De Rewriters app is klaar voor je herfstvakantie: Welkom in de Afrikaanderwijk!

Net op tijd voor de herfstvakantie is de volgende grote update van de Rewriters app gelanceerd! Op je gemak checken wat er tijdens POW! WOW! Rotterdam dit jaar in de Afrikaanderwijk gemaakt is? De app helpt je op weg, geeft uitleg bij de betekenis van de werken, en vertelt je hoe ze er gekomen zijn. Daarmee zijn er inmiddels zes stadswandelingen in de app te vinden, dus we hebben aan elke route ook een korte sfeeromschrijving toegevoegd om je te helpen beslissen welke route je als eerste gaat lopen. Mocht je twijfelen of de app het downloaden waard is? Hieronder geven we je een voorproefje van drie werken in de update!

Rewriters app | Jaba

Twee keer per week komt het zuiden van Rotterdam er boodschappen doen tijdens de grote markt op het Afrikaanderplein, maar ook buiten die woensdagen en zaterdagen heeft de wijk eromheen een hoop te bieden. Het theehuisje in het park, de botanische tuin, het Gemaal op Zuid, en galerie NIFFO zijn enkele plekken die bijdragen aan de unieke sfeer van de Afrikaanderwijk. In het hart van het stadsdeel Feijenoord hebben mensen het hart op de tong, en is de wijk waar zij wonen meer dan zomaar een plek.

In September 2019 werd hier de tweede editie van street art-festival POW! WOW! Rotterdam samen met de wijkbewoners en 10.000 bezoekers gevierd. Naast reeds bestaand werk zoals de muurschildering van Ricardo van Zwol en de galerij aan pilaren die dankzij Foundation MESH tot stand kwam, zijn er sindsdien grootse muurschilderingen te zien van Telmo Miel (NL), Smug (AUS), Nina Valkhoff (NL), Super A (NL), Dodici (IT), Danny Rumbl (NL), Woes (US), Didier Jaba Mathieu (SG), Said Kinos (NL), Dourone (ES), Murmure (FR) en Helen Proctor (AUS).

Rewriters app | Telmo Miel x Smug

Telmo Miel x Smug

Telmo Miel is een wereldberoemd Rotterdams duo, bestaande uit Telmo Pieper en Miel Krutzmann. In hun zeer realistische stijl, geïnspireerd door die van de Hollandse meesters, passen zij een verrassend kleurgebruik toe. Het spelen met lagen, waarin parallelle, alternatieve composities elkaar overlappen, is bovendien een typisch kenmerk van hun werk.

Voor deze muurschildering hebben zij samengewerkt met een derde, even beroemde partner die een realistische stijl hanteert: de Australische Sam Bates, beter bekend als Smug. Met zijn drieën hebben zij het design via email en app besproken, alvorens met een definitief ontwerp te komen toen zij elkaar in persoon ontmoeten tijdens de week van het POW! WOW! Rotterdam festival in 2019. Daarbij wisten zij al vroeg één ding zeker: er moest een geraamte in te zien zijn. De boodschap daarachter is, dat wanneer alle uiterlijke verschillen verdwenen zijn, het moeilijk wordt om mensen nog van elkaar te onderscheiden. Diep van binnen, zijn we allemaal hetzelfde.

Rewriters app | Murmure

Murmure

Murmure is een street art duo uit Paris dat bestaat uit Paul Ressencourt en Simon Roche. Ze leerden elkaar kennen op de kunstacademie, waar zij elkaar vonden in een creatief partnerschap dat voortleeft tot op de dag van vandaag. Simon was actief als graffitikunstenaar, en bracht Paul de wereld van publieke schilderingen binnen.

Ze maken hun werk in series, waarbij ze hopen dat herhaling de kracht van de boodschap in hun afbeeldingen versterkt. In 2019 werkten zij aan een serie schilderingen over heel de wereld, met afval als thema. Hier in Rotterdam schilderden zij een vogel in de vorm van een plastic vuilniszak. Of is het een plastic vuilniszak in de vorm van een vogel? Het werk zet de kijker aan het denken over de hoeveelheid plastic die we gebruiken en produceren als maatschappij, en het effect ervan op het milieu, vooral op dieren. De ‘vogel’ is zo op de muur geplaatst dat deze van de bebouwing weg lijkt te vliegen, richting de open ruimte rechts ervan.

Rewriters app | Said Kinos

Said Kinos

Rotterdam’s eigen Said Kinos is gefascineerd door letters, maar beeldt ze enkel gefragmenteerd af, waardoor woorden of boodschappen feitelijk onleesbaar woorden. Hij noemt deze collages van letters een ‘visuele overkill’; een metafoor voor de manier waarop in moderne tijden gebombardeerd worden met informatie. Door de stortvloed van (sociale) media, krijgen we enkel kleine beetjes van heel veel verhalen mee. Er is geen tijd om een enkel verhaal volledig te bekijken, waardoor we alleen maar minder lijken te weten, hoe meer we te horen krijgen.

Naast die boodschap viert zijn werk ook de vorm en esthetiek van de letter zelf, los van de letterlijke betekenis ervan. Hij maakt al jarenlang werk in deze stijl, vooral in sterk contrasterend zwart en wit. Recentelijk is hij begonnen met het verwerken van meer kleur in zijn werk, waarvan dit een topvoorbeeld is. In tegenstelling tot veel van zijn werk, valt er hier wel degelijk een echte tekst te ontcijferen. Wie aandachtig kijkt kan de tekst ‘Nothing in particular’ (Niks aparts) ontwaren. Het is Said Kinos zijn gebruikelijke antwoord wanneer mensen hem vragen wat hij schildert.

Update route knop in de Rewrites app

Als je de app al aangeschaft hebt, heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. De zeven nieuwe muren worden dan direct in de route opgenomen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 oktober 2019