Op vrijdag 18 mei nemen we je in Slash Gallery voor slechts één avond diep de graffiticultuur in met BALACLAVA. Aan deze speciale expositie werken internationale graffiti-fenomenen als 1UP (Berlijn), JAKE (Amsterdam), RIZOTE (Parijs) en POSE (Rotterdam) mee, en voordat het zover is willen wij ze eerst even met vijf korte vragen aan je voorstellen in de serie Bad Boys de BALACLAVA. In deel 1 de man uit Parijs die net zo makkelijk kan taggen met een fles saus als een brandblusser: Rizote.

Sinds wanneer ben je actief?
Sinds ongeveer 2000.

Wat motiveert je?
Vanaf het moment dat ik erin rolde, heeft graffiti een grote invloed op mijn leven. Zonder graffiti zou ik de mensen die ik ontmoet heb niet ontmoet hebben, zou ik waarschijnlijk niet gegaan zijn waar ik heenging; en ik zou naast nog veel meer niet mijn interesse voor kunst ontwikkeld hebben. Ik ben benieuwd waar deze game me nog meer mee naartoe neemt.

Hoe is de graffiti-scene in jouw stad?
Waar ik momenteel leef [de Parijzenaar woont momenteel in Perth, Australië -HIJS], is de scene erg underground. Er is veel politie, de stad maakt fanatiek schoon en ze voeren een zero tolerance-beleid tegenover graffiti. Dat zorgt ervoor dat een handvol aan kids die andere steden op deze planeet willen bomben er een goede training krijgt.

Een bericht gedeeld door ? (@vitostreet) op

Wat is het gekste dat je ooit meegemaakt hebt tijdens het bomben?
JAMER en ik waren aan het painten op de treinrails in New Delhi, en iemand die overduidelijk niet doorhad dat wij daar waren piste naar beneden op ons vanaf een brug.

Het is een beetje gênant, dus ik zal je nog een bonusverhaal geven…

Op een nacht zat er wat politie achter me aan omdat ze me hadden zien bomben langs de ringweg rond Parijs. Ik kwam terecht in een soort van krottenwijkje onder een brug. Een dakloze man werd wakker en vroeg me wat er aan de hand was, dus ik legde hem snel uit dat ik wat politie achter m’n ass aan had zitten. Hij gaf me zijn jas en ik deed alsof ik sliep. Ik lag gecamoufleerd tussen alle mensen die daar lagen te slapen toen de politie langskwam met hun zaklampen. Ze wisten dat ik ergens tussen hen moest liggen maar ze voelden zich er niet veilig, dus ze gingen er snel vandoor terwijl ze op me aan het schelden waren.

Wat kan Rotterdam van jou verwachten op 18 mei?
Mijn buitenaardse caligraffiti.

Rizote is één van de vier fenomenen die op 18 mei acte de présence geven tijdens BALACLAVA. De trailer voor dat bijzondere evenement check je hieronder.

Meer Achtergronden, Rewriters