Joram Roukes heeft al op veel plekken in de wereld zijn schitterende werk mogen achter laten. Wereldsteden als New York, Parijs, Londen en Los Angeles heeft Joram al gezien, maar inmiddels is hij weer terug in Nederland. Hij woont en werkt momenteel in Amsterdam. In deze episode van Sound Of The Street komen we erachter waar hij naar luistert als hij bezig is met zijn kunst.

Favoriete genres

“In mijn atelier luister ik graag naar muziek. Het geeft me hartstikke veel inspiratie. Ik kan ook naar van alles luisteren, ik heb bijvoorbeeld nog een kleine platencollectie waarvan de meeste nog van hiphop zijn, maar ik luister net zo graag naar country, klassiek en punkrock. Van jongs af aan ben ik talloze fases doorgegaan wat muziek betreft. Mijn ouders waren geen uitgesproken muziekliefhebbers, dus de meeste van mijn oudste muzikale herinneringen waren dan op reis naar Frankrijk. Mijn vader luisterde dan vooral naar Dire Straits en Golden Earring, maar ook naar Herman van Veen en Boudewijn de Groot.”

“Die jongen van toen zou zich nu wel schamen omdat ik nu af en toe naar Drake, Justin Bieber of Ariana Grande luister.”

Zelf was Roukes in zijn puberteit een stuk rebelser dan dat, vertelt hij. “Ik was geïnteresseerd in skateboarden, wat automatisch betekende dat je luisterde naar punkrock, grunge, en iets later ook hiphop. Denk dan aan Cypress Hill, Wu-Tang Clan en Beastie Boys.”

Maar nu staan er bijvoorbeeld namen als Sufjan Stevens en Tom Waits op Joram’s lijst van favorieten. The Only Thing van Sufjan Stevens is wel echt een van mijn favorieten nummers, net als Burma Shave van Tom Waits. Ik houd er echt van als er een verhaal in de muziek zit. Soms kan dat mij ook wel inspireren voor mijn werk; alles van David Lynch of Angelo Badalamenti doet het op dat gebied wel erg goed. Maar ik heb ook guilty pleasures zoals Don’t Stop Believing van Journey. Toch schaam ik me nergens voor. Vroeger was ik zó erg anti-mainstream. Die jongen van toen zou zich nu wel schamen omdat ik nu af en toe naar Drake, Justin Bieber of Ariana Grande luister.”

Afspeellijsten en nummers

Joram luistert naar heel veel verschillende muziek, maar er zijn minstens twee nummers die volgens hem iedereen moet kennen. “Ja, ‘Billie Jean’ en ‘Thriller’ van Michael Jackson, als je dat nummer niet kent snap ik niet waar je de afgelopen dertig jaar bent geweest.”

“Ik heb geen vaste afspeellijst voor tijdens het werk, eigenlijk is alles wel prima om mee te werken, heb niet echt iets wat ik niet kan aanzetten. Behalve techno of house, dat doet erg weinig voor me. Daarom laat ik Spotify eigenlijk altijd ‘haar ding doen’. Het meest recent heb ik Get Loud van Agnostic Front en The Ballad Of Buster Scrugss Soundtrack van Carter Burwell afgespeeld.” Het is ook met die reden dat Joram geen eigen playlist heeft aangeleverd, maar onze lezers wil laten ‘verdwalen’ in de diversiteit aan genres in de OZARK-playlist.

Enjoy:

Meer Achtergronden, Rewriters