan de Boezemsingel stond, was volgens veel Rotterdammers meer dan een hoop stenen. De opvallende kopergroene torens en het ruime interieur werden door vrijwel alle bewoners van de stad geroemd. Hun massale protesten konden alleen niet voorkomen het in opdracht van de gemeente uiteindelijk toch gesloopt werd, om plaats te maken voor een bejaardentehuis. Sarcastische namaak-verkiezingsposters die de beslissing van de gemeente belachelijk maakten hingen in de stad. En in 2013 kregen degenen die daarachter zaten alsnog gelijk, toen de kerk uitgeroepen werd tot “mooiste gesloopte kerk van Nederland”.

Twee jaar later was er dan nog een klein beetje gerechtigheid voor de Koninginnekerk, toen deze herleefde als muurschildering op de zijkant van de oudste boksschool van de wijk. Het gebeurde dankzij een initiatief van buurtbewoonster Anneke Strasters, die er in haar wijk geld voor inzamelde. “Eeuwig zonde dat ze hem hebben gesloopt”, vertelde zij aan RTV Rijnmond tijdens de onthulling ervan. “Maar nu is het gebouw toch weer een beetje terug.”

Foto: RTV Rijnmond

Gezien de locatie moest de schildering uiteraard ook verwijzen naar de rijke boksgeschiedenis van Crooswijk. Op het linkse portret is Herman van ’t Hof afgebeeld, de naamgever van de boksschool die in het pand huist. Van ’t Hof werd op zijn achttiende al profbokser en won vervolgens de nationale titel in maar liefst vijf opvolgende gewichtsklassen. Hij is bovendien de enige bokser in Nederland die drie landskampioenschappen tegelijk op zijn naam had staan, en hij werd in 1926 de eerste Europees Kampioen boksen uit Nederland.

Rechts op de lange muur is de legendarische bokser Bep van Klaveren afgebeeld, die in Crooswijk geboren is en als jong talent regelmatig trainde met van ’t Hof. Van Klaveren vertelde erover aan Jules Deelder, in de biografie die Deelder in 1980 over hem schreef: “Als ik als kleine jongen met ‘m sparde en ik raakte ‘m een beetje een paar keer, dan sloeg ie je in elkaar. Ja, nou! Dat kon ie niet hebben, dan spuugde die vuur! Nou niet meer, hij is nou de rust zelve.”

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam won van Klaveren goud. Hij won in de jaren daarna tweemaal de Europese titel en schopte het tot nummer 2 op de wereldranglijst. Een titelgevecht is hem ondanks de jaren dat hij in Amerika verbleef nooit gegund, vermoedelijk omdat bokspromotors destijds de lucratieve titel niet naar het buitenland wilden zien vertrekken. Van Klaveren bokste in een opvallende stijl, waarbij hij ligt door de knieën zakte en continu bleef duiken en stoten. Die beweeglijkheid leverde hem de bijnaam ‘The Dutch Windmill’ op.

De muurschildering die vandaag de dag eer betoont aan van Klaveren, van ’t Hof en de Koninginnekerk, werd gerealiseerd door de Rotterdamse portretschilder Sylvie Overheul, met hulp van Peter Breevoort en Adriano Janssen. Overheul noemt haar werk figuratief, met knipogen naar magisch realisme. De essentie van van schilderen en tekenen ligt voor volgens haar in de expressie: “Het beeld moet communiceren met de toeschouwer.”

In het geval van deze portretten is dat zeker gelukt, met ruim een eeuw aan Rotterdamse geschiedenis verbeeld op een bijzondere muur. Wil je deze in levende lijve bekijken? De schildering maakt natuurlijk ook deel uit van de Rewriters-wandelroute door Crooswijk. Trek comfortabele schoenen aan en download de Rewriters app!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 maart 2018