Het is nog geen jaar geleden dat we vol trots aankondigden dat de eerste legale graffitiplek van Rotterdam was gerealiseerd. Met de opening van de Hall of Fame aan het Schuttersveld in Crooswijk ging een lang gekoesterde wens van alle Rotterdammers met een hart voor graffiti en street art in vervulling, en gaven we een impuls aan de wijk. Bovendien zette het Rotterdam op de kaart als de eerste officiële Wallspot van Nederland; via het internationale platform wallspot.org kunnen graffiti schrijvers en street artists een plek op de muur reserveren om er ongestoord te kunnen creëren en experimenteren. Inmiddels is het eigenlijk al een understatement om te zeggen dat de Hall of Fame een daverend succes is. Een succes dat zo groot is, dat het dreigt eraan ten onder te gaan.

De Hall of Fame (ook wel HOF) in Crooswijk

Als er iets duidelijk is sinds de opening van deze locatie, dan is het wel dat de behoefte aan een dergelijke plek in Rotterdam immens groot was. Regelmatig proberen wij je met fotoreportages op de hoogte te houden van de mooiste schilderingen die er te vinden waren, want tegen de tijd dat we die publiceren, zijn er vaak alweer twee nieuwe lagen verf overheen gegaan. Sterker nog, de kunstwerken krijgen er soms nauwelijks de tijd om fatsoenlijk te drogen, er zijn werken geweest die na een dag hun plaatsje alweer afstonden aan een nieuwe schildering.

Daar verbaasde niemand binnen onze organisatie zich over. In een stad die zo veel heeft te bieden op het gebied van street art en bovendien zo’n jonge bevolking heeft als Rotterdam, is een plek om te kunnen oefenen op je ambacht van vitaal belang. Iemand kan nog zo’n mooie ontwerpen maken op een computer, doek of papier, schilderen op een muur is per definitie andere koek, en vergt een techniek die alleen door oefening te leren is. Wil Rotterdam zijn vooruitstrevende plek op het gebied van street art behouden, dan moet zowel de volgenden generatie kunstenaars als de gevestigde namen onder de Rotterdammers, een canvas in hun eigen stad geboden worden.

De Hall of Fame (ook wel HOF) in Crooswijk

De Hall of Fame staat op dit moment echter onder druk van zo’n overweldigende belangstelling, dat verloedering op de loer ligt. Het canvas van de Hall of Fame barst uit zijn voegen, waardoor sommigen helaas buiten de kaders ervan traden, en flinke hoeveelheden tags zetten over de schilderingen van Tymon de Laat die er als publiekstrekker boven staan. De walvis hebben we onlangs om die reden zelfs moeten restaureren.

Door schrijvers achtergelaten spuitbussen maakten het bovendien voor anderen erg makkelijk om over schilderingen heen te kladderen. De bussen liggen er regelmatig namelijk voor het oprapen, en dan wordt de drempel voor in de wijk voor sommigen wel héél laag om er eentje op te rapen en er even stoer mee te gaan doen. Een situatie die niet alleen onwenselijk is voor kunstenaars die er iets moois gemaakt hebben, maar ook onveilig is voor de kinderen die er spelen.

Rumbl in de HOF

Wij pleiten als Rewriters dan ook voor méér Hall of Fames, verspreid over Rotterdam. Dat verlaagt de druk op die van het Schuttersveld en geeft meer ruimte voor talent om tot bloei te komen. Daarvoor hebben we echter wel medewerking nodig van de schilders die al gebruik maken van die huidige, voor Rotterdam unieke locatie. Want als deze verloedert, zal dat voor de gemeente eerder een reden zijn géén ruimte voor een tweede of derde Hall of Fame te bieden, en de bestaande misschien zelfs wel te sluiten.

Onze oproep staat dan ook op twee pijlers: de eerste is dat Rotterdam meer locaties als het Schuttersveld nodig heeft, en verdient. De tweede is dat de huidige gebruikers van de Hall of Fame moeten laten zien dat zulke locaties, zoals in het eerste half jaar op het Schuttersveld ook het geval was, op een manier gerund kunnen worden die niemand tot last is. Laat de unieke situatie van het Schuttersveld een positief voorbeeld zijn voor de rest van Rotterdam, en wie weet wat er allemaal nog meer mogelijk gemaakt kan worden in de stad.

IJskoude HOF stylo

We roepen iedereen (jong, oud, professioneel en beginner) op om zich aan de volgende huisregels van de Hall of Fame te houden:

1. RESERVEER JE PLEK
Via wallspot.org kun je een datum reserveren waarop jij met de Hall of Fame aan de gang mag gaan. Met de statistieken die dat oplevert, kunnen wij aantonen hoe groot de behoefte is en hopelijk voor meer van zulke muren zorgen.

2. RESPECTEER DE SCHRIJVERS
Ga niet met alleen een tag over de kunstwerken van een ander heen, treed niet buiten de muur en laat de kunstwerken die boven de muur van de Hall of Fame staan met rust.

3. RESPECTEER DE HOF
Houd de Hall of Fame netjes. Laat geen rommel achter en neem je (lege) spuitbussen mee terug naar huis.

Volg deze drie simpele aanwijzingen en help mee ervoor te zorgen dat de Hall of Fame het kloppende hart van de Rotterdamse street art blijft!

Meer Achtergronden, Nieuws, Rewriters