Wakeem is terug met een nieuw project, getiteld 24k. “Ik wil de beste versie van mezelf zijn”, liet hij al weten in de shortdoc rondom het project. “Ík heb al die keren de trein genomen en zelf producers opgehit”, vertelde hij toen over het harde werken. Een maand later is het project dan ook daadwerkelijk verschenen. En daarop klinkt de Tilburgse rapper muzikaler dan ooit.

Zo is de titeltrack -tevens de opener van de tape- een samenwerking met zangeres Heavenly Chances waardoor Wakeem zelf ook wordt aangespoord om af te trappen met eigen zanglijnen. En ook al leek hij in de korte docu heel zeker over zijn carrière, slaat de twijfel in het couplet toe: “Maak van tragedie iets prachtigs / ik ben benieuwd waar m’n lat ligt…”, rapt hij vol souplesse en met een bepaalde rust. Wakeem is beter verstaanbaar dan een aantal jaar terug, pakt meer tijd voor zijn woorden en laat meer van zichzelf zien. Op een mellow productie vult hij zelfs zijn coupletten met zang in Noordside. Positief denken over zijn toekomst geeft hem de kracht om te doen wat hij doet: “Ik kom van de struggle en ik ga echt niet back.”

Toch zijn er niet alleen maar atmosferische producties te vinden op de tape. Ook de Kimi die je kent van zijn street sweeper Afa De Gwan komt even om de hoek. Bank is een grimmige straattrack op ratelende trapdrums (door Nash Crebula) waarop hij zijn honger naar money uit samen met Jojo. De waarheid is dat het nog niet zover is, want verderop vind je de track BrokeBoyBlues, waarop hij wenst dat hij zijn leven een 7 als cijfer kon geven in plaats van een 5. Maar Wakeem blijft zijn hoofd omhoog houden: “Ik wil wel klagen maar kan niet klagen, ik ben beter dan dat!”

De Tilburgse mc bewijst op een divers palet aan instrumentaties prima uit de voeten te kunnen. En het is lang niet alleen maar kommer en kwel. Op tunes als Bones en bonustrack On My Name flext hij op verschillende beats gewoon lekker zijn rapskills, speelt hij met melodieën, flows en kadans en gooit ‘ie haast achteloos zijn ad-libs tussen zijn lead vocals door. Rap is niet zomaar iets voor Wakeem, het kan hem weghalen uit de struggle. Hopelijk zet hij met 24k daarin een stap. En als je er dan ook nog zoveel plezier aan beleeft, sla je twee vliegen in één klap. Wakeem is hopelijk nog lang niet uitgeflexed.

Stream:

Meer Releases, Reviews