Het levensverhaal van Tragedy Khadafi, die opgroeide in de onheilspellende buurt, bekend als the Queensbridge Housing Projects. De grootste "projects" ter wereld, die in de hiphop onmiskenbaar verbonden wordt met goede artiesten. Tragedy is de visuele (auto)biografie van de gelijknamige rapper.

Wie enigszins bekend is met hiphop en rap zal minimaal 1 artiest uit de “infamous” Queensbridge kennen. Deze projects brachten vele hiphop legenden voort zoals Marley Marl, de Juice Crew, MC Shan, Mobb Deep, Capone, Noreaga, Nas en meer. Wat hebben al deze rappers met elkaar gemeen? Tragedy (tegenwoordig Tragedy Khadafi).

Deze man vertelt zijn eigen geschiedenis voor de camera. Afgewisseld door mensen die dicht bij hem staan of stonden, vertelt hij (eerst vanuit de gevangenis) in interview stijl over zijn verleden. Al met al was zijn leven een tragdie, zeiden veel mensen tegen hem. Toen hij op zijn eerste opnames bij Marley Marl het nummer “A Tragedy” opnam, werd dit ook zijn artiesten naam. De man had te maken met een overleden vader, een verslaafde moeder en belandde daardoor op straat waar hij zich thuis voelde. Hij hield zich bezig met diverse criminele activiteiten en heeft met dank daaraan ook Rikers Island mogen bewonen. Daar werd hij bekend met de Islam en ging veel lezen, wat hem bewust van zichzelf maakte. Wat iedereen opviel was dat hij constant met rijms bezig was en ook nog eens niet onverdienstelijk. Toen hij destijds uit de gevangenis kwam, ging hij ervoor om met zijn eigen “movement” de muziek industrie te bombarderen. “25 To Life” (records) was geboren. Sindsdien is hij de mentor geweest van de mannen van Mobb Deep, Capone & Noreaga en Nas. Degene die in deze film een beetje buiten de boot valt is Nas. Hij wordt van alle rappers het minste gerespecteerd. Hij is een subliem rapper, erkent Tragedy, maar de dingen waar hij over praat heeft ie niet meegemaakt. Nas was een “straight A’s student”. Zo ook de uitspraak: “Real recognise real, 20 blocks away”.
Tragedy neemt ons nog mee naar het park waar vroeger de feesten waren. Hij vertelt een verhaal over dat hij ooit in de East River (naast het park) werd gegooid en dat het een wonder was dat hij er levend uit kwam. Toen bleek echt dat hij een bijzonder iemand was.

Tragedy heeft veel te vertellen blijkt uit deze documentaire. Wat hij rapt, heeft hij meegemaakt en hij heeft genoeg mensen om het te bevestigen blijkt uit de film. Deze man kan nog steeds door zijn eigen buurt lopen en geniet nog steeds het respect wat hij in de loop der jaren verdiend heeft. De film bestaat voornamelijk uit interviews. Af en toe afgewisseld met “gemaakte” oude beelden en soms ook authentieke oude foto’s en beelden. De opbouw is chronologisch, wat het een overzichtelijke film maakt. Een minpuntje zijn een paar scènes die geacteerd worden, wat gewoonweg slecht gedaan wordt. Tragedy is geen acteur, laat dat duidelijk zijn.

Samenvatting: Deze documentaire belicht het leven van een man, die ondanks tegenslagen doorgaat met waar hij goed in is: rappen. Verwacht geen nieuwe Will Smith, want acteren is voor Tragedy niet weggelegd. De film geeft een goed overzicht van hoe Tragedy Khadafi gekomen is waar hij nu is en hoe invloedrijk hij is geweest in de hiphop scene (wat lang niet iedereen weet). Van de dagen van de Juice Crew tot vandaag de dag is en blijft hij de man van Queensbridge.

Meer info: http://www.tragedymovie.com

Meer Reviews