Lockdown of niet, Rewriters fikst de kerstvakantie in Rotterdam

Met een grote groep gourmetten gaat ‘m dit jaar niet worden, maar een wandeling op straat met je gezin kan prima binnen de veiligheidseisen! Gelukkig heeft de Rewriters app vlak voor de kerstvakantie weer een enorme nieuwe update gekregen. Daarin vindt je alle werken die in september tijdens POW! WOW! Rotterdam zijn gemaakt, en nog aantal interessante aanvullingen. Zo zijn er diverse routes uitgebreid met werken. Daarnaast zijn de twee POW! WOW!-routes door de Afrikaanderwijk (2019 en 2020) nu samengevoegd tot één grote wandeling!

De Rewriters app biedt verschillende wandelroutes door wijken van Rotterdam, waarin je langs de mooiste en interessantste street art van de stad geleid wordt. Je krijgt er tekst en uitleg over de werken, die je zelf kunt lezen en/of beluisteren in de app. We lichten hier alvast drie hoogtepunten van de twintig (!) nieuwe kunstwerken in deze update voor je uit!

Rewriters app update | Zedz

Zedz

Voor Zedz betekent graffiti maken regels breken, en dat is inclusief de regels van graffiti zelf. Voor zijn schildering op het Hillekopplein koos hij ervoor een robot af te beelden. Deze komt volgens de kunstenaar pas volledig tot zijn recht wanneer deze bekeken wordt vanuit de flats rondom het sportveld, “als een schilderijtje dat bij hen binnen hangt, alleen moeten ze ervoor naar buiten kijken.” Zedz hoopt bovendien dat de grondschildering kinderen uit de buurt inspireert om hun eigen spel te bedenken, gebruikmakend van de kleurvlakken die erin te vinden zijn. Daarnaast kijkt hij uit naar de dag dat Google Maps de sattelietopnames voor hun kaarten ververst, en zijn tekening daar plotsklaps op te zien zal zijn. Daarmee komt ook de graffitischrijver in hem naar boven, want op dat moment kan iedereen zien dat de lichaamsdelen van de robot de vier letters van zijn artiestennaam vormen, en hij deze dus letterlijk op de kaart heeft gezet.

Rewriters app update | Bijdevleet

Bijdevleet

De sterk op elkaar afgestemde kleuren waarin Tim Bontan alias BijdeVleet zijn typografisch ontwerp uitvoerde, maken samen met de egale achtergrond dat het van grote afstand zichtbaar en leesbaar is. Tegelijk gaat het vanwege het evenwichtige beeld fraai op in de omgeving waarover het gaat. De tekst ‘We Are All A Work In Progress’ slaat namelijk op een stad waar hijskranen en bouwschuttingen nooit ver buiten het zicht zijn. Sinds de wederopbouw na het bombardement de Tweede Wereldoorlog is Rotterdam altijd een stad in beweging, oftewel ‘a work in progress’ gebleven. De schildering gaat echter niet alleen over de stad maar ook over de individuen daarin, en eigenlijk overal ter wereld. Want niemand is perfect, maar iedereen kan elke dag weer proberen een betere versie van zichzelf te worden.

Rewriters app update | Chas Loveletters

Chas Loveletters
Chas Loveletters koos ervoor om op de liftschacht aan de Paul Krugerstraat een tekst te schilderen die bestaat uit elkaar deels overlappende letters. De letters behandelde hij alsof ze transparant waren, waardoor ze in de overlappende delen elkaars kleur beïnvloeden. Het levert een complexe en boeiende puzzel aan kleurwaardes op. Die kan bovendien als visuele metafoor gezien worden voor de vele culturen in de havenstad Rotterdam, en hoe deze elkaar beïnvloeden. Op de linkerkant staat van boven naar beneden het woord ‘different’, in het midden ‘travelers’, en rechts ‘same boat’. ‘Different travelers, same boat’ dus, oftewel ‘Verschillende reizigers, zelfde schuitje’. De eerste twee delen van de zin zijn in die bonte kleurenpuzzel geschilderd, het laatste in groen en wit. De kleuren uit het stadswapen en de vlag van Rotterdam, wat duidelijk maakt welke gezamenlijke ‘boot’ Chas bedoelt.

Update route knop in de Rewrites app

Als je de app al aangeschaft hebt (€1,09 voor iOS-toestellen en €0,99 voor Android), heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 17 december 2020